Milované cestoviny
Každý miluje cestoviny, aspoň u nás doma to platí stopercentne. Vždy, keď sa opýtam, čo mám variť, tak odpoveď znie: “Špagetyyyyy!!!” A ja som za to veľmi vďačná. Práve cestoviny sú ideálnym spôsobom, ako dostať do detí extra dávku zeleniny, dokonca aj takú, ktorú nemajú radi. Tieto cuketové špagety s brokolicou sú super zdravým dôkazom toho, ako môžete naučiť deti jesť rôzne druhy zeleniny. Nie je to len chutné, ale aj flexibilné jedlo, ktoré môže byť vždy iné a vyhoviete tak každému. Zeleninu môžete obmieňať podľa toho, čo máte práve doma alebo v sezóne. Deti cestoviny milujú tak toho využite a naučte ich jesť zdravú zeleninu hoci v podobe omáčky na špagety.
Ako pripraviť cuketové špagety s brokolicou
Pri varení cestovín platí, že čím jednoduchší je recept, tým chutnejšie budú. Musíte však použiť kvalitné a čerstvé suroviny plné chuti a dodržať správny postup pri varení. V tomto prípade to nie je žiaden problém. Len uvaríte špagety spolu aj s brokolicou a cesnakom vo vriacej vode. Brokolicu potom rozmixujete so surovou cuketou na pyré, pridáte cesnak, bazalku, olivový olej a dochutíte soľou, korením a citrónovou šťavou. Zeleninové pyré rozriedite vývarom z cestovín, ktorý je pri každej talianskej paste kľúčom k úspechu. Vznikne hodvábne jemná zelená omáčka plná zdravia, ktorá obalí špagety a dodá im neodolateľnú chuť. Nakoniec pridáte parmezán a lístky čerstvej bazalky a delikatesa je hotová. Namiesto parmezánu môžete vyskúšať čerstvý taliansky syr Mozzarella di Bufala, ktorý ja osobne zbožňujem.
Inšpirácia na cestovinové recepty
Nebojte sa skúšať nové kombinácie a experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, syrov a čerstvých byliniek. Skutočne dokážu zmeniť celú chuť a atmosféru jedla. Takže neváhajte a skúste si pripraviť nejaké skvelé cestoviny, ktoré si budete môcť vychutnať s celou rodinou.
Ak Vás zaujíma, ako uvariť cestoviny rôznymi spôsobmi, určite navštívte môj blog, kde v záložke “Cestoviny” nájdete množstvo inšpirácie na cestovinové recepty. Okrem cuketových špagiet s brokolicou tam nájdete aj ďalšie skvelé recepty, ako napríklad Capellini s kučeravým kelom alebo Fusilli s medvedím cesnakom a špargľou. A pribudnú ďalšie, tak sa máte na čo tešiť.
Brokolicové špagety s cukinou
Chod: CestovinyKuchyňa: Moderná, TalianskaObtiažnosť: Ľahké6
servings10
min.10
min.20
min.Ingrediencie
500 g cestovín špagety
2 malé brokolice, iba ružičky
4 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké cukiny
veľký zväzok bazalky
olivový olej extra virgin
1 ČL mletej rasce
čierne mleté korenie
morská soľ
citrónová šťava
nastrúhaný parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarím špagety podľa návodu na obale. Zvyčajne to trvá 8-10 minút. Z umytej brokolice odrežem ružičky a pridám ich ku špagetám do vriacej vody na posledných 5 minút. Okrem brokolice pridám do hrnca aj 3 strúčiky cesnaku.
- Kým sa špagety s brokolicou varia, nakrájam cukiny na veľké kusy, nastrúham parmezán a umyjem bazalku aj spolu s mäkkými stonkami. Pár lístkov bazalky nechám na dozdobenie špagiet pri servírovaní.
- Keď je brokolica uvarená, dám ju do mixéra spolu s dvoma naberačkami (200ml) cestovinového vývaru, uvareným cesnakom, 1 strúčikom čerstvého cesnaku a rozmixujem na pyré. Potom pridám surovú nakrájanú cukinu, lyžicu olivového oleja a bazalku aj s mäkkými stonkami a znovu riadne premixujem. Vznikne hladká krémová omáčka, ktorú dochutím rascou, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Hustotu omáčky upravujem pridávaním brokolicového vývaru.
- Cestoviny zlejem hneď ako vyberiem brokolicu, aby sa ďalej už nevarili. Trochu vývaru odložím do pohára na prípadné zriedenie omáčky. Špagety pokvapkám olivovým olejom a premiešam. Cestoviny nesmiem nechať v horúcej vode, inak sa rozvaria a nebudú al-dente.
- Špagety zmiešam s cuketovo-brokolicovou omáčkou a keď je príliš hustá, pridám ešte cestovinový vývar na zriedenie. Podávam so strúhaným parmezánom, lístkami čerstvej bazalky, pokvapkané extra virgin olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým čiernym korením.
Poznámky
- Nebojte sa použiť mladé stonky bazalky, v nich je ukrytá tá najsilnejšia chuť a aróma. Dávajte ale pozor, aby stonky neboli drevnaté. Tvrdé drevnaté časti stoniek vyhoďte.