Špagety All’Arrabbiata

Vedeli ste, že Spagetti All’Arrabbiata v preklade znamená “nahnevané špagety”?  Taliani milujú štipľavé jedlá a tieto sú naozaj veľmi “ostré” ako synonymum k slovu nahnevané.  V každom prípade, je to fantastické jedlo a neskutočne jednoduché na prípravu.  Varím ho pravidelne môjmu mužovi, nielen kvôli rýchlosti, ale aj vďaka tomu, že všetky suroviny mám vždy doma – olej, cesnak, paradajky, petržlenovú vňať a čili papričky.  Vlastne, tie nemám vždy čerstvé, ale zvyčajne mrazené.

Inak nie je žiaden problém použiť sušené čili vločky, ktoré má doma asi každý milovník štipľavého jedla. Treba ich len dobre prehriať na horúcom olivovom oleji spolu s cesnakom a nadrobno nakrájanými stonkami petržlenovej vňate.  Pozor na cesnak – ten nesmie stmavnúť, inak bude omáčka horkastá.  A kedy pridať paradajkovú passatu?  Poznáte to podľa intenzívnej cesnakovo-čili vône oleja.  Je taká silná, že vám budú slziť oči a vôňu čili pocítite až v žalúdku.  To je ten správny čas.  A ešte jedna vec, pri dochucovaní nezabudnite okrem soli a čerstvo mletého korenia aj na trošku cukru.  Taliani ho pridávajú k paradajkám, aby vyzdvihli ich geniálnu chuť.  Funguje to, vyskúšajte!

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1-2 chilli papričky
  • 400g paradajková konzerva
  • soľ
  • cukor
  • čierne mleté korenie
  • parmezán alebo pecorino

Postup

  1. Špagety dám variť podľa návodu na obale.
  2. Medzitým nakrájam cesnak na tenké plátky alebo ho rozdrvím, papričky nakrájam na malé kolieska a petržlenovú vňať nasekám nadrobno vrátane stoniek, lebo tam je najviac chuti. Paradajky z konzervy rozdrvím na menšie kúsky pučidlom na zemiaky alebo ich rozmixujem tyčovým mixérom.
  3. Na olivovom oleji osmažím cesnak, čili a nakrájané stonky petržlenovej vňate.  Cesnak nesmie stmavnúť.  Keď všetky chute preniknú do oleja, pridám rozdrvené paradajky.  Poriadne premiešam a ochutím soľou, korením a troškou cukru.  Omáčku varím asi 10-15 minút a nakoniec primiešam aj petržlenovú vňať.
  4. Do hotovej omáčky dám uvarené špagety aj s troškou vody z cestovín a riadne premiešam.  Špagety podávam posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a pecorinom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.