Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Marhuľové gule z tvarohového a špaldového cesta

Všade je kopec úžasného šťavnatého ovocia a ja varím a vypekám ovocné dobroty ostošesť.  Medzi naše obľúbené jednoznačne patria tieto tvarohové guľky s ovocím, ktorých náplň mením podľa sezóny.  Okrem toho že sú výborné, sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu.

Ako je už mojim dobrým zvykom, recept som upravila na zdravšiu verziu – namiesto klasickej krupice alebo múky som použila celozrnnú špaldovú múku.  Netreba jej dať veľa, lebo hrudkovitý tvaroh je suchší, takže cesto sa dobre vypracuje aj bez množstva múky.  Mám rada, keď je cesto jemné, mäkké a cítiť z neho chuť tvarohu, preto to s múkou nepreháňam.  O jemnosť sa postarajú žĺtky, bielky do cesta nedávam.  Všimla som si, že bez bielkov je cesto oveľa jemnejšie.  A ak chcete bezlepkovú verziu, tak použite pohánkovú múku namiesto špaldovej, ktorá je veľmi chutná a výživná.  Guľky budú vďaka týmto múkam tmavšie, ako tieto moje na fotkách, ale sú zdravšie a podľa mňa aj tak krásavice.

Marhuľové gule z tvarohového a špaldového cesta

Guľky môžete naplniť akýmkoľvek ovocím, ktoré drží tvar.  My ich máme radi ešte s ringlotami, veľkými čerešňami alebo slivkami.  Ale v Čechách ich robia aj s čučoriedkami, malinami, jahodami, jablkami – prosto ovocné “knedlíky” plnia kadečím a sú výborné.  Môžem potvrdiť, každé leto trávime u našej babičky Evičky v Čechách a ja sa nestačím čudovať a inšpirovať.

Ako posýpku zvyčajne dávam na guľky kokosový cukor so škoricou a prelejem ich roztopeným maslom.  Ale dajte si kľudne mak, strúhanku, orechy, kakao alebo čokoľvek máte radi.  V každom prípade, toto jedlo patrí medzi tie zdravšie varianty sladkých jedál tak si ho doprajte a dajte vedieť ako chutili!

Marhuľové gule z tvarohového a špaldového cesta

 

Ingrediencie

Cesto:

  • 500g tvarohu (jemný hrudkovitý)
  • 2 žĺtky (bielky zamrazím)
  • 2 PL cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 1H celozrnnej špaldovej múky (125g / 250ml)
  • 20 malých marhúľ (alebo iného kôstkového ovocia)

Posýpka:

  • kokosový cukor
  • roztopené maslo
  • škorica

Postup

  1. Marhule dobre umyjem, utriem a nechám ešte voľne doschnúť.  Marhule musia byť suché, inak na nich cesto nebude držať. 
  2. Vo veľkej mise zmiešam všetky suroviny na cesto.  Najlepšie sa cesto vypracuje ručne, lebo sa všetky prísady pekne spoja.  Používam pri tom jednorazové rukavice, na ktoré sa cesto nelepí.
  3. Z cesta vytvarujem valec a nakrájam ho na rovnako veľké kúsky.  Musia byť tak veľké, aby obalili kúsky ovocia.  Ak máte menšiu naberačku na zmrzlinu, cesto naberajte ňou a budete mať guličky všetky rovnaké.  Guličky tvarujem vlhkými rukami alebo v jednorazových rukaviciach.  Z cesta vyjde asi 18-20 guličiek.
  4. Dám zovrieť veľký plytký hrniec s vodou, ktorú po zovretí osolím.
  5. Guľky varím v jemne vriacej osolenej vode.  Počas varenia ich premiešavam, aby sa neprilepili ku dnu hrnca.  Počkám kým vyplávajú na hladinu a varím asi 5-10 minút podľa veľkosti guliek.
  6. Uvarené guľky vyberiem z vody a potriem rozpusteným maslom.  Podávam posypané kokosovým cukrom a škoricou.

Marhuľové gule z tvarohového a špaldového cesta

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.