Citrónové farfalle s feniklom a ružičkovým kelom

Dnes som v Prahe.  Prišla som v noci, prázdna chladnička, kde-nič, tu-nič.  Z Bratislavy som priniesla len ružičkový kel, fenikel a bylinky čo mi ostali.  Otvorím skriňu – tam olej, soľ a korenie.  No a cestoviny, tie mám vždy.  Tak som z toho niečo skúsila vymyslieť a prekvapila som samú seba!  Tieto farfalle sú výborné… jednoduché, ale fantastické!   Ešte aj krásne vyzerajú.  A to mi stačili len štyri ingrediencie, keď nepočítam koreniny.

Cestoviny mám veľmi rada, ale vďaka histamínu nemôžem jesť veľmi paradajkovú omáčku.  A Taliani milujú dávať paradajky takmer do každej pasty!  Preto sa snažím robiť cestoviny inak a poteší ma, keď sú vegánske.  A tento recept je ukážkou ako aj vegánske cestoviny môžu byť veľmi chutné.

Olivový olej s citrónovou šťavou a vodou z cestovín vytvoria na cestovinách chutnú omáčku, ktorú síce nie je vidieť, zato ju intenzívne cítiť.  Voda z cestovín je kľúčová, lebo obsahuje škrob a omáčku krásne zahustí, takže sa premení na akúsi neviditeľnú glazúru.  Pečená zelenina je viac aromatická a koncentrovaná a dodá inak jednoduchým cestovinám intenzívnu chuť.  Tá sa dá meniť aj výberom byliniek.  Ja som dnes použila petržlen, ale bazalka je tiež výborná.

Dôležité je tiež dobre osoliť vodu hneď pri varení cestovín, lebo neskôr sa už nedajú dosoliť.  No a čerstvo mleté čierne korenie je nevyhnutnosť.  Chutí totiž sto-násobne lepšie než to dopredu namleté.  Hoci som dnes nemala píniové oriešky, do receptu som ich pridala.  Myslím, že s nimi je toto jedlo dokonalé…

Ingrediencie

  • 250g cestovín farfalle (bezlepkové alebo obyčajné)
  • 500g ružičkového kelu
  • 2 fenikle
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • himalájska soľ
  • čierne mleté korenie
  • šťava a kôra asi z ½ citrónu
  • hrsť píniových orieškov (nemusia byť)

Postup

  1. Zeleninu umyjem a ružičkový kel očistím. Fenikel nakrájam pozdĺžne na kúsky.  Kel dám blanšírovať do vriacej vody na 3-5 minút podľa veľkosti. Petržlenovú vňať nakrájam.
  2. Rúru zapnem na 220°C a plech vysteliem papierom na pečenie.Blanšírovaný kel rozkrájam na polovice alebo štvrtinky a dám ho na plech spolu s feniklom.  Pokapem olivovým olejom a ochutím soľou a čerstvo mletým korením.  Pečiem asi 15 minút do zmäknutia, ale kel musí ostať chrumkavý.
  3. Medzitým uvarím farfalle alebo iné cestoviny podľa návodu tak, aby ostali „al dente“. Nechám si trochu uvarenej vody z cestovín bokom.
  4. Vo veľkej mise zmiešam farfalle s pečenou zeleninou a petržlenovou vňaťou. Pridám 2-3PL vody z cestovín, väčšie množstvo olivového oleja, citrónovú šťavu a dochutím soľou a korením.  Voda z cestovín spolu s olejom a citrónovou šťavou vytvorí chutnú omáčku, ktorá farfalle výborne dochutí.  Nesmie jej byť však veľa.  Stačí toľko, aby ju cestoviny vsiakli.
  5. Podávam s čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou a opečenými píniovými orieškami. Vegetariáni si môžu pridať nastrúhaný parmezán.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.