Grilovaný zubáč s rozmarínom a cesnakom

Zubáč na grile príprava

Rybárstvo Stupava

Ryby kupujeme každý druhý týždeň priamo v Rybárstve Stupava, ktoré má vlastné ekologické rybníky v Stupave a Záhorskej nížine na úpätí Malých Karpát. S chovom rýb sa tu začalo už v 17.storočí za čias Pálffyovcov. Dnes tu chovajú tie najkvalitnejšie slovenské ryby v prirodzenom ekologickom prostredí a ich vášeň a láska k tomuto remeslu je jednoznačne vidieť na kvalite dodávaných rýb.

Sladkovodné ryby sú vylovené najskôr deň pred doručením a sú čerstvé, voňavé a veľmi chutné. Ponúkajú aj veľa druhov morských rýb a morských plodov, ktoré sú tiež prémiovej kvality a nedajú sa porovnať s rybami predávanými v obchodných reťazcoch. Svedčí o tom aj sieť ich odberateľov, keďže rybárstvo Stupava dodáva ryby do top reštaurácií a hotelov. Vďaka Stupavským rybárskym majstrom sa mohol tento grilovaný zubáč s rozmarínom a cesnakom objaviť aj na mojom blogu.

Ktoré ryby sú najchutnejšie

Čo sa týka morských rýb, medzi naše najobľúbenejšie patria morský vlk, pražma a losos. Zo sladkovodných máme radi pstruhov, ale číslo jedna je u nás stále zubáč veľkoústy. Dokonca sme sa s Luďkom zhodli, že je to vôbec najlepšia ryba zo všetkých a tromfla aj morského vlka. Zubáč má jemné šťavnaté mäsko a väčšie kosti, preto sa dobre filetuje a dobre podáva aj deťom. Nemá žiaden pach a keď je naozaj čerstvý, vôbec nie je cítiť rybinou, ako väčšina čerstvých rýb.

Ako správne pripraviť rybu

Ryby celkovo rada pripravujem v papilote na pare, čo je môj najobľúbenejší spôsob prípravy. Rybka sa takto robí vo vlastnej šťave, zachová si všetku chuť a mäsko ostane krásne šťavnaté. Papilotu si vyrobíte z papiera na pečenie a alobalu. Alobal dáte z vonkajšej strany a papier z vnútornej. Je to vlastne akoby vankúšik, ktorý je riadne uzavretý zo všetkých strán, aby neunikala vznikajúca para. Vo vnútri je schovaná ryba s prísadami ako sú čerstvé bylinky, plátky citrónu a cesnak. Rybu osolím, okorením a ochutím olivovým olejom. Riadne uzavriem do papiloty a dám piecť na 170 C. Ak nemáte radi kožu, táto forma prípravy je ideálna, lebo sa dá z upečenej ryby ľahko stiahnuť. Aj takýto recept pre vás čoskoro pripravím.

Tentokrát som však rybu piekla v rúre na grile, aby bola koža krásne chrumkavá. Urobila som do nej zárezy a vyplnila ich rozmarínom a plátkami cesnaku. Do vnútra som dala navyše aj citróny. Rybu som ochutila olivovým olejom, morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Na plech som hodila zopár nakrájaných batatov a komplet obed z jedného plechu bol rýchlo hotový. Každý dobrý rybár vám povie, že rybu treba piecť maximálne pri 170 C, inak sa vám vysuší a nebude šťavnatá. Čas pečenia závisí od veľkosti ryby, ale kilový zubáč sa pečie asi 35-40 minút. Ako presne sa pripravuje tento grilovaný zubáč s rozmarínom a cesnakom sa dočítate v recepte.

Grilovaný zubáč s rozmarínom a cesnakom

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: Hlavné jedloKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

4

por.
Príprava

10

min.
Varenie

40

min.
Celkový čas

50

min.

Ingrediencie

  • 1 kg zubáč veľkoústy, pitvaný bez šupín

  • 1 bio citrón nakrájaný na plátky

  • zväzok čerstvého rozmarínu

  • 3 strúčiky cesnaku

  • olivový olej

  • morská soľ

  • mleté čierne korenie

  • 2 nakrájané bataty

Postup

  • Čerstvú vypitvanú rybu bez šupín umyjem v studenej vode a osuším kuchynskými papierovými vreckovkami. Rybu potriem olivovým olejom, osolím a okorením.
  • Do vnútra ryby dám plátky citrónu a cesnaku a niekoľko vetvičiek rozmarínu. Na povrchu ryby urobím do kože pár zárezov, ktoré vyplním rozmarínom a cesnakom. Takto pripravenú rybu položím na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Bataty umyjem, osuším a nakrájam na mesiačiky. Keď je šupka pekná tak bataty nešúpem. Pokvapkám ich olivovým olejom, osolím, okorením a poukladám na plech okolo zubáča. Rybu spolu s batatmi dám piecť do vyhriatej rúry na 170C asi na 40 minút.
  • Rybu podávam hneď po dopečení aj s batatmi, kúskami citrónu a čerstvým šalátom.

Poznámky

  • Ryby kupujte priamo od zdroja, ideálne z rybárstva, aby boli naozaj čerstvé. Čerstvá ryba má lesklé oči a nikdy nezapácha.
  • Rybu pečte maximálne pri 170 C a radšej kratšie ako príliš dlho, aby nebola vysušená. Rybie mäsko je veľmi citlivé na teplotu a upečie sa veľmi rýchlo. Čas prispôsobte veľkosti ryby. Ak máte napríklad dve malé rybky, stačí ich piecť cca 25-30 minút.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.