Celozrnný kuskus s pečenou zeleninou a medvedím cesnakom

Tento vynikajúci zeleninový kuskus vznikol úplne spontánne pohľadom do chladničky.  Vybrala som všetky zbytky zeleniny čo som našla, dala na plech, ochutila korením a hodila do rúry nech sa pečú.  Chcela som uvariť niečo, čomu sa nemusím dlho venovať a počas varenia môžem robiť niečo iné.  Pre takéto chvíle je pečenie zeleniny ideálne.  Kuskus sa prakticky robí sám a hoci toto jedlo vyzerá zložito, v skutočnosti je nenáročné na prípravu.

Rada varím z pečenej alebo grilovanej zeleniny, lebo má intenzívnu chuť a super dochutí menej výrazné jedlá.  Často ju kombinujem s obilninami ako je kuskus, bulgur, quinoa, pšeno či celozrnná ryža.  Potom stačí vybrať svoje obľúbené korenie, bylinky a pesto a pripraviť si vlastnú variantu zdravého veggie jedla.

Tentokrát som kuskus ochutila pažítkou a domácim pestom z medvedieho cesnaku, ktoré spojilo a zvýraznilo všetky chute. Ja si robím každý rok svoje vlastné, ale dá sa nahradiť iným domácim bylinkovým alebo kupovaným pestom.  Dôležité je aj použiť veľké množstvo čerstvých byliniek, ktoré dodajú inak nevýraznému kuskusu charakter.

Ingrediencie

  • 250g kuskusu
  • 1 fenikel
  • 1 cuketa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500g tekvice
  • 1ČL kurkumy
  • 1ČL koriandrových semienok
  • 1ČL semienok rímskeho kmínu
  • 1ČL horčičných semienok
  • 2 ČL sumachu alebo citrónovú šťavu
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • olivový olej
  • 1 zväzok rozmarínu
  • 1 zväzok pažítky
  • pesto z medvedieho cesnaku
  • černuška alebo sezam

Postup

  1. Pripravím kuskus podľa návodu na obale. Ja ho zalievam vriacou vodou asi 1cm nad úroveň kuskusu, osolím, prikryjem a nechám 10 minút odstáť.  Potom ho vidličkou premiešam, aby sa zrnká oddelili.
  2. Všetku zeleninu umyjem, nakrájam na menšie kúsky a dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Zeleninu osolím, okorením a pokapem olivovým olejom.  Pridám čerstvý rozmarín.
  3. Tekvicu očistím, nakrájam na kúsky a tiež dám na plech. Ochutím ju soľou a kurkumou, rímskym kmínom, horčičnými a koriandrovými semienkami a pokapem olivovým olejom.
  4. Oba plechy dám piecť do vyhriatej rúry na 200°C približne 30-40 minút. Zelenina sa pečie kratšie a tekvica dlhšie, záleží na veľkosti kúskov a na odrode.
  5. Kuskus ochutím olivovým olejom, čiernym mletým korením, pestom z medvedieho cesnaku a sumachom, ktorý má príjemnú kyslastú chuť. Ak nemám sumach, pridám šťavu asi z polovice citróna.
  6. Do kuskusu primiešam pečenú zeleninu a tekvicu, pridám na jemno nakrájanú pažítku a vňať z feniklu. Podávam posypané černuškou alebo sezamom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.