Pečená zelenina s aromatickým korením a polentou

Výborné jednoduché jedlo plné zeleniny, ktorá zasýti aj zahreje v tomto studenom nečase.  Na koreňovej a hlúbovej zelenine mám rada, že je dostupná počas celého roka a navyše je lacná.  Myslím, že sa často podceňuje a jej potenciál nie je naplno využitý a pritom je fantastická!  Dá sa z nej urobiť oveľa viac ako len vývar, polievka či sviečková…

Ja napríklad robím karfiolovú ryžu ako prílohu alebo brokolicové pesto na cestoviny, z batatov nátierkuz mrkvy koláče.  Veľmi rada zeleninu aj pečiem a ochucujem ju korením od výmyslu sveta.  Nemám žiadne pravidlá, upečiem zeleninu, ktorú mám práve doma a s korením, na ktoré mám chuť.  Ako prílohu urobím raz pšeno, inokedy kuskus alebo polentu ako teraz. A keď mi nejaká pečená zelenina náhodou ostane, rozmixujem ju, trošku dochutím a vyčarím výbornú nátierku. To kúzlo stojí naozaj za to!

Ingrediencie

Na pečenú zeleninu:

  • 1 červená repa
  • 2 mrkvy
  • 1 fenikel
  • 2 bataty
  • ½ karfiolu
  • ½ kvaky
  • 3 stonky brokolice
  • 1 cibuľa
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1ČL sušeného oregana
  • 1ČL rímskeho kmínu
  • 1ČL feniklových semienok
  • 1ČL horčičných semienok
  • ½ ČL himalájskej soli
  • čierne mleté korenie
  • olivový olej

Na polentu:

  • polenta
  • voda
  • pesto z medvedieho cesnaku

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.
  2. Do veľkej misy dám olivový olej, soľ a všetko korenie. Pridám nakrájanú zeleninu a poriadne premiešam, aby sa zelenina v korení obalila.
  3. Plech vyložím papierom na pečenie a rozložím na neho zeleninu v jednej vrstve.Zelenina by sa nemala prekrývať aby sa rovnomerne piekla a nie dusila.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C asi 30 minút.
  5. Polentu uvarím podľa návodu na obale. Keď je hotová tak do nej primiešam pesto z medvedieho cesnaku.  Ak nemám pesto tak do polenty pridám na jemno nakrájané bylinky, olivový olej a soľ.
  6. Pečenú zeleninu podávam na polente spolu s pestom z medvedieho cesnaku.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.