Musím sa priznať, že toto je momentálne moja najobľúbenejšia polievka. Je lahodne krémová a hoci sú cukety relatívne fádna zelenina, polievke dodávajú neskutočnú chuť a krémovú textúru. Možno to znie divne, ale mne chuťovo pripomína táto vegánska cuketová krémová polievka hubový krém. Spojenie cukety, zemiakov, kurkumy a oregana je skrátka vynikajúce.
Aké suroviny potrebujete na prípravu?
Naozaj ich stačí málo – základ tvorí cibuľa a cesnak s kurkumou a potom už len spomínané zemiaky a cuketa dochutené oreganom. Oregano, či už čerstvé alebo sušené, je v tomto recepte veľmi dôležité. Nielenže dodáva polievke charakteristickú chuť, ale má aj výrazné zdravotné benefity v podobe protizápalových účinkov. Ak nemáte radi oregano, tak si uvarte pikantnú cukinovú polievku s horčičným práškom alebo zázvorom, ktorú tiež varím veľmi často. Určite ju vyskúšajte, v týchto chladnejších dňoch vás príjemne zahreje a dodá potrebnú energiu.
Ako chutí táto vegánska cuketová krémová polievka?
- lahodná a krémová
- výživná a zdravá
- rafinovane chutná
- zahreje a dodá energiu
- jednoduchá na prípravu
- jedna miska nikdy nestačí…
Cuketová krémová polievka
Chod: PolievkyKuchyňa: ModernáObtiažnosť: Ľahká6
porcií15
min.25
min.40
min.Ingrediencie
2 PL rastlinného oleja
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 ČL kurkumy
2 väčšie cukety
6 stredne veľkých zemiakov
1 PL sušeného oregana
mleté čierne korenie
himalájska soľ
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky, cibuľu a cesnak na drobno. Na horúcom oleji opražím cibuľu s cesnakom, neskôr pridám kurkumu a zemiaky a spolu orestujem.
- Zemiaky zalejem vriacou vodou tak, aby boli asi 2cm pod hladinou. Osolím a nechám variť 10 minút. Potom pridám nakrájanú cuketu a nechám variť ďalších 10 minút. Ak treba, pridám vodu, ale cuketa je veľmi vodnatá, tak radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu.
- Keď je polievka uvarená, odoberiem asi tretinu zemiakov a cukety bez vývaru do misky. Ostatný vývar spolu so zeleninou a sušeným oreganom rozmixujem ručným mixérom na hladký krém. Potom do neho vrátim kúsky zemiakov a cukety.
- Nakoniec polievku dochutím soľou a mletým čiernym korením, prípadne pridám ešte oregano.
Poznámky
- Oregano môžete použiť ako sušené tak aj čerstvé.
- Ak nemáte radi kúsky v polievke, nevyberajte zeleninu z polievky a rozmixujte ju celú.
- Kľudne použite iba žlté alebo iba zelené cukety alebo mix oboch, ako som to urobila ja.