Čerstvé domáce tagliatelle sú chuťovo dokonalé a preto si zaslúžia dôstojného partnera. Ja ich mám najradšej s domácim bazalkovým pestom, burratou a kvalitným olivovým olejom. Vtedy najlepšie vynikne ich delikátna chuť.
Moje bazalkové pesto je len zo štyroch ingrediencií – bazalka, cesnak, soľ a olivový olej. Oriešky ani parmezán nepridávam priamo do pesta, lebo takto dlhšie vydrží a môžem ho urobiť vo väčšom množstve. Robievam ho v kamennom mažiari, ale ak nemám čas, dá sa rýchlo vymixovať aj v robote. Vždy používam bazalku z kvetináčov, je čerstvejšia a má sviežu intenzívnu chuť. Do pesta dávam celú bazalku vrátane mäkkých častí stoniek, je v nich veľa chuti. Týmto spôsobom robím aj pesto z petržlenovej vňate, oregana a medvedieho cesnaku. V chladničke mi vydržia aj pol roka a mám ich stále poruke aj mimo sezóny.
Pred podávaním si rada pesto ešte upravujem – pridám oriešky, parmezán alebo citrónovú kôru či trošku ricotty – a tým sa vytvorí nová chuťová vrstva. Tentokrát som na tagliatelle použila iba základné bazalkové pesto s cesnakom, pridala čerstvú burattu, pokvapkala kvalitným olivovým olejom a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Čerstvé, svieže, delikátne… niet viac čo dodať.
Ingrediencie
- čerstvá bazalka (2 kvetináče)
- 2 strúčiky cesnaku
- hrubozrnná soľ
- olivový olej
Postup
- Bazalku zbavím drevnatých častí stoniek, umyjem a osuším. Ak nie je úplne suchá, tak ju rozložím na suché prestieradlo, aby doschla. Lístky otrhám a stonky nahrubo nakrájam na menšie kúsky.
- Bazalku a stonky dám do mažiara aj s troškou hrubozrnnej soli a tlčiem a miešam kým sa nerozdrvia na pastu. Potom pridám roztlačený cesnak a pokračujem. Keď je všetko rozdrvené, prilievam olivový olej a miešam. Množstvo oleja pridávam podľa požadovanej konzistencie. Množstvo soli prispôsobím podľa toho kedy chcem pesto použiť. Ak ho chcem dlhšie skladovať pridám viac soli, ktorá slúži ako konzervant.
- Hotové pesto dám do sklenenej zaváracej nádoby a dám pozor, aby nevznikali vzduchové bublinky. Vrch zalejem troškou olivového oleja, ktorý zabráni prenikaniu vzduchu a pomôže pesto ešte lepšie zakonzervovať. Pesto skladujem v chladničke kde vydrží aj pol roka.