Čerešňová bublanina

Bublanina mi pripomína moje detstvo.  Mamina nám ju piekla veľmi často a ja si spomínam ako sme sa s bratom nevedeli dočkať ako ju vytiahne z rúry.  Na vychladnutie sme nemali čas, netrpezlivo sme poskakovali pri plechu kým nám mama nedala zopár koláčikov.  Vôňa sa šírila po celom byte a my sme jej nemali nikdy dosť.  Boli sme schopní zjesť celý plech za jeden deň.  Najradšej som mala a dodnes mám višňovú a ríbezľovú, ale neodolám ani čerešňovej.

Hoci je toto stará dobrá klasika, musím tento retro koláč pridať na môj blog.  Nielen kvôli spomienkam, ale hlavne kvôli tomu, že koláč je neskutočne dobrý presne tak ako ma ho naučila moja mama.  Chcela som zmeniť múku a cukor a urobiť zdravšiu variantu, ale táto bublanina si zaslúži ostať v originálnej verzii.  Je hebká ako obláčik a rozplýva sa na jazyku a to doslova!  A kontrast sladkého piškótového cesta a kyslého ovocia je nezameniteľný.  Pre mňa je to jeden z mála koláčov, ktorému som kedykoľvek ochotná odpustiť práškový cukor a bielu múku…

Túto bublaninu musíš vyskúšať, lebo je:

  • hebká ako obláčik
  • šťavnatá a plná ovocia
  • stará dobrá klasika
  • jednoduchá na prípravu
  • nenáročná na ingrediencie
  • všetci ju milujú…

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 180g práškového cukru
  • 120ml rastlinného oleja
  • 120ml vlažnej vody
  • 240g polohrubej múky
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Postup

  1. Plech vytriem maslom a vysypem múkou, prípadne ho môžem vystlať papierom na pečenie. Rúru predhrejem na 190°C alebo teplovzdušnú na 170°C.
  2. Oddelím žĺtky od bielkov.Žĺtky vyšľahám s cukrom v robote alebo pomocou elektrického šľahača až vznikne bledožltá pena a cukor sa úplne rozpustí.
  3. V menšej nádobe zmiešam olej s vodou a za stáleho šľahania ich postupne prilievam k žĺtkovej pene.
  4. Do múky primiešam kypriaci prášok. Robot zapnem na pomalé šľahanie a jemne vmiešavam múku k žĺtkovej pene.  Vznikne mi hustejšie, ale stále tekuté cesto.
  5. Bielky vyšľahám so štipkou soli do snehu, ktorý ručne zapracujem do cesta. Najprv pridám len 1/3 z bielkového snehu a dobre zamiešam.  Potom pridám zbytok a jemne miešam, aby v ceste ostalo čo najviac vzduchu.
  6. Cesto vylejem na plech a pridám umyté a odstopkované čerešne alebo iné drobné ovocie.
  7. Dám piecť na 190°C približne 25-30 minút. Koláč je hotový, keď drevená špajľa vyjde von čistá.
  8. Bublaninu nechám vychladnúť na plechu, nakrájam na kocky a posypem práškovým cukrom.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.