Domáci malinový sirup tzv. kvasený sirup

Tento recept mám od našej babičky Evičky, ktorá ho má od svojej mamy takže má už vyše 100 rokov.  Je to tradičný spôsob ako sa voľakedy spracovávalo veľké množstvo naraz dozretého ovocia.  Je veľmi jednoduchý a vyžaduje minimálne úsilie, zato chce trpezlivosť a čas, keďže ovocná šťava musí vykvasiť.  Kvasenie trvá 3-5 dní v závislosti od teploty v miestnosti a počas tohto procesu sa malinová šťava sama oddelí od dužiny.  Potom sa precedí cez plátno a krátko prevarí s cukrom a vynikajúci malinový sirup je na svete.

Množstvo cukru sa dáva na množstvo čistej šťavy, takže na 2 kilá šťavy potrebujete 2 kilá cukru.  Cukor slúži okrem osladenia aj ako jediný konzervant, preto sa používa pomer 1:1.  A nezabudnite, že je to sirup takže veľké množstvo cukru je úplne v poriadku.

Týmto spôsobom sa dajú robiť aj iné ovocné sirupy ako ríbezľový, ostružinový alebo čučoriedkový.  U nás doma je však tradičný malinový, lebo naša babička má záhradu plnú malín.  A my ho všetci milujeme nielen ako “malinovku”, ale aj ako polevu na zmrzlinu, lievance, do smoothies či müsli.  Je skrátka super, ďakujeme babi!!! xoxo

Ingrediencie

  • čerstvé maliny
  • kryštálový cukor

Postup

  1. Čerstvo nazbierané maliny neumývam, len ich preberiem od lístkov a chrobáčikov, aby boli čisté. 
  2. Asi 3 litre malín dám do 5 litrového skleneného zaváracieho pohára a roztlačím ich mačkadlom na zemiaky na kašu. Pridám 2 polievkové lyžice cukru a dobre premiešam.  Hrdlo zaváracieho pohára prikryjem utierkou alebo igelitom, ktorý upevním gumičkou.   
  3. Nechám pomaly kvasiť na svetlom a teplejšom mieste asi 3-5 dní v závislosti od teploty v miestnosti.  Maliny sú správne vykvasené keď sa oddelí šťava od malín a na povrchu malín sa vytvorí šedivý povlak. 
  4. Vykvasené maliny zlejem a nechám voľne prekvapkávať cez plátno, aby sa oddelila čistá šťava od malinovej drene. Je to pomalý a zdĺhavý proces, preto maliny nechávam prekvapkávať cez noc.  Potom dužinu vyhodím a šťavu uvarím s cukrom.
  5. Čistú scedenú šťavu odvážim a podľa množstva šťavy si odvážim množstvo cukru.  Napríklad na 2kg šťavy potrebujem 2kg cukru.  
  6. Šťavu spolu s cukrom varím vo veľkom hrnci.  Neustále miešam, privediem do varu a krátko povarím asi 2-3 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Zozbieram penu a ešte horúce prelejem do vysterilizovaných fliaš s úzkym hrdlom.
  7. Na dôkladné vysterilizovanie a prevenciu plesní povrch sirupu a steny fľašky postriekam vodkou alebo slivovicou pomocou rozprašovača.  Potom ich riadne uzavriem.  Takto uvarený sirup vydrží aj niekoľko rokov. 

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.