Čerešňová bezlepková roláda so šľahačkou

Toto je asi tá najjednoduchšia roláda na svete!  Myslím, že je to asi úplne prvý koláč, ktorý som piekla ešte ako dievča.  Recept mám samozrejme od mojej maminy, ktorá ju piekla tuším každý týždeň keď bola sezóna čerstvého letného ovocia.  A keď nebola, tak ju plnila banánmi a my s bratom sme ju milovali.  Pôvodne je táto roláda čokoládová a do cesta sa majú pridať ešte dve veľké lyžice kakaa.  Ja som ju ale chcela vanilkovú, aby jej zlatistá farba dala vyniknúť týmto nádherným čerešniam.  Ale určite pre vás upečiem aj jej čokoládovú verziu v kombinácii s iným ovocím.

Roláda je bezlepková a nenájdete v nej ani zrnko múky. Cesto sa skladá iba z vyšľahaných vajec a cukru, takže je to akoby ste piekli obriu sladkú omeletu. Môžete ho samozrejme dochutiť vanilkou ako ja, alebo kakaom, a roládu naplniť akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi.  Základom náplne je šľahačka, ktorú už nesladím.  Namiesto cukru požívam domáci džem, ktorý pekne zvýrazní jej chuť.  A samozrejme do rolády patrí aj čerstvé letné ovocie – čerešne, maliny, jahody, čučoriedky, černice, moruše, ríbezle… skrátka je to dokonalý letný dezert hotový do pol hodinky.  Skoro som zabudla, dávajte pozor na porcie, je nebezpečne dobrá a veľmi rýchlo mizne!

Ingrediencie

  • 6 celých bio vajec
  • 100g práškového cukru
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • 1PL kokosového oleja
  • 250ml čerešňového džemu
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 500g čerešní

Postup

  1. Plech vysteliem papierom na pečenie, ktorý ešte potriem kokosovým olejom.  Rúru dám zohriať na 180C na horný a dolný ohrev.
  2. Oddelím žĺtky od bielkov.  Cukor preosejem cez sitko.  Z bielkov a cukru vyšľahám v kuchynskom robote lesklý sneh.  Šľahám, kým sa cukor rozpustí, ale sneh sa stále dá pekne miešať.  Nemal by byť príliš tuhý a prešľahaný.
  3. Do vyšľahaného snehu postupne zašľahám žĺtky po jednom.  Nakoniec pridám aj vanilku.  Vznikne cesto, ktoré vyzerá ako nadýchaná vaječná pena.  Cesto dám na plech a rovnomerne ho rozotriem špachtľou až k okrajom.  Povrch cesta pritom zarovnám.
  4. Cesto dám piecť do rozohriatej rúry na 10-15 minút, záleží od rúry.  Po 10 minútach ho pozriem a prípadne nechám dopiecť.  Moje sa pieklo presne 12 minút.  Cesto je hotové, keď sa jeho okraje mierne zdvíhajú, je na povrchu zlatisté a na dotyk pevné.  Vytiahnem ho z rúry a nechám na plechu úplne vychladnúť.
  5. Vychladnuté cesto rovnomerne potriem džemom, pri kratšom okraji nechám asi 3cm prázdne.  Ak je džem príliš hustý, rozriedim ho troškou vody a dobre premiešam.  Vyšľahám šľahačku a rozotriem ju na vrstvu s džemom.  Opäť nechám okraj prázdny.  Do šľahačkovej vrstvy poukladám polovice odkôstkovaných čerešní a cesto opatrne zaviniem do rolády.  Pomáham si pri tom papierom na pečenie ako pri zavinovaní štrúdle.  Prázdny okraj slúži na ukončenie rolády, aby náplň nevytekala von.  
  6. Roládu položím na servírovaciu misu spojom nadol.  Ozdobím ju práškovým cukrom, šľahačkou a celými čerešňami.  Roládu môžete celú pokryť šľahačkou a nastrúhať na ňu čokoládu alebo posypať ju kakaom a dozdobiť ovocím.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.