Špaldovo-tvarohové šúľance s čučoriedkovým coulis, brusnicami a makovo-chia posýpkou

Tentokrát ponúkam klasický recept pripravený neklasickým spôsobom.  Je upravený na zdravšiu verziu s celozrnnou špaldovou múkou a namiesto množstva cukru a masla, ktoré sú typické pre toto jedlo, som pripravila zdravú ovocnú omáčku “coulis”.  Na jej prípravu môžete použiť akékoľvek čerstvé alebo mrazené lesné ovocie, ja som mala čučoriedky a brusnice, ktoré sme v lete nazbierali v Tálskych lesoch. Ich spojením vznikne intenzívna sladko-kyslá ovocná chuť, ktorá výborne dopĺňa menej výrazné šúľance.  Tie majú vďaka celozrnnej múke hrubšiu textúru, takže ak máte radi jemné cesto, použite klasickú hladkú múku zmiešanú s krupicou.

Skoro som zabudla!  Nebojte sa vyskúšať niečo nové, len preto, že to znie príliš profi.  Coulis je francúzky gastro-termín, ktorý znie síce veľmi nóbl, ale v skutočnosti sa jedná o jednoduchú výraznú hladkú omáčku pripravenú z ovocia alebo zeleniny.  Moje ovocné coulis som pripravila povarením mrazeného ovocia s cukrom a môžete pridať aj vanilku, škoricu alebo iné korenie.  Tradične sa rozvarená zmes precedí cez sitko, čím sa zbaví prípadných zrniečok a šupiek.  To som však nerobila, lebo coulis bolo krásne hladké aj bez precedenia.  Delikatesa, treba vyskúšať!

Ingrediencie

Cesto:

  • 500g čerstvého polotučného hrudkovitého tvarohu
  • 100g celozrnnej špaldovej krupice
  • 100g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 2 žĺtka (bielka zamrazím)
  • 3 PL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • roztopené maslo na potretie

Ovocné coulis (omáčka):

  • 300g mrazených lesných čučoriedok
  • 50g mrazených lesných brusníc
  • 3PL cukru

Posýpka:

  • mletý mak
  • chia semienka
  • práškový cukor
  • mäta alebo bazalka
  • brusnice

Postup

  1. Zmiešam všetky suroviny na cesto okrem masla a ručne spracúvam, kým je kompaktné bez väčších kúskov tvarohu a nie príliš lepivé.  Pri spracúvaní používam jednorazové kuchynské rukavice, aby sa cesto nelepilo na ruky.
  2. Cesto rozdelím na štyri časti.  Z každej vytvarujem úzky dlhý valec s priemerom cca 2-3cm a nakrájam ho na malé kúsky.  Jednotlivé kúsky cesta tvarujem do šúľancov na pomúčenej ploche rýchlymi kmitavými pohybmi oboch rúk súčasne.
  3. Kým robím šúľance, dám zovrieť veľký hrniec s vodou, ktorú po zovretí osolím.  Polovicu šúľancov dám do vriacej vody a jemne ich premiešavam, kým voda znovu zovrie.  Počkám kým vyplávajú na hladinu a varím 5-10 minút podľa veľkosti.  Uvarené šúľance vyberiem z vody a polejem troškou rozpusteného masla, len aby sa nezlepili.  Postup opakujem s druhou polovicou šúľancov.
  4. Pripravím si čučoriedkovo-brusnicové coulis.  Čučoriedky s brusnicami a cukrom rozvarím v hrnci a  potom riadne rozmixujem, aby vznikla hladká omáčka.  Pri použití ovocia so zrniečkami alebo tvrdou šupkou, treba omáčku ešte precediť cez sitko.
  5. Servírujem v hlbokom tanieri – najprv dám ovocné coulis, potom šúľance a povrch posypem makom, chia semienkami a práškovým cukrom.  Dozdobím brusnicami a lístkami bazalky alebo mäty.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.