Nič nevyvolá vo mne väčšiu nostalgiu ako tento kysnutý koláč mojej starej mamy. Možno ešte jeho marhuľová verzia, ktorá bola u nás doma absolútna klasika a mamina ho robievala vždy keď bola sezóna marhúľ. Dnes ho pečiem pre moje deti ja v rôznych obmenách ovocia – slivkový, marhuľový, ringlotový, broskyňový…
Kysnuté cesto je nadýchané a super jemné a pod ovocie pridávam džem, ktorý robí koláč zase šťavnatým. Samotné ovocie mu dodáva šmrnc a škoricový cukor rozvonia celý byt . Nebojte sa kysnutého cesta, tento recept je super jednoduchý a rýchly, určite ho zvládnete. Za ten pôžitok z domáceho voňavého ovocného koláča s karamelizovaným cukrom a mandľami to určite stojí!
Ingrediencie
Kvások
- 100ml teplého mlieka
- 1PL kryštálového cukru
- 1PL polohrubej múky
- ½ kocky čerstvého droždia (20g)
Cesto
- 500g polohrubej múky
- 2PL kryštálového cukru
- ½ČL soli
- 300ml teplého mlieka
- 50ml rastlinného oleja
- 2 celé vajcia
Povrch koláča
- domáci ovocný džem
- 1,5kg vykôstkovaných sliviek
- mandľové lupienky
- mletá škorica
- hnedý cukor
Postup
- V 100ml teplého mlieka vymiešam všetky suroviny na kvások. Prikryjem misku a nechám kvások pracovať asi 5 minút, kým pekne vykysne a zmení sa na penu.
- Do veľkej misy dám múku, cukor a soľ. Vo vyššej nádobe zmiešam 300ml mlieka s vajcami a olejom.
- Keď je kvások vykysnutý, vylejem ho do misy s múkou a pridám aj vaječno-mliečnu zmes. Pomocou varechy vypracujem redšie cesto. Cesto spracúvam kým je hodvábne hladké, trvá to asi 5 minút. Prikryjem ho a nechám prikryté kysnúť asi 15 minút.
- Kým cesto odpočíva umyjem a vykôstkujem slivky, ktoré rozkrojím na polovicu. Rúru predhrejem na 200°C.
- Plech vysteliem papierom na pečenie a ešte ho vymažem olejom. Vykysnuté cesto dám na plech a naolejovanými rukami rovnomerne rozcapkám po plechu.
- Cesto natriem domácim džemom a na husto obložím slivkami. Pocukrujem, posypem škoricou a plátkami mandlí. Povrch ešte pokapem olejom. Nechám kysnúť asi 10 minút.
- Dám piecť na 200°C asi 10minút a potom stiahnem teplotu na 180°C a pečiem ďalších 30-35 minút. Koláč je hotový, keď drevená špajľa vyjde von čistá.
- Slivkový koláč nechám vychladnúť na plechu, nakrájam a posypem práškovým cukrom.