Cuketové špagety s brokolicou

Recept na cuketové špagety s brokolicou, bazalkou a cesnakom

Milované cestoviny

Každý miluje cestoviny, aspoň u nás doma to platí stopercentne. Vždy, keď sa opýtam, čo mám variť, tak odpoveď znie: “Špagetyyyyy!!!” A ja som za to veľmi vďačná. Práve cestoviny sú ideálnym spôsobom, ako dostať do detí extra dávku zeleniny, dokonca aj takú, ktorú nemajú radi. Tieto cuketové špagety s brokolicou sú super zdravým dôkazom toho, ako môžete naučiť deti jesť rôzne druhy zeleniny. Nie je to len chutné, ale aj flexibilné jedlo, ktoré môže byť vždy iné a vyhoviete tak každému. Zeleninu môžete obmieňať podľa toho, čo máte práve doma alebo v sezóne. Deti cestoviny milujú tak toho využite a naučte ich jesť zdravú zeleninu hoci v podobe omáčky na špagety.

Ako pripraviť cuketové špagety s brokolicou

Pri varení cestovín platí, že čím jednoduchší je recept, tým chutnejšie budú. Musíte však použiť kvalitné a čerstvé suroviny plné chuti a dodržať správny postup pri varení. V tomto prípade to nie je žiaden problém. Len uvaríte špagety spolu aj s brokolicou a cesnakom vo vriacej vode. Brokolicu potom rozmixujete so surovou cuketou na pyré, pridáte cesnak, bazalku, olivový olej a dochutíte soľou, korením a citrónovou šťavou. Zeleninové pyré rozriedite vývarom z cestovín, ktorý je pri každej talianskej paste kľúčom k úspechu. Vznikne hodvábne jemná zelená omáčka plná zdravia, ktorá obalí špagety a dodá im neodolateľnú chuť. Nakoniec pridáte parmezán a lístky čerstvej bazalky a delikatesa je hotová. Namiesto parmezánu môžete vyskúšať čerstvý taliansky syr Mozzarella di Bufala, ktorý ja osobne zbožňujem.

Inšpirácia na cestovinové recepty

Nebojte sa skúšať nové kombinácie a experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, syrov a čerstvých byliniek. Skutočne dokážu zmeniť celú chuť a atmosféru jedla. Takže neváhajte a skúste si pripraviť nejaké skvelé cestoviny, ktoré si budete môcť vychutnať s celou rodinou.

Ak Vás zaujíma, ako uvariť cestoviny rôznymi spôsobmi, určite navštívte môj blog, kde v záložke “Cestoviny” nájdete množstvo inšpirácie na cestovinové recepty. Okrem cuketových špagiet s brokolicou tam nájdete aj ďalšie skvelé recepty, ako napríklad Capellini s kučeravým kelom alebo Fusilli s medvedím cesnakom a špargľou. A pribudnú ďalšie, tak sa máte na čo tešiť.

Brokolicové špagety s cukinou

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: CestovinyKuchyňa: Moderná, TalianskaObtiažnosť: Ľahké
Servings

6

servings
Prep time

10

min.
Cooking time

10

min.
Total time

20

min.

Ingrediencie

  • 500 g cestovín špagety

  • 2 malé brokolice, iba ružičky

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 2 stredne veľké cukiny

  • veľký zväzok bazalky

  • olivový olej extra virgin

  • 1 ČL mletej rasce

  • čierne mleté korenie

  • morská soľ

  • citrónová šťava

  • nastrúhaný parmezán

Postup

  • Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarím špagety podľa návodu na obale. Zvyčajne to trvá 8-10 minút. Z umytej brokolice odrežem ružičky a pridám ich ku špagetám do vriacej vody na posledných 5 minút. Okrem brokolice pridám do hrnca aj 3 strúčiky cesnaku.
  • Kým sa špagety s brokolicou varia, nakrájam cukiny na veľké kusy, nastrúham parmezán a umyjem bazalku aj spolu s mäkkými stonkami. Pár lístkov bazalky nechám na dozdobenie špagiet pri servírovaní.
  • Keď je brokolica uvarená, dám ju do mixéra spolu s dvoma naberačkami (200ml) cestovinového vývaru, uvareným cesnakom, 1 strúčikom čerstvého cesnaku a rozmixujem na pyré. Potom pridám surovú nakrájanú cukinu, lyžicu olivového oleja a bazalku aj s mäkkými stonkami a znovu riadne premixujem. Vznikne hladká krémová omáčka, ktorú dochutím rascou, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Hustotu omáčky upravujem pridávaním brokolicového vývaru.
  • Cestoviny zlejem hneď ako vyberiem brokolicu, aby sa ďalej už nevarili. Trochu vývaru odložím do pohára na prípadné zriedenie omáčky. Špagety pokvapkám olivovým olejom a premiešam. Cestoviny nesmiem nechať v horúcej vode, inak sa rozvaria a nebudú al-dente.
  • Špagety zmiešam s cuketovo-brokolicovou omáčkou a keď je príliš hustá, pridám ešte cestovinový vývar na zriedenie. Podávam so strúhaným parmezánom, lístkami čerstvej bazalky, pokvapkané extra virgin olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým čiernym korením.

Poznámky

  • Nebojte sa použiť mladé stonky bazalky, v nich je ukrytá tá najsilnejšia chuť a aróma. Dávajte ale pozor, aby stonky neboli drevnaté. Tvrdé drevnaté časti stoniek vyhoďte.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.