Nič nie je viac osviežujúce v týchto horúcich dňoch ako ľadová polievka, či nápoj? Gaspacho sa podáva na oba spôsoby a v Španielsku si ho vychutnávajú na plážach v pohároch s ľadom a slamkou ako drink. Je fantastické, nabité letnou energiou, plné vitamínov a sviežich chutí. Pripravíte si ho za pár minút v mixéri podobne ako smoothie a ak nemáte nervy čakať kým sa vychladí, mixnite ho priamo s ľadom.
Gaspacho je najlepšie robiť v lete keď je sezóna rajčín a sú krásne vyzreté a sladké. Kvalita a chuť zeleniny je naozaj dôležitá ako aj kvalita olivového oleja a sherry octa, prípadne balsamica, ktoré definuje chuť gaspacha. Olivový olej použite za studena lisovaný ideálne z jedného druhu olív a v bio kvalite s označením D.O.P. Táto skratka znamená “chránené označenie pôvodu” a majú ju len originálne produkty najvyššej kvality. To isté sa týka aj octa balsamico a sherry octa, ktorý vyzrieva v dubových sudoch aj niekoľko mesiacov. Naozaj kvalitný je relatívne drahý, ale za tú kvalitu a chuť to naozaj stojí. Dúfam, že som vás navnadila a urobíte si tento super-fresh letný multizeleninový koktail!
Ingrediencie
- 700 g zrelých paradajok
- 1 menšia uhorka, ošúpaná
- 1 menšia červená paprika
- 1 malá červená cibuľa
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 4 PL olivového oleja extra virgin
- 2-3 PL sherry octu alebo balsamico
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL trstinového cukru (ak nie sú rajčiny sladké)
- 1 krajec bieleho chleba bez kôrky, iba striedka (môže sa vynechať)
- hrsť čerstvej bazalky
Postup
- Zeleninu umyjem a osuším. Cibuľu, cesnak a uhorku ošúpem. Zeleninu nakrájam na väčšie kusy a dám do mixéra. Pridám olej, ocot, soľ a korenie a mixujem asi 1 minútu, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Gaspacho má mať konzistenciu krémovej polievky. Nakoniec pridám striedku z chleba a znovu riadne premixujem. Chlieb sa nemusí pridávať, ale bez neho je gaspacho chuťovo veľmi intenzívne.
- Ochutnám a prípadne dochutím soľou, cukrom, korením alebo octom. Ak je príliš husté, pridám trochu studenej vody alebo ľad. Ak je príliš riedke, pridám chlebovú striedku. Znovu riadne premixujem.
- Prelejem do uzatvárateľnej nádoby a dám vychladiť aspoň na 4 hodiny do chladničky, ideálne cez noc.
- Gaspacho podávam studené buď v pohári s kockami ľadu alebo ako polievku ozdobenú paradajkami, uhorkami, bazalkou alebo opečenými krutónmi.
Pingback: Paradajková polievka z pečených paradajok - Kitchen Love