Domáce čokoládové lízanky

Domáce čokoládové lízanky z troch druhov čokolády

Darček na deň žien

Deň žien sa blíži tak som sa rozhodla, že pre vás, milé žienky, niečo dobré a pekné vymyslím. Tentokrát sa nejedná o recept, ale nápad ako potešiť všetky ženy, na ktorých vám záleží. Vaše maminy, dcérky, sestry, priateľky, babičky, svokry, susedy, kamarátky, švagriné… kohokoľvek máte radi z celého srdca. Urobte im tieto malé domáce čokoládové lízanky a ich radosť bude pre vás odmenou.

Ja mám doma dve dievčatá, ktoré ľúbim nadovšetko na svete. Linda bude mať čoskoro trinásť a naša mladšia Simonka má deväť. Hoci z nich ešte nie sú ženy, jedného dňa budú. Pre mňa však navždy ostanú moje milované babulky, ktoré ma robia šťastnou a napĺňajú môj život láskou, zmyslom a energiou. Tieto prekrásne domáce čokoládové lízanky som urobila práve pre ne.

Výber kvalitnej čokolády

Dobré lízanky musia byť z kvalitnej čokolády, ktorá má vysoký obsah kakaa, nižší obsah cukru, kakaové maslo a žiadne umelé prísady. Čokolády som kúpila v Lidli, kde nájdete aj bio kvalitu s vyšším obsahom kakaa. Stačí vedieť, že kvalitná horká čokoláda obsahuje len tri ingrediencie – kakaové maslo, kakao a cukor. Ak je mliečna tak ešte mliečnu zložku navyše. Kvalitná biela čokoláda má tiež tri zložky a to kakaové maslo, mlieko a cukor. No a ružová ruby čokoláda je presne ako mliečna, akurát sa vyrába zo špeciálnej odrody ruby bôbov, ktoré sa nefermentujú. Ak chcete aby vaše domáce čokoládové lízanky boli dokonalo hladké, použite čistú čokoládu bez orieškov či ovocia. Nech si už vyberiete akúkoľvek, určite vám lízanky budú chutiť a potešia vašich blízkych.

Ako urobiť domáce čokoládové lízanky

Nie je to žiadna veda. Kúpite si vašu obúbenú čokoládu, roztopíte ju a nalejete do silikónovej formy. Pridáte paličku a dáte na pár hodín stuhnúť do chladničky. Čokoládu roztopte buď vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Ja bežne roztápam čokoládu v mikrovlnke a mám s tým dobré skúsenosti. Obvykle ju nechám minútu na 600W, premiešam a prípadne ešte raz dám do mikrovlnky. Doba ohrevu záleží od množstva čokolády, ale začnite s minútou. Tekutú čokoládu potom dajte do vreciek, odstrihnite rožtek a naplňte silikónové formičky. Pridajte paličky a nechajte stuhnúť. Po vychladení opatrne vyberte lízanky z foriem a môžete ich pekne zabaliť do celofánu a ozdobiť mašličkou. Krásny sladký darček je pripravený.

Domáce čokoládové lízanky

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: ModernáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

12

por.
Príprava

15

min.
Chladenie

2

hod. 

5

min.
Celkový čas

2

hod. 

20

min.

Ingrediencie

  • 100 g horkej čokolády

  • 100 g bielej čokolády

  • 100 g ruby čokolády

  • silikónová forma na lízanky

Postup

  • Čokoládu nakrájam na malé kúsky a dám roztopiť do mikrovlnky na 600W asi na 1 minútu. Potom ju premiešam a ak ešte nie je úplne hladká, dám ju ešte na pár sekúnd roztápať a opäť premiešam. Rovnako postupujem s každou čokoládou.
  • Roztopenú čokoládu dám do troch cukrárskych alebo pevných igelitových sáčkov so zipsom a odstrihem roh. Pomocou sáčkov naplním malé silikónové formy čokoládou a do každej dám paličku na lízanku. Formy s čokoládou nechám stuhnúť v chladničke niekoľko hodín. Po stuhnutí opatrne vyberiem lízanky z foriem.

Poznámky

  • Experimentujte a pridajte do roztopenej čokolády oriešky, sušené ovocie, kokos alebo jedlé zdobenie.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.