Gaspacho z letných paradajok

Tomato Gaspacho

Nič nie je viac osviežujúce v týchto horúcich dňoch ako ľadová polievka, či nápoj?  Gaspacho sa podáva na oba spôsoby a v Španielsku si ho vychutnávajú na plážach v pohároch s ľadom a slamkou ako drink.  Je fantastické, nabité letnou energiou, plné vitamínov a sviežich chutí.  Pripravíte si ho za pár minút v mixéri podobne ako smoothie a ak nemáte nervy čakať kým sa vychladí, mixnite ho priamo s ľadom.

Gaspacho je najlepšie robiť v lete keď je sezóna rajčín a sú krásne vyzreté a sladké.  Kvalita a chuť zeleniny je naozaj dôležitá ako aj kvalita olivového oleja a sherry octa, prípadne balsamica, ktoré definuje chuť gaspacha.  Olivový olej použite za studena lisovaný ideálne z jedného druhu olív a v bio kvalite s označením D.O.P.  Táto skratka znamená “chránené označenie pôvodu” a majú ju len originálne produkty najvyššej kvality.  To isté sa týka aj octa balsamico a sherry octa, ktorý vyzrieva v dubových sudoch aj niekoľko mesiacov.  Naozaj kvalitný je relatívne drahý, ale za tú kvalitu a chuť to naozaj stojí.  Dúfam, že som vás navnadila a urobíte si tento super-fresh letný multizeleninový koktail!

Ingrediencie

  • 700 g zrelých paradajok
  • 1 menšia uhorka, ošúpaná
  • 1 menšia červená paprika
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového oleja extra virgin
  • 2-3 PL sherry octu alebo balsamico
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL trstinového cukru (ak nie sú rajčiny sladké)
  • 1 krajec bieleho chleba bez kôrky, iba striedka (môže sa vynechať)
  • hrsť čerstvej bazalky

Postup

  1. Zeleninu umyjem a osuším.  Cibuľu, cesnak a uhorku ošúpem.  Zeleninu nakrájam na väčšie kusy a dám do mixéra.  Pridám olej, ocot, soľ a korenie a mixujem asi 1 minútu, kým sa všetky ingrediencie nespoja.  Gaspacho má mať konzistenciu krémovej polievky.  Nakoniec pridám striedku z chleba a znovu riadne premixujem. Chlieb sa nemusí pridávať, ale bez neho je gaspacho chuťovo veľmi intenzívne.
  2. Ochutnám a prípadne dochutím soľou, cukrom, korením alebo octom.  Ak je príliš husté, pridám trochu studenej vody alebo ľad.  Ak je príliš riedke, pridám chlebovú striedku.  Znovu riadne premixujem.
  3. Prelejem do uzatvárateľnej nádoby a dám vychladiť aspoň na 4 hodiny do chladničky, ideálne cez noc.
  4. Gaspacho podávam studené buď v pohári s kockami ľadu alebo ako polievku ozdobenú paradajkami, uhorkami, bazalkou alebo opečenými krutónmi.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.