Tentokrát ponúkam klasický recept pripravený neklasickým spôsobom. Je upravený na zdravšiu verziu s celozrnnou špaldovou múkou a namiesto množstva cukru a masla, ktoré sú typické pre toto jedlo, som pripravila zdravú ovocnú omáčku “coulis”. Na jej prípravu môžete použiť akékoľvek čerstvé alebo mrazené lesné ovocie, ja som mala čučoriedky a brusnice, ktoré sme v lete nazbierali v Tálskych lesoch. Ich spojením vznikne intenzívna sladko-kyslá ovocná chuť, ktorá výborne dopĺňa menej výrazné šúľance. Tie majú vďaka celozrnnej múke hrubšiu textúru, takže ak máte radi jemné cesto, použite klasickú hladkú múku zmiešanú s krupicou.
Skoro som zabudla! Nebojte sa vyskúšať niečo nové, len preto, že to znie príliš profi. Coulis je francúzky gastro-termín, ktorý znie síce veľmi nóbl, ale v skutočnosti sa jedná o jednoduchú výraznú hladkú omáčku pripravenú z ovocia alebo zeleniny. Moje ovocné coulis som pripravila povarením mrazeného ovocia s cukrom a môžete pridať aj vanilku, škoricu alebo iné korenie. Tradične sa rozvarená zmes precedí cez sitko, čím sa zbaví prípadných zrniečok a šupiek. To som však nerobila, lebo coulis bolo krásne hladké aj bez precedenia. Delikatesa, treba vyskúšať!
Ingrediencie
Cesto:
- 500g čerstvého polotučného hrudkovitého tvarohu
- 100g celozrnnej špaldovej krupice
- 100g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka zamrazím)
- 3 PL cukru
- 1/2 ČL soli
- roztopené maslo na potretie
Ovocné coulis (omáčka):
- 300g mrazených lesných čučoriedok
- 50g mrazených lesných brusníc
- 3PL cukru
Posýpka:
- mletý mak
- chia semienka
- práškový cukor
- mäta alebo bazalka
- brusnice
Postup
- Zmiešam všetky suroviny na cesto okrem masla a ručne spracúvam, kým je kompaktné bez väčších kúskov tvarohu a nie príliš lepivé. Pri spracúvaní používam jednorazové kuchynské rukavice, aby sa cesto nelepilo na ruky.
- Cesto rozdelím na štyri časti. Z každej vytvarujem úzky dlhý valec s priemerom cca 2-3cm a nakrájam ho na malé kúsky. Jednotlivé kúsky cesta tvarujem do šúľancov na pomúčenej ploche rýchlymi kmitavými pohybmi oboch rúk súčasne.
- Kým robím šúľance, dám zovrieť veľký hrniec s vodou, ktorú po zovretí osolím. Polovicu šúľancov dám do vriacej vody a jemne ich premiešavam, kým voda znovu zovrie. Počkám kým vyplávajú na hladinu a varím 5-10 minút podľa veľkosti. Uvarené šúľance vyberiem z vody a polejem troškou rozpusteného masla, len aby sa nezlepili. Postup opakujem s druhou polovicou šúľancov.
- Pripravím si čučoriedkovo-brusnicové coulis. Čučoriedky s brusnicami a cukrom rozvarím v hrnci a potom riadne rozmixujem, aby vznikla hladká omáčka. Pri použití ovocia so zrniečkami alebo tvrdou šupkou, treba omáčku ešte precediť cez sitko.
- Servírujem v hlbokom tanieri – najprv dám ovocné coulis, potom šúľance a povrch posypem makom, chia semienkami a práškovým cukrom. Dozdobím brusnicami a lístkami bazalky alebo mäty.