Práve je sezóna špargle tak som sa rozhodla urobiť rýchle a zdravé jedlo, ktoré vás možno inšpiruje. Niekedy stačí nakrájať a opražiť pár kúskov čerstvej zeleniny, uvariť cestoviny zo špajze, pridať bylinky a chutné jedlo je na svete. Vlastne to nie je ani recept, skôr jednoduchý návod ako si uvariť sezónnu zeleninu s čerstvými bylinkami a pritom si pochutnať. V podstate môžete použiť akúkoľvek zeleninu, ktorá sa rýchlo upravuje a čerstvé bylinky, ktoré máte v kvetináči, záhrade či v chladničke. Prílohe sa tiež medze nekladú. Dajte si čo máte radi – ryžu, cestoviny, kuskus, bulgur, quinou alebo pšeno. Ako pri všetkých mojich receptoch, čerstvosť a kvalita surovín je na prvom mieste, preto kupujte a varte sezónne a ideálne lokálne potraviny. Prajem dobrú chuť!
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa
- 2 stopky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- zväzok zelenej špargle
- 1 červená paprika
- 2 malé cukiny
- olivový olej
- himalájska soľ
- čierne korenie
- zväzok čerstvého oregana
- ryžové rezance
Postup
- Ryžové rezance uvarím podľa návodu na obale.
- Zeleninu umyjem, osuším a nakrájam na malé kúsky.
- Vo veľkom woku alebo panvici zohrejem olivový olej a opražím na ňom cibuľu, zeler a cesnak. Potom pridám na kolieska nakrájanú špargľu, asi lyžicu vody, prikryjem a dusím 3 minúty na miernej teplote. Ešte osolím, okorením, pridám lístky oregana a premiešam.
- Ku špargli dám nakrájanú cukinu a papriku, zvýšim teplotu a chvíľku pražím kým sa zelenina prehreje. Znovu prikryjem, znížim teplotu a dusím asi 2-3 minúty. Zelenina je hotová, keď je mierne podusená, ale mala by ostať chrumkavá.
- Zeleninu podávam na ryžových rezancoch ochutených olivovým olejom a čerstvým oreganom.