Vegánska cuketová krémová polievka servírovaná v rustikálnych tanieroch so zeleným kvetinovým motívom

Vegánska cuketová krémová polievka s kurkumou a oreganom

Musím sa priznať, že toto je momentálne moja najobľúbenejšia polievka. Je lahodne krémová a hoci sú cukety relatívne fádna zelenina, polievke dodávajú neskutočnú chuť a krémovú textúru. Možno to znie divne, ale mne chuťovo pripomína táto vegánska cuketová krémová polievka hubový krém. Spojenie cukety, zemiakov, kurkumy a oregana je skrátka vynikajúce.

Aké suroviny potrebujete na prípravu?

Naozaj ich stačí málo – základ tvorí cibuľa a cesnak s kurkumou a potom už len spomínané zemiaky a cuketa dochutené oreganom. Oregano, či už čerstvé alebo sušené, je v tomto recepte veľmi dôležité. Nielenže dodáva polievke charakteristickú chuť, ale má aj výrazné zdravotné benefity v podobe protizápalových účinkov. Ak nemáte radi oregano, tak si uvarte pikantnú cukinovú polievku s horčičným práškom alebo zázvorom, ktorú tiež varím veľmi často. Určite ju vyskúšajte, v týchto chladnejších dňoch vás príjemne zahreje a dodá potrebnú energiu.

Ako chutí táto vegánska cuketová krémová polievka?

  • lahodná a krémová
  • výživná a zdravá
  • rafinovane chutná
  • zahreje a dodá energiu
  • jednoduchá na prípravu
  • jedna miska nikdy nestačí…

Cuketová krémová polievka

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: PolievkyKuchyňa: ModernáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

6

porcií
Príprava

15

min.
Varenie

25

min.
Celkový čas

40

min.

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja

  • 1 väčšia cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL kurkumy

  • 2 väčšie cukety

  • 6 stredne veľkých zemiakov

  • 1 PL sušeného oregana

  • mleté čierne korenie

  • himalájska soľ

Postup

  • Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky, cibuľu a cesnak na drobno. Na horúcom oleji opražím cibuľu s cesnakom, neskôr pridám kurkumu a zemiaky a spolu orestujem.
  • Zemiaky zalejem vriacou vodou tak, aby boli asi 2cm pod hladinou. Osolím a nechám variť 10 minút. Potom pridám nakrájanú cuketu a nechám variť ďalších 10 minút. Ak treba, pridám vodu, ale cuketa je veľmi vodnatá, tak radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu.
  • Keď je polievka uvarená, odoberiem asi tretinu zemiakov a cukety bez vývaru do misky. Ostatný vývar spolu so zeleninou a sušeným oreganom rozmixujem ručným mixérom na hladký krém. Potom do neho vrátim kúsky zemiakov a cukety.
  • Nakoniec polievku dochutím soľou a mletým čiernym korením, prípadne pridám ešte oregano.

Poznámky

  • Oregano môžete použiť ako sušené tak aj čerstvé.
  • Ak nemáte radi kúsky v polievke, nevyberajte zeleninu z polievky a rozmixujte ju celú.
  • Kľudne použite iba žlté alebo iba zelené cukety alebo mix oboch, ako som to urobila ja.
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.