Čerstvé domáce cestoviny tagliatelle

Ak ste ozajstní fajnšmekri cestovín ako ja, nakoniec podľahnete pokušeniu a urobíte si vlastné čerstvé domáce.  Ja som ich prvý krát robila asi pred piatimi rokmi, kedy som si kúpila cestovinový nástavec na môj KitchenAid.  Je to obrovský pomocník a ušetrí veľa času, ale cestoviny sa dajú krásne urobiť aj tradične – vyvaľkať cesto valčekom a nakrájať nožom.  Treba mať však trpezlivosť a viac času.  Možno nebudú také dokonalé ako zo stroja, ale zato rovnako delikátne a hlavne vaše!

Pri čerstvých vaječných cestovinách platí jedno zlaté pravidlo – super kvalitné suroviny.  Keďže cesto je iba z vajec a múky, musia byť naozaj top.  To znamená, čo najčerstvejšie vajcia z voľného chovu a super kvalitná, ideálne talianska múka pomletá na jemno s označením 00 alebo “Pasta Fresca”.  Múkou nikdy netreba šetriť.  Po každé keď ide cesto do stroja, treba ho poriadne pomúčiť.  Taktiež, keď sú už cestoviny nakrájané alebo vytvarované, treba ich bohato posypať múkou a “prečesať prstami”.  Múka ich pekne oddelí od seba a nebudú sa navzájom lepiť.  Dôležitá je aj rýchlosť.  Cestoviny veľmi rýchlo schnú, takže treba dať pozor, aby sa nevysušili skôr než ich uvaríte.  Potom sa môže stať, že sa polámu a stratia svoj pôvodný tvar.  Môžete ich prikryť vlhkou utierkou, tá zabráni vysušovaniu.

Pri samotnom varení použite veľký hrniec a nezabudnite dobre osoliť vodu až keď zovrie.  Chránite tak svoje hrnce.  Voda má byť slaná ako more, vtedy sú cestoviny správne ochutené.  Čerstvé cestoviny sa varia veľmi krátko, asi 3-4 minúty, záleží na tvare a veľkosti.  Uvarené cestoviny dajte rovno do omáčky a pridajte aj 1-2 lyžice vody z cestovín ako to robia Taliani.  Táto voda obsahuje škrob z múky, ktorý omáčku krásne prepojí s cestovinami.

Ak nezjete všetky čerstvo urobené cestoviny, dajte ich do igelitového vrecka do chladničky a spotrebujte čím skôr.  Môžete ich aj zamraziť alebo vysušiť.  Dobre sa sušia malé tvary, pri tých dlhších je ideálne mať stojan na sušenie cestovín.  Recept je na pol kila múky, čo je asi 6-7 porcií.  Ale verte mi, sú tak dobré, že nikto nebude mať problém jesť ich aj dva dni za sebou.  Aspoň u nás doma sú z čerstvých cestovín všetci vždy nadšení.  A najlepšie sú len tak s čerstvým bazalkovým pestom, kvalitným olivovým olejom a burratou…hmm, jedna báseň!

Ingrediencie

  • 500g múky 00
  • 5 čerstvých vajec z voľného chovu

Postup

  1. Do kuchynského robota s tupými nožmi na cesto dám 500g múky a 5 celých vajec.  Suroviny mixujem krátko kým sa z nich nevytvorí cesto.  Cesto vyberiem a spracovávam a miesim na pomúčenom povrchu asi 5 minút.  Potom ho zabalím do potravinovej fólie a dám do chladničky odpočinúť na pol hodinu.  Za ten čas začne pracovať lepok a cesto bude jemné a vláčne.
  2. Cesto vyberiem z chladničky a rozdelím na 4 rovnaké diely.  Prvý diel pomúčim, ručne vytvarujem do malého obdĺžnika alebo ovalu a dám do stroja na najširší stupeň.  Robot mám nastavený na pomalú rýchlosť od 1 do 2 a používam nástavec na lasagne.  Zo stroja vyjde cesto v tvare dlhého tenkého pásu.  Znovu ho pomúčim, pár krát preložím do tvaru obdĺžnika a opäť dám do stroja.  Takéto spracovávanie cesta môžem, ale nemusím opakovať viac krát.  Veľmi záleží na tom, ako kvalitne bolo cesto vypracované ručne a ako dlho oddychovalo v chladničke.
  3. Keď je cesto vypracované, začnem meniť nastavenie stroja na cestoviny, čím sa bude cesto postupne stenčovať.  Najprv dám nastavenie na najširšie č. 1, cesto pomúčim a prejdem strojom.  Potom posuniem nastavenie na č. 2, cesto pomúčim a prejdem strojom. Takto pokračujem až po č. 4 (platí pre Kitchen Aid) kedy dosiahnem správnu hrúbku cesta na prípravu tagliatelle.
  4. Potom zmením nástavec “lasagne” na nástavec “tagliatelle”.  Cesto dobre pomúčim, nakrájam na rovnako dlhé 25cm pláty a prejdem raz strojom čím vzniknú tagliatelle.  Tagliatelle položím na dobre pomúčenú pracovnú plochu a ešte ich z vrchu pomúčim.  Celý postup opakujem kým neminiem celé cesto.
  5. Teraz môžem cestoviny uvariť vo vriacej osolenej vode.  Tagliatelle sa varia asi 3 minúty. Alebo ich môžem stočiť do hniezda a dať ich do chladničky alebo zamraziť.  Dajú sa aj sušiť, ale odporúčam mať stojan na sušenie cestovín, inak sa zlepia.
  6. Ak chcem vyrobiť iný druh cestovín, ako napríklad špagety, ravioli alebo lasagne, postup je rovnaký akurát sa mení hrúbka cesta a nástavce na výrobu cestovín.  Odporúčam postupovať podľa návodu konkrétneho výrobcu.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.