Ak máte chuť na niečo čokoládové, upečené za pár minút a len zo štyroch ingrediencií, mám pre vás nápad. Fantastickú, jednoduchú, bezlepkovú a hlavne čokoládovú tortu!!! A všetko čo na ňu potrebujete sú vajcia, cukor, maslo a čokoláda. Šľahačku nepočítam, tá sa môže kľudne vynechať alebo nahradiť Mascarpone alebo dobrým domácim džemom. Príprava zaberie doslova len pár minút a zvládne ju aj začiatočník. Sú to v podstate vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa jemne primieša rozpustená čokoláda. Koláčik ocenia najmä „bezlepkáči“ a „čokoholici“, ale je to aj krásny darček alebo príležitosť ako sa blysnúť pred priateľmi. Vrelo odporúčam, určite sa podarí a z vás bude superstar!
Ingrediencie
Cesto:
- 250g horkej čokolády, obsah kakaa 60-70%
- 125g masla, nakrájané na kúsky
- 200g práškového cukru
- 6 veľkých vajec
Na povrch:
- 500ml smotany na šľahanie 33%
- 1ČL vanilkového extraktu
- kakao na posypanie
Postup
- Rúru dám zohriať na 180°C horný a dolný ohrev. Tortovú formu s priemerom 23cm vysteliem papierom na pečenie tak, že položím papier na dno a uzavriem prstenec formy aj s papierom. Prebytočné okraje papiera odstrihnem.
- Čokoládu rozlámem na menšie kúsky a roztopím ju vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke na 600W asi na 2-3 minúty. Niekoľkokrát ju počas roztápania premiešam, aby bola hladká a tekutá. Do horúcej čokolády pridám nakrájané maslo aby sa roztopilo. Poriadne premiešam a nechám vychladnúť.
- Vymiešam 2 celé vajcia a 4 žĺtky so 100g cukru na hustú žĺtkovú penu. Do peny jemne vmiešam vychladnutú rozpustenú čokoládu. Vznikne husté čokoládové cesto.
- Vo veľkej mise vyšľahám 4 bielky do jemnej peny a potom postupne pridávam 100g cukru, kým vznikne nadýchaný bielkový sneh. Ten nesmie úplne stuhnúť, stačí keď drží svoj tvar.
- Bielkový sneh po častiach pridávam do čokoládovej zmesi tak, aby v nej ostalo čo najviac vzduchu.
- Hotové čokoládové cesto nalejem do tortovej formy, uhladím povrch stierkou a pečiem asi 30 minút v rozohriatej rúre. Upečený koláč bude popraskaný a pekne nadvihnutý.
- Koláč nechám vychladnúť vo forme na mriežke, potom formu odstránim. Po vychladnutí stred koláča spadne a vytvorí priehlbinu, ktorú naplním vyšľahanou šľahačkou a poprášim kakaom. Do šľahačky už cukor nepridávam, koláč je tak svieži a intenzívne čokoládový.