Grilážky s pekanovými orechmi

Grilážky

Môj nový vianočný recept

Tieto Vianoce som pridala niekoľko nových receptov do môjho vianočného repertoáru a grilážky sa stali mojou obľúbenou mlskou číslo jedna. Sama som prekvapená, lebo sú mega sladké, ale keďže milujem karamel tak som si veľmi rýchlo zvykla. Ich hodvábna karamelová chuť popretkávaná chrumkavými orieškami navrstvená v oblátkach je neskutočne návyková. Musím sa priznať, že najviac mi chutia grilážky s pekanovými orechmi poriadne vychladené, vtedy im skrátka neviem odolať…

Ešte jednu vec som vám chcela povedať. Keď ich môj muž videl, povedal: “Jej, ty si robila Mannerky?” To ma rozosmialo, lebo obaja ich milujeme a máme na ne pekné spomienky keď sme sa spoznali. Hneď som mu povedala, že mi dal super nápad a nabudúce ich určite vyskúšam a s receptom sa s vami samozrejme podelím.

Grilážky s pekanovými orechmi

Jednoduchá a rýchla príprava

Grilážky poznám ešte od mojej maminy, ktorá ich voľakedy pravidelne robievala na Vianoce. Už viem prečo – nielenže sú vynikajúce, ale aj nesmierne jednoduché na prípravu a nenáročné na suroviny. Potrebujete iba cukor, maslo, sladené kondenzované mlieko, orechy a oblátky. Oblátky zoženiete vo veľkých potravinárskych reťazcoch, kde ich mávajú v stálej ponuke alebo na internete. Ja som kúpila oblátky Anton Toma, ktoré sú kvalitné a majú dlhoročnú tradíciu v malej rodinnej firme. Čo sa prípravy týka, zvládne ju aj začiatočník. Jediné na čo treba dávať pozor je práca s karamelom, lebo ten dosahuje veľmi vysoké teploty až do 200 stupňov. Nemusíte sa však obávať, stačí použiť väčší hrniec, dávať pozor a byť trpezlivý. Potom pôjde všetko ako po masle a grilážky s pekanovými orechmi budú dokonalé.

Grilážky s pekanovými orechmi trochu inak

Ako zvyčajne, aj tentokrát som si klasický recept jemne prispôsobila a namiesto klasických vlašských orechov som použila pekanové. Mám ich radšej, lebo sú jemnejšie a podľa mňa lahodnejšie. Pôvodne do grilážiek patria na jemno nasekané orechy aj spolu s väčšími kusmi. Ja som orechy nasekala iba na hrubo, aby boli cítiť pri každom zahryznutí. Navyše som do karamelu pridala trošku soli, ktorá vyzdvihne jeho typickú chuť, ale zároveň zjemní jeho príkru sladkosť. Je to stará dobrá rokmi osvedčená kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Oblátky som použila štyri s troma vrstvami karamelu. Takto mi prídu najchutnejšie a zároveň aj najkrajšie – ani príliš suché oblátkové, ani príliš presladené karamelové. Presne tak akurát.

Grilážky s pekanovými orechmi

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

30

por.
Príprava

5

min.
Varenie

25

min.
Celkový čas

30

min.

Ingrediencie

  • 250 g cukru krupica

  • 250 g masla izbovej teploty

  • 1 konzerva kondenzovaného sladeného mlieka (cca 400g)

  • 1 ČL himalájskej soli

  • 4 tortové oblátky (kúpené v obchode)

  • 250 g nahrubo nasekaných pekanových orechov

Postup

  • Do hrnca s veľkou varnou plochou nasypem cukor v jednej rovnomernej vrstve. Cukor najprv pomaly ohrievam bez miešania na strednej až vyššej teplote, kým sa nezačne rozpúšťať. Potom ho môžem jemne premiešať, aby sa nepripálili prvé roztápajúce sa kúsky. Celý proces trvá minimálne 10 až 15 minút. Musím dávať pozor, aby cukor príliš nestmavol, inak zhorkne a môžem začať odznova. Správne uvarený karamel má sýtu jantárovú farbu a teplotu okolo 160-170 stupňov.
  • Kým sa cukor rozpúšťa, nahrubo nasekám orechy. Orechy musia byť dostatočne nasekané, aby sa dali jednotlivé vrstvy dobre natierať a spájať oblátkami, ktoré sa však nesmú lámať. Na druhej strane mám rada, keď sú kúsky orechov v karameli cítiť, preto je dôležité dobre odhadnúť ich správnu veľkosť. Ja to robím v robote s nástavcom noža a funkciou pulzovania. Orechy môžete nasekať aj ručne s ostrým nožom na veľkej kuchynskej doske.
  • Keď je karamel roztopený a má sýtu jantárovú farbu, postupne do neho primiešavam maslo asi na štyri krát a vždy dobre zamiešam. Dávam pozor, lebo zmes je extrémne horúca a bude veľmi peniť. Niekedy sa môže zdať, že sa zmes nechce spojiť, ale buďte trpezliví a pokračujte v pridávaní surovín, nakoniec sa pekne spojí. Potom pridám soľ a kondenzované mlieko izbovej teploty a miešam metličkou, kým sa všetky ingrediencie spoja do hodvábneho karamelu. Zmes za stáleho miešania ešte povarím 3-5 minút na strednej teplote. Uvarený karamel odstavím zo sporáka a primiešam do neho nasekané orechy. Nechám vychladnúť asi na 5 minút.
  • Oblátku položím na rovnú plochu a rovnomerne na ňu natriem tretinu karamelovo-orechovej zmesi pomocou cukrárskej špachtle alebo lopatky na tortu. Prikryjem ju ďalšou oblátkou a jemne pritlačím. Karamel musí byť naozaj rovnomerne nanesený, aby sa oblátky nelámali a zároveň sa dobre prilepili. Na druhú oblátku rozotriem druhú tretinu karamelu a prikryjem ju ďalšou. Takto pokračujem až kým mám tri vrstvy karamelu medzi štyrmi oblátkami.
  • Hotovú grilážku nechám hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ju zabalím do potravinovej fólie a zaťažím malým plechom, na ktorý rovnomerne položím 2kg múky. Znovu dám do chladničky na celú noc.
  • Na druhý deň grilážku nakrájam na rovnaké kúsky veľmi ostrým nožom. Najprv orežem všetky štyri okraje, aby som získala pekný prierez vyplnený karamelom aj z okrajových častí grilážky. Potom ju nakrájam na malé kúsky v tvare keksov Manner. Grilážku skladujem v chlade, kde vydrží aj mesiac.

Poznámky

  • Grilážky môžete namáčať aj do roztopenej horkej alebo mliečnej čokolády. Pekne vyzerajú keď sú v čokoláde namočené diagonálne, takže polovica grilážky ostane bez čokolády.
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.