Pečené morčacie stehno ako iIdeálne víkendové jedlo
Neviete čo uvariť cez víkend na obed a nezabiť tým veľa času? Pečené morčacie stehno je správna voľba, lebo príprava zaberie najviac dvadsať minút a keď vám doma pomôžu vaše ratolesti tak len desať. Spolu očistíte koreňovú zeleninu a len ju šupnete aj s morkou do rúry a môžete ísť s rodinou von. Kým sa vrátite, víkendový obed bude uvarený. A to nie hocijaký! Plný zdravia a výživy – červená repa, zeler, paštrnák, mrkva spolu s oreganom a rozmarínom sa postarajú o dostatok vlákniny, minerálov a vitamínov. Žiaden šalát z čerstvej zeleniny už nemusíte preto chystať. Morčacie mäso zase obsahuje kvalitné bielkoviny a málo tuku, preto sa radí medzi zdravšie mäská.
Čo s pečenou zeleninou
Pečené morčacie stehno sa zjedlo a ostala vám len pečená zelenina? Super! Urobíte z nej ďalšie jedlo a máte navarené aj na nedeľu. Stačí ak si vyberiete svoju obľúbenú obilninu a nemusí to byť iba klasická ryža. Súste bulgur, pohánku, quinou, pšeno či amarant. Sú fantastické, výživné a dnes už ľahko dostupné v bežných potravinách a supermarketoch.
Nebojte sa, že nezvládnete prípravu, tá je veľmi podobná ako pri varení ryže. Väčšinou sa všetky obilniny pred varením riadne prepláchnu a dajú sa variť do studenej slanej vody v pomere 1 : 2 (obilniny : voda) a nechajú sa variť v jemne vriacej vode cca 10-15 minút v závislosti od druhu. Jednoduché, presne tak ako keď varíte ryžu. Potom už len primiešate k pečenej zelenine uvarenú obilninu, dochutíte ju čerstvými bylinkami, olivovým olejom a citrónovou šťavou a máte ďalšie fantastické jedlo takmer bez práce.
Inšpiratívne recepty na pečenú zeleninu
Ak vám obilniny nevyhovujú, urobte si zemiakovú kašu alebo kašu z polenty. U mňa na blogu nájdete inšpiráciu na Pečenú zeleninu s aromatickým korením a polentou. Alebo si uvarte obľúbenú strukovinu a premeňte pečenú zeleninu na šalát ako v tomto recepte na Teplý šalát s feniklom, karfiolom, kelom a belugou. Keď preferujete klasiku, tak zvoľte cestoviny a niečo ako Citrónové farfalle s feniklom a ružičkovým kelom. Možností je veľa, stačí si vybrať svoju preferovanú, použiť trošku fantázie a nebáť sa skúšať nové jedlá a chute. Som zvedavá pre ktorý recept sa rozhodnete. Napíšte mi na blog, som zvedavá!
Pečené morčacie stehno
Chod: MäsoKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ľahká6
por.20
min.1
hod.40
min.2
hod.Ingrediencie
2 morčacie stehná (1 kg)
2 červené repy
2 veľké mrkvy
2 paštrnáky
1 malý zeler
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
hrsť sušeného oregana
zväzok čerstvého rozmarínu
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL kurkumy
čierne mleté korenie
morská soľ
olivový olej
basmati ryža
Postup
- Všetku zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na väčšie kúsky. Na dno veľkého liatinového pekáča dám olivový olej a pridám nakrájanú zeleninu. Ochutím ju soľou, korením oreganom, rozmarínom a pridám aj kurkumu a rascu. Zeleninu opekám na vyššej teplote asi 5-7 minút, aby trošku skaramelizovala.
- Kým sa zelenina opeká, umyjem a osuším morčacie stehná a potriem ich olivovým olejom. Potom ich osolím a okorením kurkumou a čiernym korením. Takto pripravené ich položím na opraženú koreňovú zeleninu, ktorú podlejem asi 200 ml vody. Pekáč prikryjem a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 C na hodinu a štvrť. Počas pečenia morku skontrolujem a ak je zelenina suchá ešte podlejem trochou vody.
- Po upečení morku odokryjem a ešte 15-20 minút zapekám na 200C nech je kôrka zlatistá a chrumkavá. Morčacie stehno s pečenou koreňovou zeleninou podávam s basmati ryžou a petržlenovou vňaťou.
Poznámky
- Koreňovú zeleninu môžete obmieňať podľa sezóny alebo chuti. Vhodný je tvrdý typ zeleniny, ktorá sa môže pomaly a dlho piecť ako napríklad kaleráb, kvaka, tekvica alebo zemiaky. Môžete použiť aj mäkšie druhy ako karfiol, bataty alebo cuketa, tie však pridajte do pekáča asi pol hodinu pred upečením morky.