Šišky pečené v rúre s džemom a škoricovým cukrom

Myslím, že každý miluje šišky.  Jednoducho patria medzi obľúbené jedlá už od nášho detstva a tak ako sme ich mali radi my, milujú ich aj naše deti.  Moje dievčatá rozhodne!  Pamätám si akoby to bolo včera, keď ich mamina vyprážala a celý byt rozvoniaval ako na Vianoce.  Spolu s bratom sme ich vedeli jesť celý deň a vôbec nás netrápili nejaké kalórie.  Dnes sa na to pozerám trochu inak a priznám sa, že s vyprážaním mám problém.  Ja skrátka nerada robím vyprážané jedlá a preto som skúsila šišky upiecť.  Chvíľku to trvalo kým som recept vyladila do dokonalosti, ale po pár pokusoch sa konečne podarili!

Šišky pečené v rúre

Šišky sú vnútri nadýchané a mäkké a zvonku pekne zlatisté a opečené, presne tak ako to má byť.  Plním ich domácim džemom alebo vyšľahanou bielkovou penou, ktorú je vidno aj na fotkách.  Do každej šišky urobím nožom otvor a pomocou cukrárskeho vrecka ich naplním.  Povrch šišiek potriem hneď po vybratí z rúry roztopeným maslom a každú ešte obalím v škoricovom cukre.  Alebo ich klasicky pocukrujem práškovým cukrom.  Tak či tak sú vynikajúce a ja som šťastná, že som vymyslela zdravšiu verziu bez vyprážania a zbytočných kalórií.

Šišky pečené v rúre

Ingrediencie

Kvások

  • 300ml teplého mlieka
  • 2PL kryštálového cukru
  • 2PL polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia (42g)

Cesto

  • 500g polohrubej múky (alebo 1:1 s hladkou)
  • 50g kryštálového cukru
  • 70g roztopeného masla
  • 4 žĺtky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Obaľovanie a plnenie

  • 20g masla na potretie
  • 100g kryštálového cukru
  • 1ČL mletej škorice
  • 200g ovocného džemu bez kúskov na naplnenie

Postup

  1. Urobím si kvások vo veľkej mise kuchynského robota, v ktorej budem miesiť cesto. Do 300ml teplého mlieka dám čerstvé rozdrobené kvasnice s cukrom a múkou a poriadne premiešam. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10-15 minút pôsobiť, kým sa na povrchu vytvorí pena a droždie sa zaktivuje.
  2. Potom do misy s kváskom pridám všetky suroviny na cesto a spracovávam v kuchynskom robote s hákom asi 10 minút. Cesto je na začiatku pomerne riedke, ale po vypracovaní je vláčne a odliepa sa od stien misy. Cesto pomúčim, prikryjem vlhkou utierkou a nechám kysnúť na teplom mieste 45-60 minút kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Nakysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 1,5 cm.  Z cesta vykrajujem šišky o priemere 8cm pomocou formičky alebo pohára.  Vyjde cca 18 šišiek, ktoré uložím na dva plechy vystlané papierom na pečenie.  Šišky prikryjem utierkou a nechám ich ešte 15min podkysnúť.
  4. Šišky pečiem v rozohriatej rúre na 190C alebo teplovzdušnej na 180C približne 10-12 minút do zlatista.  
  5. Hneď po vybratí z rúry ich potriem roztopeným maslom a obalím v škoricovom cukre.  Do každej šišky urobím nožom otvor a pomocou cukrárskeho vrecka ich naplním džemom.

Šišky pečené v rúre
Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.