Pravé talianske Tiramisù

Kto by nemiloval Tiramisù…  Ale skúsili ste si doma urobiť to pravé talianske?  Robí sa zo silného espressa, talianskych piškót Savoiardi, krémového syra Mascarpone, surových vajec, cukru a kakaa.  Možno vás odradí použitie surových vajíčok, ale keď kúpite čerstvé a kvalitné z voľného chovu, nemusíte sa ničoho obávať.  Kvalita je v tomto prípade na prvom mieste a to sa týka všetkých surovín v tomto dezerte.  Týchto pár ingrediencií totiž vytvorí dokonalú symfóniu chuti.  Lahodný vaječný krém z mascarpone krásne kontrastuje s intenzívnou chuťou espressa v nasiaknutých piškótach.  Jednotlivé chute sa striedajú vo vrstvách a horký kakaový poprašok to celé završuje.  Skrátka, talianska kulinárska dokonalosť!

Ak chcete Tiramisù ozvláštniť, pridajte do espressa svoj obľúbený likér a tým vytvoríte jednu vrstvu chuti navyše.  Taliani zvyknú pridávať víno Marsala alebo mandľový likér Amaretto.  Ja som do Tiramisù alkohol tentokrát nepridávala kvôli deťom.  Chcela som urobiť základný recept, ktorý si môže upraviť každý sám.  Okrem likéru, rada používam na povrch Tiramisù najemno nastrúhanú horkú čokoládu.  A keď chcete urobiť detskú verziu, môžete dať na piškóty rozmixované pyré z čerstvých malín alebo jahôd.  Namiesto vajec použiť vyšľahanú šľahačku s Mascarpone a povrch posypať škoricou s cukrom.  Ale to už nie je Tiramisù, ale nový recept, ktorý pre vás urobím niekedy nabudúce.

Ingrediencie

  • 500ml silného espressa
  • 400g Savoiardi (dlhé talianske piškóty)
  • 500g Mascarpone 
  • 6 čerstvých vajec 
  • 100g práškového cukru
  • štipku soli do bielok
  • 2PL kakaa
  • nádoba 20x30cm

Postup

  1. Uvarím si silné espresso, ktoré nechám vychladnúť.  Káva musí mať aspoň izbovú teplotu, lebo v horúcej by sa piškóty rozpadli.
  2. Kým káva vychladne, pripravím si mascarpone krém.  Oddelím žĺtky od bielok.  Do bielok pridám trošku soli a vyšľahám ich do tuhého snehu.  Bielkový sneh zatiaľ odložím do chladničky.  
  3. Žĺtky vyšľahám s cukrom do nadýchanej bledožltej peny.  Žĺtková pena je hotová keď znásobí svoj objem a cukor je úplne rozpustený.  Pridám do nej mascarpone a znovu prešľahám.  Na šľahanie používam elektrický šľahač.  Nakoniec ručne primiešam aj bielkový sneh pomocou stierky.  Všetko sa pekne prepojí a vznikne jemný krém.
  4. Espresso prelejem do väčšej plytkej nádoby.  Každú piškótu ponorím do kávy asi na 1-2 sekundy tak aby sa nasiakla.  Piškóty však nesmú byť premočené a mäkké.  Ukladám ich na dno obdĺžnikovej nádoby tesne vedľa seba cukrovou stranou smerom nahor.  Ak treba, piškóty skrátim, aby sa vyplnilo celé dno nádoby.
  5. Kávové piškóty potriem polovicou mascarpone krému a povrch uhladím.  Znovu namočím piškóty v káve, poukladám tesne vedľa seba a potriem zbytkom mascarpone krému.  Ak mám menšiu nádobu, celý proces opakujem kým neminiem všetok krém.  
  6. Povrch tiramisu dokonale uhladím, prikryjem fóliou a dám vychladiť do chladničky najmenej na 6 hodín, ideálne cez noc.  Tesne pred podávaním posypem Tiramisù pomocou sitka kvalitným kakaom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.