Domáci jahodový džem s prírodným pektínom

Jahodový džem, prírodný džem, jahodový lekvár, jahodová marmeláda, džem s pektínom, marmeláda s pektínem

Každý rok keď je sezóna jahôd chodíme na samozber bio jahôd do Rakúska.  Máme z toho dobrý pocit keď vieme odkiaľ jahody pochádzajú a páči sa nám, že si ich môžeme nazbierať sami.  Je to spojenie príjemného s užitočným.  Naše dievčatá jahody milujú a keď si majú vybrať džem z ôsmych ovocných druhov ktoré robím, vždy si vyberú jahodový.  Preto varenie jahodového džemu sa pre nás stalo každoročnou tradíciou, na ktorú sa všetci tešíme.

Pri zaváraní mi ide hlavne o to, aby bol džem čo najzdravší, neobsahoval žiadne škodlivé chemické konzervanty a neprirodzené cukry.  Preto sa snažím variť džem maximálne 10 minút a tým uchovať čo najviac vitamínov.  Ideálne je použiť čo najčerstvejšie ovocie, samozrejme sezónne a lokálne.  Ovocie by malo byť vyzreté, alebo jemne nedozreté kedy obsahuje viac pektínu, ktorý džem pekne zahusťuje.

Na varenie je vhodný plytký hrniec s čo najširším dnom, aby sa tekutina rýchlo odparovala a tým džem rýchlo zhustol.  Ako konzervant používam čistý ovocný pektín z citrusov a ako sladidlo som skúšala trstinový a brezový cukor a dokonca aj med.  S množstvom cukru to netreba nijako preháňať, ideálny pomer je 1:3 kedy vynikne chuť ovocia a džem nie je presladený.  Úplne stačí 300g cukru na 1kg ovocia.  Cukor slúži aj ako konzervant, takže do zaváranín rozhodne patrí. Pri výbere sladidla je dobré myslieť aj na jeho chuť.  Jahodový džem sladený medom chutí inak ako sladený trstinovým cukrom. A džem s bielym cukrom vyzerá inak ako s hnedým, ktorý ho zafarbí na tmavší sýtejší odtieň.

Množstvo pektínu používam podľa návodu konkrétneho výrobcu, pretože želírovacie vlastnosti jednotlivých druhov sa líšia. Zvyčajne stačí asi 10g pektínu na 1kg ovocia.  Avšak každé ovocie obsahuje viac či menej pektínu a množstvo cukru tiež ovplyvňuje hustotu džemu, preto sa oplatí robiť „tanierikový test“, ktorý opisujem v postupe.  Do džemu sa zvykne pridávať aj citrónová šťava alebo kyselina citrónová.  Mne sa osvedčil pomer 1 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej alebo šťavy z  1 citrónu na 1 kilogram ovocia.  Okrem toho, že kyslosť citrónu džem jemne dochutí, pomôže udržať jeho krásnu sýtu farbu a zároveň slúži ako konzervant.

Jahodový džem, prírodný džem, jahodový lekvár, jahodová marmeláda, džem s pektínom, marmeláda s pektínemNa spestrenie chuti sa do džemov používajú rôzne bylinky a korenie.  Ja mám rada levanduľu a vanilku, ale zaujímavý je aj rozmarín, zázvor, mäta, medovka, škorica či citrónová kôra.  Pri ochucovaní čerstvými bylinkami je dobré ich z džemu odstrániť pred plnením do pohárov.  No a keď skúšam nejakú kombináciu ovocia a príchute prvý krát, tak ju pridám do džemu až po naplnení väčšiny pohárov a ochutím si len jeden-dva džemy na vyskúšanie.  Páči sa mi keď sú džemy v krásnych pohároch, ktoré už netreba nijako vylepšovať.  Moje obľúbené sú výrobky značky Weck.  Dokonalý džem v dokonalých pohároch…

Jahodový džem, prírodný džem, jahodový lekvár, jahodová marmeláda, džem s pektínom, marmeláda s pektínem

Ingrediencie

  • 2kg zrelých jahôd
  • 600g trstinového cukru
  • 25g prírodného citrusového pektínu
  • šťava z 2 citrónov alebo 2ČL kyseliny citrónovej
  • 9-10 zaváracích pohárov značky WECK 290ml

Postup

  1. Pripravím si poháre na zaváranie. Ja ich nesterilizujem, ale umývam v umývačke riadu na vysokej teplote.  Ešte nikdy sa mi zaváranina nepokazila, takže sa mi tento spôsob osvedčil.
  2. Jahody umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.  Krájam ich podľa veľkosti buď na  polovičky alebo štvrtinky.
  3. Pokrájané jahody dám do veľkého plytkého hrnca spolu s 500g cukru a dobre premiešam. Ak chcem ovocie nejako ochutiť, tak pridám vanilku, škoricu, zázvor, levanduľu alebo vetvičku rozmarínu.  Teraz môžem zmes odložiť na noc do chladničky alebo začať hneď variť.  Cez noc sa z ovocia uvoľní šťava a tým sa skráti doba varenia.
  4. Ovocie s cukrom privediem k varu a krátko povarím, aby pustilo šťavu. V miske zmiešam pektín so zvyšnými 100g cukru.  Vďaka tomu sa pektín nezrazí a nebudú sa tvoriť hrudky.  Túto zmes primiešam do džemu a za občasného miešania nechám povariť.  Džem varím čo najkratšiu dobu, celkovo asi 5-10 minút.  Nakoniec pridám citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.  Na 1kg ovocia stačí 1ČL kyseliny citrónovej alebo šťava z 1 citróna.
  5. Správnu konzistenciu džemu vyskúšam na malom vychladenom tanieriku, na ktorý dám trošku džemu. Džem by mal stekať veľmi pomaly.  Keď je príliš riedky, nechám ho ešte trošku povariť a zredukovať alebo pridám málinko pektínu.  Ak je príliš hustý, prilejem trošku vriacej vody a zriedim ho.
  6. Po dovarení džemu zozbieram z povrchu penu jemným sitkom a začnem plniť zaváracie poháre. Kým plním poháre, džem nechávam zohrievať na najnižšej teplote.  Okraje pohárov musia ostať čisté a suché, inak by sa džem mohol pokaziť.  Ak sa nejaký zašpiní, utriem ho papierovou utierkou.  Uzavriem ich čím skôr, kým je džem ešte horúci.  Poháre hore dnom neobraciam, ale prikryjem ich dekou, nech pomaly chladnú.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.