Pečené šišky s polevou

Cesto urobené v domácej pekárni

Blíži sa Valentín a ja som pre vás vymyslela recept na valentínsky darček pre svojich milovaných. Tieto pečené šišky s polevou robievam často, ale chcela som nám všetkým uľahčiť prácu. Preto som môj klasický recept na šišky pečené v rúre s čerstvým droždím prerobila na prípravu v domácej pekárni so sušeným droždím. Domáca pekáreň je fantastická nielen na pečenie chleba, ale hlavne na prípravu kysnutého cesta. Všetky suroviny dáte naraz do pekárne, zapnete program na cesto a za hodinku máte hotovo. Pekáreň cesto dokonalo vypracuje a vďaka udržiavaniu stálej teploty aj krásne vykysne. A to všetko bez množstva špinavého riadu a keďže nádoba má nepriľnavý povrch, tak ostane takmer čistá a jednoducho sa len opláchne. Gazdinky vedia o čom hovorím…

Správne droždie na pečené šišky s polevou

Kvalita cesta záleží nielen od receptu a postupu, ale najmä od zvolených surovín. Droždie zohráva veľmi dôležitú úlohu, pretože od neho závisí či bude cesto správne vykysnuté a nadýchané. U nás sa tradične používa čerstvé droždie na prípravu kvásku, ale v zahraničí je to skôr rarita a bežne používajú sušené kvasnice. Tiež som sa im dlho vyhýbala, lebo mamina ma naučila používať klasické čerstvé. Ale keď som si kúpila domácu pekáreň tak som to vyskúšala a zistila som, že to funguje! Ale nie vždy a nie s rovnakým výsledkom. Vyskúšala som viacero druhov droždia a najviac sa mi osvedčilo pekárske sušené droždie Dr. Oetker, ktoré je na 500g múky. Cesto vykysne rovnako ako pri čerstvých kvasniciach takže sa nemusíte obávať výsledku. Navyše, oproti čerstvému droždiu vydrží oveľa dlhšie a máte ho doma vždy po ruke.

Ovocná poleva z čerstvého a mrazeného ovocia

Tentokrát som sa tošku pohrala s výzdobou, aby pečené šišky s polevou vyzerali krásne, sviatočne a ako darček. Urobila som hneď niekoľko druhov – malinovú polevu z čerstvých malín, čučoriedkovú z mrazených lesných čučoriedok a polevu z tmavej horkej čokolády. Príprava je veľmi rýchla a jednoduchá a princíp ostáva rovnaký ako pri klasickej cukrovej poleve. Namiesto citrónovej šťavy však vymiešate preosiaty cukor s ovocnou dreňou. Dreň pripravíte tak, že jemne zohrejete ovocie kým sa nerozpadne, prepasírujete ho cez sitko, aby ste sa zbavili semienok a vymiešate s cukrom. A poleva je na svete! Potom už len stačí namočiť každú šišku z jednej strany a ozdobiť ju podľa vlastnej fantázie. Mňam!

Pečené šišky s polevou

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ťažká
Porcie

14

por.
Príprava

2

hod. 

10

min.
Pečenie

10

min.
Celkový čas

2

hod. 

20

min.

Ingrediencie

  • Cesto
  • 300 ml vlažného mlieka

  • 70 g roztopeného masla

  • 4 žĺtky

  • 1/2 ČL soli

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 80 g kryštálového cukru

  • 500 g polohrubej múky (alebo 1:1 s hladkou)

  • 1 vrecko sušeného droždia Dr. Oetker (7g)


  • Cukrová ovocná poleva
  • 125 g malín – čerstvé alebo mrazené

  • 180 g práškového cukru

  • 2 ČL citrónovej šťavy


  • Ozdoby
  • biela alebo horká čokoláda

  • mrazom sušené maliny

  • farebné zdobenie

  • lupienky ruží

  • kokos

Postup

  • Do domácej pekárne dám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí. Je dôležité, aby mali izbovú teplotu a mlieko bolo vlažné. Zapnem program na vypracovanie a kysnutie cesta, ktorý trvá asi hodinu. Na mojej Tefal pekárni je to program číslo 11 s názvom “Cesto” s dĺžkou trvania 1 hodinu a 9 minút. Po pár minútach cesto skontrolujem a stierkou zotriem zo stien prípadné zvyšky. Keď nemáte doma pekáreň, postupujte podľa môjho klasického receptu s čerstvým droždím.
  • Vykysnuté cesto už nespracovávam, ale hneď ho jemne rozvaľkám na dobre pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 1,5 cm. Z cesta vykrajujem šišky pomocou formičky v tvare srdiečka s priemerom cca 7 cm. Formičku musím dobre pritlačiť, lebo cesto sa naťahuje. Vyjde asi 14 šišiek, ktoré uložím na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Šišky prikryjem utierkou a nechám ešte 15 minút podkysnúť.
  • Šišky pečiem v rozohriatej rúre na 190C alebo teplovzdušnej na 180C približne 10-12 minút do zlatista. Po upečení ich nechám vychladnúť na mriežke.
  • Kým sa šišky pečú, pripravím glazúru z čerstvých malín. Maliny dám do malého hrnca a pomaly zohrievam kým sa nerozpadnú. Potom ich precedím cez husté sitko a zbavím jadierok. Malinové pyré nechám vychladnúť a za stáleho miešania pridávam preosiaty cukor. Vznikne lesklá hladká glazúra, ktorej hustotu vyskúšam na jednej šiške. Ak je hustá, pridám ešte citrónovú šťavu, ak príliš riedka, zahustím ju cukrom. Šišky namočím v poleve vždy z jednej strany a pekne ozdobím.

Poznámky

  • Namiesto malinovej glazúry urobte glazúru z iného ovocie ako sú jahody, čučoriedky alebo marakuja. Postup je rovnaký, len prispôsobte množstvo cukru, aby mala glazúra správnu hustotu.
  • Ozdobte si srdiečkové šišky ako sa vám páči. Môžete ich namáčať napríklad v horkej alebo bielej čokoláde a posypať drvenými orieškami, kokosom alebo zdobením.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.