Z akej múky je tento koláč?
Ak chcete niečo rýchlo upiecť cez víkend a všetkých tým ohromiť, tento jednoduchý marhuľový tart je skutočný “gamechanger”. Nielenže je neskutočne jednoduchý na prípravu, ale obsahuje bežné prísady, ktoré máte určite doma. Jeho krehké cesto je zo špaldovej celozrnnej múky, ktorú kľudne môžete vymeniť za klasickú pšeničnú. Ale celozrnná je nutrične bohatšia a tým zdraviu prospešná, takže odporúčam. Špalda zase dodáva cestu príjemnú orieškovú chuť.
Je marhuľový tart náročný na prípravu?
Pod marhuľami sa skrýva kvalitný domáci džem, tak sa nemusíte báť zložitej prípravy náplne. No a povrch je ozdobený mesiačikmi marhúľ, ktoré tvoria akoby lupene veľkého kvetu s čučoriedkovým stredom. Ak chcete, aby sa marhuľový koláč pekne leskol, po upečení potrite marhule ešte zohriatym džemom. Uvidíte, nikto mu neodolá a vy sa budete cítiť ako “pastry chef”!
Ako si uvariť kvalitný domáci džem?
Keď varím džem je pre mňa dôležité, aby obsahoval iba prírodné suroviny a bol bez chemických prísad a umelých konzervantov. Preto ho varím len s cukrom, citrónom a prírodným pektínom, ktorý je zvyčajne z citrusových plodov. Niekedy pektín vôbec nepoužívam, lebo samotné ovocie ho má dostatok a džem sa sám zahustí. V zásade platí, že kyslejšie ovocie obsahuje viac pektínu. Preto sa napríklad do ríbezľového džemu pektín neprídáva.
Samozrejme, môžete robiť džem bez pridania pektínu, ale vtedy treba džem zahustiť veľkým množstvom cukru tak ako to robievali naše babičky – na kilogram ovocia dávali kilogram cukru. Avšak, u nás doma máme radi, keď džem má chuť ovocia a nie cukru. A to je dôvod, prečo moje džemy obsahujú iba 250-300 gramov cukru na kilogram ovocia. Presný postup a množstvo zaujímavých informácií nájdete v tomto recepte na jahodový džem. Rovnako postupujem aj pri inom ovocí takže kľudne si podľa neho urobte marhuľový džem napríklad aj na tento delikátny a krásny ovocný tart.
Jednoduchý marhuľový tart s čučoriedkami
Chod: DezertyKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Ľahká6
servings30
min.40
min.1
hod.10
min.Upečte si tento marhuľový koláč, vlastne tart, z celozrnnej špaldovej múky, domáceho džemu, čerstvých marhúľ a čučoriedok a uvidíte, že mu nikto neodolá.
Ingrediencie
Kuchynské náradiekruhová forma o veľkosti 25cm
keramické guličky alebo strukoviny
Cesto250 g špaldovej celozrnnej múky
125 g studeného masla
1 žĺtok
1 PL cukru
štipka soli
4-5 PL ľadovej vody
Náplň a zdobenie500 g čerstvých marhúľ
300 ml marhuľového džemu
hrsť čerstvých čučoriedok
med
Postup
- V kuchynskom robote s nástavcom noža alebo ručne vymiešam všetky ingrediencie na cesto. V robote cesto iba krátko pulzujem, potom ho dokončím v rukách, dám pozor aby som ho neprepracovala. Krehké cesto vytvarujem do placky, zabalím do fólie a dám do chladničky aspoň na 30 minút.
- Cesto vyvaľkám do kruhu tak, aby prekrylo aj okraje formy. Preložím ho do formy, okraje cesta prstami pritlačím k okrajom formy a prečnievajúce odrežem. Na cesto dám papier na pečenie a zaťažím ho keramickými guličkami alebo klasickou strukovinou. Predpečiem ho vo vyhriatej rúre na 200 C asi 10 minút.
- Po predpečení odstránim z cesta strukovinu a papier na pečenie. Cesto bohato potriem džemom a naukladám naň umyté a nakrájané marhule do tvaru kvetu. Koláč posypem cukrom a dám piecť ešte na 30-40 minút na 170 C do nižšej časti rúry.
- Po upečení potriem tart horúcim marhuľovým džemom, aby sa pekne leskol. Nechám ho vychladnúť vo forme a potom opatrne vyberiem. Ideálna je forma s vyberateľným dnom. Dozdobím ho čerstvými čučoriedkami a pokvapkám medom.
Poznámky
- Ideálna forma na takýto druh koláča je forma s vyberateľným dnom. Koláč sa potom oveľa jednoduchšie vyberá, má pekné okraje a dobre sa krája na jednotlivé porcie.
- Namiesto marhúľ použite akékoľvek kôstkové sezónne ovocie ako sú marhule, broskyne, nektarinky, slivky alebo ringloty.