Takéto jedlá vznikajú v mojej kuchyni keď mám v chladničke kopec zbytkov. Ničoho dostatok na jedno poriadne varenie, ale kúsky kadečoho, ktoré potrebujem spotrebovať. Lebo ja neznášam vyhadzovanie jedla! Tak som vytiahla z chladničky kúsky zeleniny a byliniek, pridala k nim celozrnnú ryžu a uvarila toto jednoduché a chutné jedlo.
Je fajn, že sa dá použiť akákoľvek zelenina, len treba dať pozor na dobu varenia. Koreňová zelenina potrebuje viac času ako ostatné druhy. Namiesto ryže si kľudne doprajte bulgur, kuskus či pšeno. Môžete pridať aj rôzne druhy korenia, ktoré s obľubou vo veľkom používam, ale tentokrát som nechala vyniknúť chuti zeleniny a byliniek.
A prosím vás, nebojte sa zeleru – po uvarení má lahodnú takmer sladkú chuť. Ja z neho robím aj zemiakovo-zelerovú kašu a je vynikajúca. Rada ho pridávam aj do zeleninových krémových polievok namiesto zemiakov. Je super aj pečený. Nejedná sa síce o žiadneho krásavca, ale je vynikajúci a zdravý tak mu prosím dajte šancu. Možno vás milo prekvapí, napríklad aj v tomto jedle.
Ingrediencie
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčky cesnaku
- 2 stonky zeleru
- 1 malý zeler
- 1 malý karfiol
- 2 mladé cibuľky
- zväzok petržlenovej vňate
- zväzok koriandrovej vňate
- zväzok bazalky
- himalájska soľ
- mleté čierne kúrenie
- olivový olej
- 250g celozrnnej ryže
Postup
- Ryžu uvarím podľa návodu na obale. Celozrnná sa zvyčajne varí okolo 45 minút.
- Všetku zeleninu očistím a umyjem. Cibuľu, cesnak a stonkový zeler nakrájam nadrobno. Zeler nakrájam na malé kocky a karfiol na ružičky.
- Vo veľkej panvici ohrejem olivový olej a opražím na ňom cibuľu, cesnak a stonkový zeler. Asi po 3 minútach pridám karfiol so zelerom. Osolím, okorením, premiešam a podlejem troškou vody. Prikryjem a dusím na miernom plameni asi 10 minút alebo kým nie je zelenina uvarená. Nesmie sa však rozvariť, mala by ostať jemne chrumkavá.
- Do zeleniny primiešam varenú ryžu, pridám extra panenský olivový olej a nadrobno nasekanú petržlenovú a koriandrovú vňať. Poriadne premiešam a nakoniec pridám nakrájané kolieska mladej cibuľky a lístky čerstvej bazalky.