Pečená pražma s tymianom a citrónom

Pečená pražma

Ryba raz do týždňa

V našej rodine ryby milujeme a máme ich na stole asi každý druhý týždeň. Dnes to bola pečená pražma s tymianom a citrónom a troškou cesnaku s opekanými zemiakmi a rozmarínom. Do budúceho roka si však dávam predsavzatie zvýšiť ich príjem, takže sa môžete tešiť na ďalšie recepty. Teraz keď mám fantastický zdroj z Rybárstva Stupava, tak to nie je žiaden problém. Čerstvé rybky vám prinesú až domov priamo z rybníka. Viac o Rybárstve Stupava sa dočítate v mojom článku Grilovaný zubáč, kde nájdete aj recept na prípravu tejto fantastickej sladkovodnej rybky.

Pečená pražma s tymianom a citrónom z jedného plechu

Rada robím jedlá z jedného hrnca či plechu. Nielenže šetria čas a energiu, ale ingrediencie sa navzájom prepoja a ochutia jedna druhú z čoho vznikne lahodné jedlo ako táto pečená pražma s tymianom a citrónom. Navyše, striebristé rybky vyzerajú nádherne, takže ich môžem servírovať priamo z plechu. Ryby som osolila a naplnila čerstvým tymianom, kolieskami citróna a troškou cesnaku. Prihodila som k nim zemiačiky na pečenie a šupla do rúry. Za necelú hodinku bol obed hodný kráľa na stole a to bez väčšej námahy. Milujem takéto efektívne, zdravé a krásne varenie!

Pečená pražma

Zdravie na tanieri

Ryby sú veľmi zdravé, to vieme asi všetci. Sú zdrojom kvalitných bielkovín, cenných minerálnych látok, dôležitých stopových prvkov ako jód a selén a vitamínov D, A a B. Ryby síce obsahujú relatívne málo tuku, ale práve tento tuk je pre ľudské zdravie nenahraditeľný. Je totiž tvorený omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť. Preto by sme mali ryby konzumovať aspoň dva krát do týždňa, aby sme z nich získali všetky tieto zdraviu prospešné látky.

Konzumácia rýb má priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém, napomáha pri udržiavaní pamäti, znižuje hladinu cholesterolu a má silný protizápalový účinok. Je dôležitá pre správnu činnosť bunkových stien, pre zrak a nervový systém. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny celkovo ovplyvňujú náš imunitný systém, preto je nesmierne dôležité zaradiť rybky do nášho pravidelného jedálnička.

Pečená pražma s tymianom a citrónom

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: Hlavné jedloKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

4

por.
Príprava

15

min.
Pečenie

40

min.
Celkový čas

55

min.

Ingrediencie

  • 3 pražmy (asi 1kg)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 zväzok tymianu

  • 1 zväzok rozmarínu

  • 1 bio citrón

  • himalájska soľ

  • mleté čierne korenie

  • olivový olej

  • 1 kg zemiakov na pečenie

Postup

  • Čerstvé vypitvané ryby bez šupín umyjem v studenej vode a osuším kuchynskými papierovými utierkami. Ryby potriem olivovým olejom, osolím a okorením.
  • Do vnútra rybiek dám plátky citrónu a cesnaku a niekoľko vetvičiek tymianu. Takto pripravené ryby položím na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Zemiaky umyjem, osuším a rozkrojím na polovicu. Šupku na zemiakoch ponechám. Pokvapkám ich olivovým olejom, osolím, okorením a poukladám na plech okolo pražiem. Ryby spolu so zemiakmi dám piecť do vyhriatej rúry na strednú mriežku na teplovzdušný program 170C asi na 40 minút.
  • Ryby servírujem priamo na plechu a podávam hneď po dopečení aj spolu so zemiakmi, čerstvým rozmarínom a kúskami citrónu. Podávam s čerstvou zeleninou alebo krehkým šalátom.

Poznámky

  • Týmto spôsobom môžete piecť akúkoľvek rybu v celku. Na jej dochutenie použite plátky citróna, soľ a vaše obľúbené bylinky.
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.