Brokolicovú polievku varím tuším najčastejšie zo všetkých polievok. Máme ju radi, brokolica je dostupná celoročne a hlavne je veľmi chutná a zdravá. Do tejto polievky zemiaky nedávam, pretože jej krémová konzistencia je úžasná aj bez nich. Dôležité je použiť menej vody a viac zeleniny. Navyše, ak ju chceš mať krásne zelenú, brokolicové ružičky stačí variť iba 4-5 minút. No a rímsky kmín pomáha lepšiemu tráveniu. Horčičný prášok zase zvyšuje nutričnú hodnotu a pridá polievke cveng. Dosť bolo písania, idem si dať tanier mojej obľúbenej polievky kým ešte nejaká je…
Ingrediencie
- 1 brokolica
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletého rímskeho kmínu
- 1/2 ČL mletého horčičného semienka
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam, cibuľu a cesnak na drobno. Ružičky z brokolice odrežem a hlúb nakrájam na malé kúsky.
- Na horúcom oleji nechám skaramelizovať cibuľu, cesnak, mrkvu a hlúb z brokolice. Potom pridám kurkumu, kmín, horčičný prášok a orestujem.
- Zeleninu zalejem vriacou vodou a osolím. Varím prikryté asi 15 minút do zmäknutia.
- Keď je zelenina uvarená, pridám brokolicové ružičky, nechám zovrieť a varím len 4-5 minút.
- Polievku rozmixujem do hladka a dochutím soľou, mletým čiernym korením a prípadne citrónovou šťavou.
Pingback: Krémová karfiolová polievka s kurkumou - Vegan Lady