Je sezóna tekvíc a ja som pár krásnych dostala od našej babičky Evičky priamo z jej záhradky. Moje najobľúbenejšie sú Hokkaido tekvice, ktoré sú výborné samé o sebe a netreba ich nijako zvlášť dochucovať keď z nich varím. Ale dostala som aj muškátovú tekvicu a tá veru potrebuje istú dávku pozornosti, aby z nej vzniklo chutné jedlo. Preto ponúkam tento recept, v ktorom som spojila tekvicu s batatmi a mrkvou, aby zvýraznili jej sladkú chuť. Zázvor sa postará o pikantnosť a pridala som aj kokosové mlieko, ktoré zjemní textúru a vytvorí lahodnú krémovú polievku.
Ingrediencie
- olivový olej
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- kúsok zázvoru
- 2 mrkvy
- 1 menší batat
- 1kg muškátovej tekvice
- 1/2 konzervy kokosového mlieka
- himalájska soľ
- čierne mleté korenie
- citrónová šťava
Postup
- Mrkvu, batat a tekvicu očistím, umyjem a nakrájam na kocky. Očistenú cibuľu, cesnak a zázvor nakrájam na drobno.
- Tekvicu pokapem olivovým olejom, osolím, okorením a dám piecť na 180°C približne na 20-30 minút do zmäknutia.
- Na horúcom oleji osmažím cibuľu s cesnakom a zázvorom a pridám k nim nakrájanú mrkvu s batatom. Zalejem vriacou vodou, osolím a nechám variť asi 20 minút.
- Keď je tekvica upečená, pridám ju do vývaru spolu s kokosovým mliekom a nechám krátko prejsť varom. Vývaru by malo byť toľko, aby bola zelenina len pokrytá a polievka ostala hustá.
- Polievku rozmixujem do hladka a dochutím soľou, mletým čiernym korením a prípadne citrónovou šťavou.
Pingback: Krémová karfiolová polievka s kurkumou - Vegan Lady