Ak máte chuť na rýchle a ľahké letné jedlo, mám pre vás tip. Ugrilujte si morčacie steaky, upečte mladé zemiačiky a k tomu krátko opražte čerstvú zeleninu. Vedeli ste, že aj reďkovky sa dajú variť a dokonca aj piecť? A sú veľmi chutné, odporúčam vyskúšať. Inak mladé zemiaky varím vždy aj so šupkou, lebo je jemná a chutná a navyše obsahuje množstvo vitamínov a vlákniny. Stačí ju len poriadne umyť a zemiaky uvariť, podusiť alebo upiecť.
Čo sa steakov týka, nezáleží z akého mäsa ich robím, ale vždy ich po grilovaní nechám ešte odpočinúť v balíčku z papiera na pečenie a alobalu. Do vnútra dám trošku masla alebo olivového oleja a nasekané čerstvé bylinky. Mäsko zabalím ako do perinky a nechám odpočívať asi 5 minút. Mäso bude takto veľmi šťavnaté a krehké a nasiakne chuťou byliniek. A celý tento letný fantastický obed netrval dlhšie ako 30 minút, takže žiadne veľké varenie to nie je. Skúste to!
Ingrediencie
ZEMIAKY
- 4 veľké mladé zemiaky
- olivový olej
- morská soľ
- pažítka
- trošku vody
ZELENINA
- 2 mladé cibuľky
- 1 malá cukina
- 1 červená paprika
- 4 veľké reďkovky
- 1ČL mletej rasce
- 3 vetvičky rozmarínu
- petržlenová vňať
STEAKY
- morčacie prsia
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup
- Mladé zemiaky riadne umyjem a v šupke ich nakrájam na menšie mesiačiky. Dám do veľkej rozohriatej panvice spolu s trochou olivového oleja, pridám asi 2 polievkové lyžice vody, osolím, premiešam, prikryjem a nechám pomaly dusiť na strednej teplote asi 15-20 minút. Občas ich premiešam a znovu prikryjem. Ak ich chcem mať opečené, zvýšim teplotu a prestanem miešať. Keď budú z jednej strany opečené, premiešam a znovu nechám opiecť.
- Všetku zeleninu umyjem a nakrájam na menšie kúsky. Rozohrejem panvicu, pridám olej a cibuľku. Po chvíli opekania pridám aj cukinu spolu s rascou a nasekaným rozmarínom. Znovu chvíľku opekám a nakoniec pridám papriku s reďkovkou. Tie len prehrejem, lebo chcem aby ostali chrumkavé. Ochutím soľou, korením a ozdobím petržlenovou vňaťou.
- Morčacie prsia umyjem, osuším a nakrájam na malé steaky. Potriem olivovým olejom, osolím a okorením. Rozohrejem liatinovú panvicu alebo gril a steaky opekám z každej strany asi 1-3 minúty podľa hrúbky mäsa. Po prepečení ich ešte zabalím do papieru na pečenie a alobalu, do ktorého dám trošku masla alebo olivového oleja a nasekané čerstvé bylinky ako rozmarín alebo petržlen. Mäso zabalím a nechám 3 minúty odpočívať. Mäsko bude takto krehké a šťavnaté a zároveň ochutené bylinkami.