Recept na pečené morčacie stehno s koreňovou zeleninou

Pečené morčacie stehno

Pečené morčacie stehno ako iIdeálne víkendové jedlo

Neviete čo uvariť cez víkend na obed a nezabiť tým veľa času? Pečené morčacie stehno je správna voľba, lebo príprava zaberie najviac dvadsať minút a keď vám doma pomôžu vaše ratolesti tak len desať. Spolu očistíte koreňovú zeleninu a len ju šupnete aj s morkou do rúry a môžete ísť s rodinou von. Kým sa vrátite, víkendový obed bude uvarený. A to nie hocijaký! Plný zdravia a výživy – červená repa, zeler, paštrnák, mrkva spolu s oreganom a rozmarínom sa postarajú o dostatok vlákniny, minerálov a vitamínov. Žiaden šalát z čerstvej zeleniny už nemusíte preto chystať. Morčacie mäso zase obsahuje kvalitné bielkoviny a málo tuku, preto sa radí medzi zdravšie mäská.

Čo s pečenou zeleninou

Pečené morčacie stehno sa zjedlo a ostala vám len pečená zelenina? Super! Urobíte z nej ďalšie jedlo a máte navarené aj na nedeľu. Stačí ak si vyberiete svoju obľúbenú obilninu a nemusí to byť iba klasická ryža. Súste bulgur, pohánku, quinou, pšeno či amarant. Sú fantastické, výživné a dnes už ľahko dostupné v bežných potravinách a supermarketoch.

Nebojte sa, že nezvládnete prípravu, tá je veľmi podobná ako pri varení ryže. Väčšinou sa všetky obilniny pred varením riadne prepláchnu a dajú sa variť do studenej slanej vody v pomere 1 : 2 (obilniny : voda) a nechajú sa variť v jemne vriacej vode cca 10-15 minút v závislosti od druhu. Jednoduché, presne tak ako keď varíte ryžu. Potom už len primiešate k pečenej zelenine uvarenú obilninu, dochutíte ju čerstvými bylinkami, olivovým olejom a citrónovou šťavou a máte ďalšie fantastické jedlo takmer bez práce.

Inšpiratívne recepty na pečenú zeleninu

Ak vám obilniny nevyhovujú, urobte si zemiakovú kašu alebo kašu z polenty. U mňa na blogu nájdete inšpiráciu na Pečenú zeleninu s aromatickým korením a polentou. Alebo si uvarte obľúbenú strukovinu a premeňte pečenú zeleninu na šalát ako v tomto recepte na Teplý šalát s feniklom, karfiolom, kelom a belugou. Keď preferujete klasiku, tak zvoľte cestoviny a niečo ako Citrónové farfalle s feniklom a ružičkovým kelom. Možností je veľa, stačí si vybrať svoju preferovanú, použiť trošku fantázie a nebáť sa skúšať nové jedlá a chute. Som zvedavá pre ktorý recept sa rozhodnete. Napíšte mi na blog, som zvedavá!

Pečené morčacie stehno

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: MäsoKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

6

por.
Príprava

20

min.
Pečenie

1

hod. 

40

min.
Celkový čas

2

hod. 

Ingrediencie

  • 2 morčacie stehná (1 kg)

  • 2 červené repy

  • 2 veľké mrkvy

  • 2 paštrnáky

  • 1 malý zeler

  • 1 červená cibuľa

  • 4 strúčiky cesnaku

  • hrsť sušeného oregana

  • zväzok čerstvého rozmarínu

  • 1 ČL mletej rasce

  • 1/2 ČL kurkumy

  • čierne mleté korenie

  • morská soľ

  • olivový olej

  • basmati ryža

Postup

  • Všetku zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na väčšie kúsky. Na dno veľkého liatinového pekáča dám olivový olej a pridám nakrájanú zeleninu. Ochutím ju soľou, korením oreganom, rozmarínom a pridám aj kurkumu a rascu. Zeleninu opekám na vyššej teplote asi 5-7 minút, aby trošku skaramelizovala.
  • Kým sa zelenina opeká, umyjem a osuším morčacie stehná a potriem ich olivovým olejom. Potom ich osolím a okorením kurkumou a čiernym korením. Takto pripravené ich položím na opraženú koreňovú zeleninu, ktorú podlejem asi 200 ml vody. Pekáč prikryjem a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 C na hodinu a štvrť. Počas pečenia morku skontrolujem a ak je zelenina suchá ešte podlejem trochou vody.
  • Po upečení morku odokryjem a ešte 15-20 minút zapekám na 200C nech je kôrka zlatistá a chrumkavá. Morčacie stehno s pečenou koreňovou zeleninou podávam s basmati ryžou a petržlenovou vňaťou.

Poznámky

  • Koreňovú zeleninu môžete obmieňať podľa sezóny alebo chuti. Vhodný je tvrdý typ zeleniny, ktorá sa môže pomaly a dlho piecť ako napríklad kaleráb, kvaka, tekvica alebo zemiaky. Môžete použiť aj mäkšie druhy ako karfiol, bataty alebo cuketa, tie však pridajte do pekáča asi pol hodinu pred upečením morky.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.