Kysnutý slivkový koláč s mandľami a škoricou

Nič nevyvolá vo mne väčšiu nostalgiu ako tento kysnutý koláč mojej starej mamy.  Možno ešte jeho marhuľová verzia, ktorá bola u nás doma absolútna klasika a mamina ho robievala vždy keď bola sezóna marhúľ.  Dnes ho pečiem pre moje deti ja v rôznych obmenách ovocia – slivkový, marhuľový, ringlotový, broskyňový…

Kysnuté cesto je nadýchané a super jemné a pod ovocie pridávam džem, ktorý robí koláč zase šťavnatým.  Samotné ovocie mu dodáva šmrnc a škoricový cukor rozvonia celý byt .  Nebojte sa kysnutého cesta, tento recept je super jednoduchý a rýchly, určite ho zvládnete.  Za ten pôžitok z domáceho voňavého ovocného koláča s karamelizovaným cukrom a mandľami to určite stojí!   Kysnutý slivkový koláč

Ingrediencie

Kvások

  • 100ml teplého mlieka
  • 1PL kryštálového cukru
  • 1PL polohrubej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia (20g)

Cesto

  • 500g polohrubej múky
  • 2PL kryštálového cukru
  • ½ČL soli
  • 300ml teplého mlieka
  • 50ml rastlinného oleja
  • 2 celé vajcia

Povrch koláča

  • domáci ovocný džem
  • 1,5kg vykôstkovaných sliviek
  • mandľové lupienky
  • mletá škorica
  • hnedý cukor

Postup

  1. V 100ml teplého mlieka vymiešam všetky suroviny na kvások. Prikryjem misku a nechám kvások pracovať asi 5 minút, kým pekne vykysne a zmení sa na penu.
  2. Do veľkej misy dám múku, cukor a soľ. Vo vyššej nádobe zmiešam 300ml mlieka s vajcami a olejom.
  3. Keď je kvások vykysnutý, vylejem ho do misy s múkou a pridám aj vaječno-mliečnu zmes. Pomocou varechy vypracujem redšie cesto.  Cesto spracúvam kým je hodvábne hladké, trvá to asi 5 minút. Prikryjem ho a nechám prikryté kysnúť asi 15 minút.
  4. Kým cesto odpočíva umyjem a vykôstkujem slivky, ktoré rozkrojím na polovicu. Rúru predhrejem na 200°C.
  5. Plech vysteliem papierom na pečenie a ešte ho vymažem olejom. Vykysnuté cesto dám na plech a naolejovanými rukami rovnomerne rozcapkám po plechu.
  6. Cesto natriem domácim džemom a na husto obložím slivkami. Pocukrujem, posypem škoricou a plátkami mandlí.  Povrch ešte pokapem olejom.  Nechám kysnúť asi 10 minút.
  7. Dám piecť na 200°C asi 10minút a potom stiahnem teplotu na 180°C a pečiem ďalších 30-35 minút. Koláč je hotový, keď drevená špajľa vyjde von čistá.
  8. Slivkový koláč nechám vychladnúť na plechu, nakrájam a posypem práškovým cukrom.

Kysnutý slivkový koláč
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.