Narodeninová torta s malinami a krémom z bielej čokolády

narodeninova torta, torta z bielej cokolady, malinova torta, ganache

Torty už nekupujem roky.  Vadí mi ťažký presladený maslový krém, suchý korpus, nedostatok ovocia a často nevkusná výzdoba.  Nemám rada cukrárske polevy z bohviečoho a akože marcipán, ktorý s mandľami nemá nič spoločné.  Torta je ukrytá pod kilami cukru a.k.a. cukrárskej poťahovacej hmoty a ani neviem z akých surovín je urobená.  Preto som začala piecť vlastné a hoci moje prvé torty nepatrili medzi najväčšie krásavice na svete, časom opekneli :o)  Zato vždy boli veľmi chutné – šťavnaté, plné ovocia, ľahučkého krému, domáceho džemu a kvalitných surovín.

Táto narodeninová torta pre moju 12-ročnú Lindu nie je iná.  Milujem takzvané nahé torty, ktoré sa odkrývajú v plnej svojej kráse a nehanbia sa za svoje zloženie.  Sú veľmi jednoduché na prípravu aj dekorovanie a verte mi, že všetkých ohromíte nielen chuťou, ale aj vzhľadom.  Možno vyzerá zložito, ale je to len klasický piškót s vyšľahaným krémom.  Áno, urobila som aj ganáž / ganache, čo je nóbl francúzske slovíčko pre vyšľahanú čokoládu s trochou sladkej smotany.  Ganache robím často a preto som si prípravu totálne zjednodušila.  Ideálny pomer šľahačky a čokolády je 1 : 3.  Stačí ich dať do mikrovlny na 600W na 1-2 minúty a dobre zamiešať.  Po vychladnutí krém vyšľaháte a ganáž je na svete.

Na piškótové cesto je viacero osvedčených receptov, ale princíp ostáva rovnaký.  Na váhu vajíčka dáte váhu múky a váhu cukru.  Alebo na 1 vajce dáte 1 polievkovú lyžicu cukru a tiež múky (1:1:1).  Mne sa osvedčilo 25g cukru a 25g múky na 1 vajce, ale dáva sa aj 30g na 1 vajce.  Používa sa aj práškový cukor aj cukor krupica, aj polohrubá múka aj hladká.  Dobrý piškót vybehne aj bez kypriaceho prášku ak máte kvalitný robot.  Takže recept je naozaj flexibilný a ja som ho robila už s rôznymi múkami, aj cukrom, aj s práškom aj bez a vždy sa podaril.  Problém mi robilo iba pridané maslo, tak ho do korpusu už nedávam.

Čo sa krému týka, tiež to nie je žiadna veda.  Mascarpone vyšľaháte naraz so šľahačkou jedna radosť!  Potom stačí primiešať už spomínanú ganáž z bielej čokolády a delikátny krém je hotový.  Samotné vrstvenie torty chce trošku zručnosti a trpezlivosti, ale nemusí byť dokonalá ako z časopisu.  Jednoducho natrite korpusy džemom a krémom a poukladajte medzi ne veľa ovocia a bude fantastická.  Vrch torty je krásny len tak poprášený cukrom s pár kúskami ovocia a zelených lístkov mäty.  Žiadne umenie, čistý vkus. Tak či tak, všetci odpadnú…

Ingrediencie

Piškótové cesto 

  • 10 bio vajec, izbová teplota
  • 250g cukru, krupica alebo práškový
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 250g múky, hladkej alebo polohrubej preosiatej
  • 1 ČL kypriaceho prášku, bez fosfátov

Krém z bielej čokolády

  • 750ml smotany na šľahanie (170ml +580ml)
  • 500g bielej čokolády / kaletky
  • 500g mascarpone
  • 2 ČL vanilkového extraktu

Ovocná náplň

  • 500ml malinového džemu
  • 600g čerstvých malín

Zdobenie torty

  • hrsť malín 
  • hrsť čučoriedok
  • hrsť jahôd
  • lístky čerstvej mäty
  • práškový cukor

Postup

  1. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 160°C. Obe tortové formy o priemere 25cm vyložím papierom na pečenie a ešte vymažem maslom.
  2. Celé vajcia spolu s cukrom a vanilkovým extraktom dám do robota a nechám šľahať na najvyššej rýchlosti asi 10 minút. Vznikne bledá nadýchaná pena s trojnásobným objemom.  Do múky zamiešam kypriaci prášok.  Preosejem tretinu múky priamo do vajíčkovej peny a jemne stierkou prekladaním premiešam.  Postup zopakujem ešte dva krát, kým neminiem celú múku. Cesto rozdelím na polovicu a dám do foriem.  Jemne stierkou zarovnám povrch a pečiem v rozohriatej rúre 25 minút alebo až kým sa okraje nezačnú oddeľovať od formy a vrch je pekne zlatistý.  Rúra sa nesmie počas pečenia otvárať, inak môže korpus klesnúť.  Po upečení nechám korpusy asi 10 minút chladnúť vo formách, potom ich vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke.
  3. Kým sa korpusy pečú, pripravím si ganáž / ganache z bielej čokolády.  500g čokolády nakrájam na malé kúsky alebo použijem kaletky a dám ich do menšej misy.  Čokoládu zalejem 170ml šľahačky a nechám rozpustiť v mikrovlnke na 600W na 2 minúty.  Potom poriadne premiešam, aby vznikol hustý lesklý čokoládový krém.  Nechám ho 15 minút vychladiť v chladničke a potom vyšľahám elektrickým šľahačom.
  4. Mascarpone, 580ml šľahačky a vanilkový extrakt dám naraz do robota so šľahacou metlou a vyšľahám na jemný krém.  Pridám aj vyšľahanú ganáž z bielej čokolády a opatrne spolu prešľahám.  Ganáž dobre ochutí a osladí mascarpone krém, takže cukor už nie je potrebné pridávať.
  5. Príprava torty.  Oba korpusy rozrežem horizontálne na polovicu tak, aby vznikli 4 rovnaké tenšie korpusy.  Vyberiem si najkrajší, ktorý dám vrch torty.  Korpusy najprv natriem malinovým džemom, ale okraje nechám prázdne asi 1cm po obvode.  Na džem natriem krém z bielej čokolády tentokrát až po okraje torty.  Do krému ukladám maliny jednu vedľa druhej po obvode torty, aby vytvorili pekný okraj pri pohľade z boku.  Korpus s krémom ešte bohato posypem malinami a prikryjem ďalším korpusom.  Takto postupujem so všetkými korpusmi až vznikne 4-poschodová torta.  
  6. Vrch torty najprv jemne poprášim práškovým cukrom a potom ozdobím malinami, čučoriedkami a kúskami jahôd.  Pridám aj pár lístkov čerstvej mäty.  Torta je pre cca 15 ľudí.

narodeninova torta, torta z bielej cokolady, malinova torta, ganache

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.