Čokoládová torta bez múky so šľahačkou a kakaom

čokoládová bezlepková torta, torta bez múky, čokoládový koláč bez múky, jednoduchá čokoládová torta

Ak máte chuť na niečo čokoládové, upečené za pár minút a len zo štyroch ingrediencií, mám pre vás nápad.  Fantastickú, jednoduchú, bezlepkovú a hlavne čokoládovú tortu!!!  A všetko čo na ňu potrebujete sú vajcia, cukor, maslo a čokoláda.  Šľahačku nepočítam, tá sa môže kľudne vynechať alebo nahradiť Mascarpone alebo dobrým domácim džemom.  Príprava zaberie doslova len pár minút a zvládne ju aj začiatočník.  Sú to v podstate vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa jemne primieša rozpustená čokoláda.  Koláčik ocenia najmä „bezlepkáči“ a „čokoholici“, ale je to aj krásny darček alebo príležitosť ako sa blysnúť pred priateľmi.  Vrelo odporúčam, určite sa podarí a z vás bude superstar!

Ingrediencie

Cesto:

  • 250g horkej čokolády, obsah kakaa 60-70%
  • 125g masla, nakrájané na kúsky
  • 200g práškového cukru
  • 6 veľkých vajec

Na povrch:

  • 500ml smotany na šľahanie 33%
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • kakao na posypanie

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 180°C horný a dolný ohrev. Tortovú formu s priemerom 23cm vysteliem papierom na pečenie tak, že položím papier na dno a uzavriem prstenec formy aj s papierom. Prebytočné okraje papiera odstrihnem.
  2. Čokoládu rozlámem na menšie kúsky a roztopím ju vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke na 600W asi na 2-3 minúty.  Niekoľkokrát ju počas roztápania premiešam, aby bola hladká a tekutá.  Do horúcej čokolády pridám nakrájané maslo aby sa roztopilo.  Poriadne premiešam a nechám vychladnúť.
  3. Vymiešam 2 celé vajcia a 4 žĺtky so 100g cukru na hustú žĺtkovú penu.  Do peny jemne vmiešam vychladnutú rozpustenú čokoládu.  Vznikne husté čokoládové cesto.
  4. Vo veľkej mise vyšľahám 4 bielky do jemnej peny a potom postupne pridávam 100g cukru, kým vznikne nadýchaný bielkový sneh.  Ten nesmie úplne stuhnúť, stačí keď drží svoj tvar.
  5. Bielkový sneh po častiach pridávam do čokoládovej zmesi tak, aby v nej ostalo čo najviac vzduchu.
  6. Hotové čokoládové cesto nalejem do tortovej formy, uhladím povrch stierkou a pečiem asi 30 minút v rozohriatej rúre.  Upečený koláč bude popraskaný a pekne nadvihnutý.
  7. Koláč nechám vychladnúť vo forme na mriežke, potom formu odstránim. Po vychladnutí stred koláča spadne a vytvorí priehlbinu, ktorú naplním vyšľahanou šľahačkou a poprášim kakaom.  Do šľahačky už cukor nepridávam, koláč je tak svieži a intenzívne čokoládový.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.