Čokoládová torta s vegánskym čokoládovým krémom a brusnicami

Zdobenie čokoládovej torty s kokosovými čipsami

Prečo práve táto čokoládová torta?

Asi sa budem s mojimi dôvodmi opakovať, ale musím ich spomenúť, aby táto čokoládová torta s brusnicami neostala bez povšimnutia. Prvý je, že je neskutočne jednoduchá a rýchla na prípravu, aj keď tak nevyzerá. Ako korpus tak aj krém urobíte v mixéri – len tam nahádžete všetky ingrediencie a rozmixujte.

Druhý dôvod je, že napriek tomu že je to dezert, jedná sa o zdravší variant bez mliečnych výrobkov a ťažkých tukov s minimálnym obsahom cukrov. Na korpus používam mandľové mlieko, olivový olej a kokosový cukor. Čokoládový krém zase robím z banánov a avokáda a ochutila som ho horkou čokoládou, kakaom a troškou agávového sirupu.

Na a do tretice – nie je nádherná? Hoci vyzerá profi, v skutočnosti som len natrela korpusy brusnicovým džemom, čokoládovým krémom a posypala bio kokosovými čipsami s kakaom. Tie som kúpila v Lidli a zaujali ma, lebo sú kakaové. Džem kľudne vymeňte za iný domáci, ale odporúčam použiť výrazný a skôr kyslejší ako napríklad malinový či ríbezľový. Na natieranie používam cukrársku špachtľu, ale v pohode si vystačíte aj príborovým nožom alebo stierkou. Korpus natriete najprv džemom, potom krémom, položíte na neho ďalší korpus a znova krém. Posypete kokosom a luxusná čokoládová torta s brusnicami je na svete!

Najjednoduchší čokoládový korpus z mixéra

Ako si urobíte ten najjednoduchší a najrýchlejší korpus? Rýchlo a jednoducho – a to doslova! Dáte všetky ingrediencie do robota a rozmixujete ich na tekuté cesto. Začínate s tekutými prísadami ako sú mandľové mlieko, olej, javorový sirup, vajcia a vanilkový extrakt. Potom pridáte suché prísady – múku, cukor, kakao a kypriaci prášok. Všetko spolu rozmixujete na hladké riedke cesto a rozdelíte ho do dvoch foriem. Tie si ešte predtým vysteliete papierom na pečenie. Ja to robím tak, že papier pricvaknem obručou na dno formy a okraje papiera zvonku odstrihnem.

Tento korpus je skutočne veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu a zvládne ho aj moja osemročná Simonka. Nečakajte však vysoký nadýchaný korpus, cesto sa skôr podobá koláčikom brownies. Konzistencia je hutná, vlhká a intenzívne čokoládová. To však neznamená, že torta nie je fantastická! Práve naopak, hutný korpus je vyvážený ľahkým a zdravým čokoládovým krémom.

Zdravý čokoládový krém z avokáda a banánov

Asi tomu ťažko uveríte, ale aj čokoládový krém môže byť zdravý. A tento určite je, lebo som v ňom ukryla avokádo, banány, veľa horkej čokolády a kakaa a len trošku sladidla v podobe medu alebo agávového sirupu. Samozrejme, môžete si krém viac prisladiť ak sa vám zdá málo sladký, ale u nás doma máme radi chuť horkej čokolády. Navyše, keď sú banány dostatočne vyzreté, vlastne až prezreté, na osladenie krému úplne vystačia.

Inak táto čokoládová torta s brusnicami je inšpirovaná vegánskou čokoládovou penou podľa môjho pôvodného receptu na čokoládovú penu, ktorú nájdete na blogu vo viacerých podobách, napríklad aj s kešu orieškami a ďatľami.

Čokoládová torta s brusnicami

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: ModernáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

10

ks
Príprava

30

min.
Pečenie

30

min.
Celkový čas

1

hod. 

Čokoládová torta, ktorá sa celá robí v mixéri a jej čokoládový krém je z banánov, avokáda a samozrejme čokolády. Neskutočne jednoduchá, zdravá a krásna!

Ingrediencie

  • Korpusy (2 x 20cm tortové formy)
  • ⅔ H (160 ml) mandľového mlieka

  • ¾ H (180 ml) olivového oleja

  • ¾ H (180 ml) javorového sirupu

  • 2 ČL vanilkového extraktu

  • 4 celé vajcia

  • ½ H (110 g) kokosového / hnedého cukru

  • 1 ½ H (200 g) hladkej múky

  • 2 ČL kypriaceho prášku bez fosfátov

  • ½ H (40 g) kakaa


  • Čokoládový krém (H = hrnček = 250ml)
  • 2 zrelé avokáda

  • 2 prezreté banány

  • ½ H (125 g) roztopenej horkej čokolády

  • 1-2 PL sirupu z agáve / medu

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 PL kakaa

  • trošku vody


  • Náplň a ozdoba
  • 200 ml brusnicového džemu

  • kokosové čipsy s kakaom

Postup

  • Dve malé formy na pečenie o priemere 20 cm vysteliem papierom tak, že papier pricvaknem obručou na dno a okraje papiera zvonku odstrihnem. Rúru dám zohriať na 170 C na klasický ohrev zhora a zdola.
  • Všetky ingrediencie na korpus dám do kuchynského robota s nástavcom noža v uvedenom poradí a mixujem asi 2 minúty, aby sa dobre prepojili. Ak treba, stierkou zotriem steny misy a ešte premixujem. Vznikne riedke a pomerne tekuté cesto.
  • Cesto rozdelím na polovicu do foriem a dám piecť do rozohriatej rúry na strednú mriežku. Pečiem 25-30 minút alebo pokiaľ sa korpusy neprepečú, čo zistím pomocou drevenej špajle, ktorá pri pichnutí do koláča musí vyjsť čistá. Po upečení nechám korpusy vychladnúť aspoň 10 minút vo formách. Potom ich vyberiem a odstránim papier zo dna korpusov.
  • Na čokoládový krém roztopím čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke na 360W 2-4 minúty. Po každej minúte čokoládu premiešam. Nechám mierne vychladnúť. Ošúpem banány a vydlabem dužinu z avokáda a dám ich rozmixovať do robota spolu so všetkými prísadami vrátane roztopenej čokolády. Ak je pena príliš hustá, prilejem trošku vody a stierkou zotriem steny robota. Ak je málo sladká, pridám viac sirupu z agáve či medu.  Vymixujem do hladkého krému.
  • Na spodný korpus natriem brusnicový džem a polovicu čokoládového krému. Nato položím vrchný korpus a natriem ho zbytkom čokoládového krému. Na čokoládovom kréme vytvorím pomocou lyžičky peknú špirálu a tortu posypem kokosovými čipsami.

Poznámky

  • Pri čokoládovom kréme je veľmi dôležité, aby avokáda boli zrelé a banány mierne prezreté. Obe totiž krému dodávajú sladkú chuť a niekedy nie je potreba čokoládový krém vôbec osladzovať.
  • Ak je čokoládový krém príliš hustý a ťažko sa mixuje, nebojte sa pridať trošku vody. Konzistencie krému bude stále hodvábne hladká.
  • Skratka H v ingredienciách znamená hrnček s objemom 250 ml. (H = hrnček = 250ml)

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.