Myslím, že každý miluje šišky. Jednoducho patria medzi obľúbené jedlá už od nášho detstva a tak ako sme ich mali radi my, milujú ich aj naše deti. Moje dievčatá rozhodne! Pamätám si akoby to bolo včera, keď ich mamina vyprážala a celý byt rozvoniaval ako na Vianoce. Spolu s bratom sme ich vedeli jesť celý deň a vôbec nás netrápili nejaké kalórie. Dnes sa na to pozerám trochu inak a priznám sa, že s vyprážaním mám problém. Ja skrátka nerada robím vyprážané jedlá a preto som skúsila šišky upiecť. Chvíľku to trvalo kým som recept vyladila do dokonalosti, ale po pár pokusoch sa konečne podarili!
Šišky sú vnútri nadýchané a mäkké a zvonku pekne zlatisté a opečené, presne tak ako to má byť. Plním ich domácim džemom alebo vyšľahanou bielkovou penou, ktorú je vidno aj na fotkách. Do každej šišky urobím nožom otvor a pomocou cukrárskeho vrecka ich naplním. Povrch šišiek potriem hneď po vybratí z rúry roztopeným maslom a každú ešte obalím v škoricovom cukre. Alebo ich klasicky pocukrujem práškovým cukrom. Tak či tak sú vynikajúce a ja som šťastná, že som vymyslela zdravšiu verziu bez vyprážania a zbytočných kalórií.
Ingrediencie
Kvások
- 300ml teplého mlieka
- 2PL kryštálového cukru
- 2PL polohrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia (42g)
Cesto
- 500g polohrubej múky (alebo 1:1 s hladkou)
- 50g kryštálového cukru
- 70g roztopeného masla
- 4 žĺtky
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
Obaľovanie a plnenie
- 20g masla na potretie
- 100g kryštálového cukru
- 1ČL mletej škorice
- 200g ovocného džemu bez kúskov na naplnenie
Postup
- Urobím si kvások vo veľkej mise kuchynského robota, v ktorej budem miesiť cesto. Do 300ml teplého mlieka dám čerstvé rozdrobené kvasnice s cukrom a múkou a poriadne premiešam. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10-15 minút pôsobiť, kým sa na povrchu vytvorí pena a droždie sa zaktivuje.
- Potom do misy s kváskom pridám všetky suroviny na cesto a spracovávam v kuchynskom robote s hákom asi 10 minút. Cesto je na začiatku pomerne riedke, ale po vypracovaní je vláčne a odliepa sa od stien misy. Cesto pomúčim, prikryjem vlhkou utierkou a nechám kysnúť na teplom mieste 45-60 minút kým zdvojnásobí svoj objem.
- Nakysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 1,5 cm. Z cesta vykrajujem šišky o priemere 8cm pomocou formičky alebo pohára. Vyjde cca 18 šišiek, ktoré uložím na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Šišky prikryjem utierkou a nechám ich ešte 15min podkysnúť.
- Šišky pečiem v rozohriatej rúre na 190C alebo teplovzdušnej na 180C približne 10-12 minút do zlatista.
- Hneď po vybratí z rúry ich potriem roztopeným maslom a obalím v škoricovom cukre. Do každej šišky urobím nožom otvor a pomocou cukrárskeho vrecka ich naplním džemom.
Pingback: Pečené šišky s polevou - Kitchen Love