Tagliatelle s domácim bazalkovým pestom a burratou

Čerstvé domáce tagliatelle sú chuťovo dokonalé a preto si zaslúžia dôstojného partnera.  Ja ich mám najradšej s domácim bazalkovým pestom, burratou a kvalitným olivovým olejom.  Vtedy najlepšie vynikne ich delikátna chuť.

Moje bazalkové pesto je len zo štyroch ingrediencií – bazalka, cesnak, soľ a olivový olej.  Oriešky ani parmezán nepridávam priamo do pesta, lebo takto dlhšie vydrží a môžem ho urobiť vo väčšom množstve.  Robievam ho v kamennom mažiari, ale ak nemám čas, dá sa rýchlo vymixovať aj v robote.  Vždy používam bazalku z kvetináčov, je čerstvejšia a má sviežu intenzívnu chuť.  Do pesta dávam celú bazalku vrátane mäkkých častí stoniek, je v nich veľa chuti.  Týmto spôsobom robím aj pesto z petržlenovej vňate, oregana a medvedieho cesnaku.  V chladničke mi vydržia aj pol roka a mám ich stále poruke aj mimo sezóny.

Pred podávaním si rada pesto ešte upravujem – pridám oriešky, parmezán alebo citrónovú kôru či trošku ricotty –  a tým sa vytvorí nová chuťová vrstva.  Tentokrát som na tagliatelle použila iba základné bazalkové pesto s cesnakom, pridala čerstvú burattu, pokvapkala kvalitným olivovým olejom a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.  Čerstvé, svieže, delikátne… niet viac čo dodať.

Ingrediencie

  • čerstvá bazalka (2 kvetináče)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrubozrnná soľ
  • olivový olej

Postup

  1. Bazalku zbavím drevnatých častí stoniek, umyjem a osuším.  Ak nie je úplne suchá, tak ju rozložím na suché prestieradlo, aby doschla.  Lístky otrhám a stonky nahrubo nakrájam na menšie kúsky.
  2. Bazalku a stonky dám do mažiara aj s troškou hrubozrnnej soli a tlčiem a miešam kým sa nerozdrvia na pastu.  Potom pridám roztlačený cesnak a pokračujem.  Keď je všetko rozdrvené, prilievam olivový olej a miešam.  Množstvo oleja pridávam podľa požadovanej konzistencie.  Množstvo soli prispôsobím podľa toho kedy chcem pesto použiť.  Ak ho chcem dlhšie skladovať pridám viac soli, ktorá slúži ako konzervant.
  3. Hotové pesto dám do sklenenej zaváracej nádoby a dám pozor, aby nevznikali vzduchové bublinky.  Vrch zalejem troškou olivového oleja, ktorý zabráni prenikaniu vzduchu a pomôže pesto ešte lepšie zakonzervovať.  Pesto skladujem v chladničke kde vydrží aj pol roka.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.