Valentínske čokoládové truffles s kokosom a malinovým prachom

O chvíľu je Valentín a ja mám nápad ako potešíte svojich milovaných aj keď totálne nestíhate, ale chcete milo prekvapiť.  Urobte svojej polovičke tieto delikátne, nádherné a pritom nesmierne jednoduché čokoládové guličky “truffles”.  Hlavné ingrediencie – čokoláda, šľahačka, maslo, kakao, kokos – zoženiete kdekoľvek a kedykoľvek a keď chcete truffles trošku ozvláštniť, obaľte ich v malinovom prachu alebo farebnom zdobení.  Ja som ich narýchlo zohnala v Yeme, ale dajú sa kúpiť aj v dobrých online shopoch.  Do vnútra môžete schovať malé orieškové prekvapenie alebo trošku obľúbeného likéru.  Dokonalý darček musí byť pekne zabalený.  Krásne krabičky, ale aj stužky či hodvábny papier kúpite v papiernictve.  Sú to síce starosti navyše, ale čo by ste neurobili pre svoju lásku?  Prajem krásneho Valentína! ❤️

Ingrediencie

Truffles z horkej čokolády:

  • 200g horkej čokolády (70% kakaa)
  • 100ml smotany na šľahanie 33%
  • 20g masla
  • štipka soli
  • hrsť lieskových orieškov
  • kakao na obaľovanie

 

Truffles z bielej čokolády:

  • 200g bielej čokolády
  • 100ml smotany na šľahanie 33% 
  • 20g masla
  • štipka soli
  • 30g kokosu
  • hrsť lúpaných mandlí
  • kokos na obaľovanie

Postup

  1. Čokoládu nakrájam na čo najmenšie kúsky a dám do malej misky.
  2. V menšom hrnci ohrejem smotanu tesne pod bod varu, pridám maslo, štipku soli a premiešam.  Smotana má správnu teplotu keď sa na okrajoch hrnca začnú zbierať malé bublinky a vtedy ju odstavím.
  3. Horúcu smotanu nalejem na nakrájanú čokoládu.  Zatiaľ nemiešam, len nechám pár minút postáť, aby sa čokoláda teplom sama rozpustila.  Potom ju poriadne premiešam metličkou, aby v nej neostali žiadne kúsky.  Ak robím truffles z bielej čokolády, teraz primiešam aj kokos.  Prikryjem fóliou a odložím do chladničky na 1 až 2 hodiny.
  4. Po stuhnutí vytvarujem z čokoládovej hmoty guličky.  Ak čokoláda stuhla príliš, nechám ju povoliť pri izbovej teplote.  Aby boli všetky truffles rovnako veľké používam malú odmerku vo veľkosti polievkovej lyžice.  Jednorazové kuchynské rukavice zase pomôžu pri tvarovaní a čokoláda sa bude menej topiť.   Do guličiek z horkej čokolády dávam lieskový oriešok a do bielych guličiek zase mandľu.
  5. Hotové truffles obalím v kokose, kakaovom prášku alebo malinovom prachu.  Keďže bude Valentín tak som tentokrát použila aj romantické zdobenie v tvare malých srdiečok.
  6. Truffles skladujem v chladničke, kde vydržia aj dva týždne.  Pred podávaním ich vždy vyberiem von nech trochu povolia, potom sú mäkšie a chutnejšie.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.