Francúzske madlenky Madeleines

Myslím, že francúzske madlenky všetci poznáme alebo aspoň sme o nich počuli, ale už ste si Madeleines upiekli aj doma? Ja až teraz po prvý krát a tak nám zachutili, že som upiekla hneď dva druhy – klasické s citrónovou kôrou a čokoládové z horkej čokolády. Vydarili sa fantasticky a preto vám ponúkam hneď dva recepty naraz.

Ak by ste náhodou francúzske madlenky alias Madeleines nepoznali, sú to typické malé francúzske koláčiky z piškótového cesta v tvare mušličky. Chuťovo pripomínajú dobre známych Brumíkov, ktoré často kupujú mamičky svojim deťom a tie ich zbožňujú. Takže, ak máte doma malé ratolesti alebo maškrtného manžela ako ja, pustite sa hneď do pečenia!

Ako vznikli francúzske madlenky?

Meno vraj dostali podľa Madeleine Paulmierovej, služobnej poľského kráľa a lotrinského vojvodu, ktorá ich upiekla pre francúzskeho kráľa Ludvíka XV. Tomu tak zachutili, že ich začal volať podľa Madeleine – Madeleines.

Podľa inej legendy francúzske madlenky zase vymyslela lotrinská dievčina menom Madeleine, ktorá madlenky ponúkala účastníkom svätojakubskej púte smerujúcim do Santiaga de Compostela. Hovorí sa, že tvar mušličky vybrala zámerne, lebo bola symbolom tejto púte už od nepamäti.

Od konca 19. storočia sa madlenky predávali na vlakovej stanici v lotrinskom meste Commency, kde ich predajcovia mali vo veľkých prútených košoch a jeden cez druhého sa prekrikovali, aby upútali na výrobky zo svojich tovární. Tento spôsob predaja sa stal vyhľadávanou miestnou atrakciou a prispel tak k veľkej popularite madleniek.

Tak či onak, madlenky si zaslúžia svoju pozornosť a myslím, že by ich mala vyskúšať každá mamička. Ako som spomínala, pripomínajú Brumíkov a určite sú oveľa chutnejšie a zdravšie doma upečené, ako tie kupované.

Čo potrebujete na prípravu madleniek?

Recept je veľmi jednoduchý tak ako jeho základné suroviny, ktoré má každá dobrá gazdinka doma. Potrebujte maslo, cukor, vajcia, hladkú múku, kypriaci prášok a bio citrón. Pri čokoládových samozrejme ešte horkú čokoládu navyše.

Formy na pečenie kúpite rôzne na internete, ale ja vám odporúčam túto Tescoma formu na madlenky, ktorá má krásne tvarované mušličky v tej správnej veľkosti a funguje dokonale. Nezabudnite ju však predtým dobre vymastiť maslom, aby na madlenkách vynikol ich typický vzor mušle. A určite ich pečte priamo na mriežke a nie na plechu ako ja. Inak na nich budete mať malé, do hneda sfarbené fliačiky v miestach, kde sa madlenky dotýkali plechu. Nevadí, ale aj tak sú stále krásne, no nemyslíte?

Francúzske madlenky “Madeleines”

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Stredná
Porcie

20

kúskov
Príprava

15

min.
Pečenie

15

min.
Celkový čas

30

min.

Ingrediencie


  • Klasické madlenky 20ks
  • 2 celé vajcia

  • 100 g kryštálového cukru

  • štipka soli

  • 100 g hladkej múky

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • 100 g rozpusteného masla

  • nastrúhaná kôra z 1 citróna

  • práškový cukor na posypanie


  • Čokoládové madlenky 20ks
  • 2 celé vajcia

  • 100 g kryštálového cukru

  • štipka soli

  • 100 g hladkej múky

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • 100 g rozpusteného masla

  • 100 g horkej čokolády

  • kokos, sekané orechy

Postup

  • Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke pri 600W cca 1 minútu rozpustím studené maslo nakrájané na malé kúsky. Ešte ho premiešam, aby bolo hodvábne hladké. Maslo dám do chladničky ochladiť na izbovú teplotu.
  • Pri čokoládových madlenkách rozpúšťam maslo hneď spolu s čokoládou podľa hore popísaného postupu. Čokoládové maslo dobre premiešam, aby v ňom neostali žiadne hrudky a dám schladiť na izbovú teplotu.
  • V kuchynskom robote vyšľahám celé vajcia s cukrom a štipkou soli. Šľahám aspoň 5 minút do bledo žltej peny. Čím dlhšie šľahám, tým viac sa tvoria vzduchové bublinky a madlenky budú krásne nadýchané s typickým bruškom.
  • Medzitým si dám zohriať rúru na 200 C na klasický ohrev. Formu na madlenky vymastím pomocou štetca rozpusteným maslom a múku spolu s kypriacim práškom preosejem cez sito.
  • Keď sú vajcia vyšľahané, do peny jemne zamiešam preosiatu múku pomocou metličky. Pri citrónových madlenkách pridám aj kôru a šťavu z citróna. Nakoniec primiešam rozpustené maslo. Keď robím čokoládové madlenky, pridám čokoládové maslo a citrónovú kôru a šťavu vynechám. Tie môžem nahradiť 1 ČL vanilkového extraktu.
  • Madlenkovú formu naplním cestom buď pomocou dvoch lyžíc, dávkovača na zmrzlinu, alebo cukrárskym vreckom do 2/3. Madlenky pečením zväčšia svoj objem, preto formičky neplním doplna. Povrch madleniek jemne zarovnám.
  • Pečiem najprv 5 minút pri 200 C a potom ďalších 10 minút pri 150 C do zlatista na klasickom ohreve na strednej mriežke. Madlenky pečiem priamo na mriežke, nie na plechu, inak sa môžu na niektorých miestach viac upiecť a nebudú pekné.
  • Citrónové madlenky podávam posypané práškovým cukrom. Čokoládové madlenky namáčam do rozpustenej 70% čokolády a zdobím kokosom, sekanými vlašskými orechmi alebo čokoládovou posýpkou.

Poznámky

  • Teplota rozpusteného masla pri pridávaní do cesta je v tomto recepte veľmi dôležitá. Maslo nesmie byť príliš teplé ani studené a zároveň musí ostať tekuté. Ak by maslo nemalo izbovú teplotu, cesto by kleslo a madlenky by neboli nadýchané a vláčne.
Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.