Paradajková polievka z pečených paradajok

Paradajková polievka z pečených paradajok

Moje dievčatá ma poprosili, aby som im urobila ich obľúbenú polievku, ktorú robím z pečených rajčín a pečeného cesnaku a podávam ju s bazalkovým pestom. “Mami, tá tvoja je najlepšia, sú tam cítiť kúsky paradajok, cesnaku a bazalky a je taká hustá a super ochutená.” Keď mi toto povedala moja Simonka, tak som jej jednoducho nedokázala odolať. Paradajková polievka z pečených paradajok bola za chvíľu hotová a ja som sa rozhodla, že ju rovno nafotím a podelím sa s vami o recept.

Kvalitné ingrediencie sú základ

Najdôležitejšou ingredienciou v tomto recepte sú sladké a vyzreté rajčiny. Najlepšie chutia keď sú v sezóne, ale našťastie dnes sa dajú kvalitné paradajky kúpiť aj počas roka. Tentokrát som použila menšie kríčkové paradajky, ale akékoľvek sú vhodné len musia byť naozaj vyzreté a sladké. Dajte si záležať aj na kvalitnej passate či paradajkovej šťave, ktorá je rovnako dôležitá ako paradajky. Ideálna je domáca, ktorú si urobíte z letných paradajok, ale keď žiadnu nemáte tak mám pre vás tip. Odporúčam vám tento paradajkový pretlak Passata Natur v bio kvalite, ktorý si často kupujem v DM-drogerie markt.

Ďalej potrebujete cesnak a to hneď celú hlavičku, ktorú upečiete v rúre spolu s paradajkami. Potom sušené oregano a čerstvú bazalku. Ak máte na výber, ideálne sú čerstvé bylinky. Čo sa korenia týka, stačí iba soľ, cukor a čierne mleté korenie. A samozrejme kvalitný olivový olej, keďže sa jedná o taliansky recept. Možno sa vám zdá zvláštne dávať cukor do polievky, ale Taliani pridávajú cukor vždy keď varia paradajky. Hovoria, že vyzdvihuje ich prirodzenú chuť a majú pravdu. Polievku zvyčajne podávam s hoblinkami parmezánu, domácim bazalkovým pestom, s lístkami bazalky a opečeným talianskym chlebom ciabatta. Ale táto paradajková polievka z pečených paradajok je vynikajúca aj samotná…

Paradajková polievka z pečených rajčín je výnimočná

  • vďaka pečeným paradajkám má intenzívnu chuť
  • pečený cesnak jej pridáva sladkosť a chuť navyše
  • vonia a chutí po čerstvých bylinkách
  • obsahuje vitamíny a vlákninu aj kvôli paradajkovým šupkám
  • ak sa vám nechce variť, urobte si španielske paradajkové gaspacho

Paradajková polievka z pečených paradajok

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: polievkyKuchyňa: TalianskaObtiažnosť: Ľahká
Porcie

4

por.
Príprava

5

min.
Varenie

45

min.
Celkový čas

50

min.

Ingrediencie

  • 700 g vyzretých paradajok

  • 700 ml paradajkového pretlaku

  • 300 ml vody (alebo menej)

  • 1 celú hlavičku cesnaku

  • hrsť bazalky

  • hrsť oregana

  • morská soľ

  • hnedý cukor

  • mleté čierne korenie

  • olivový olej

Postup

  • Paradajky umyjem a osuším. Z cesnaku odrežem vrchnú časť, aby sa dal po upečení vytlačiť zo šupiek. Položím ich spolu na plech, pokvapkám olivovým olejom a dám piecť na 200 C na 30 minút.
  • Stonky z bazalky nakrájam nadrobno a spolu s opečeným vytlačeným cesnakom opražím na olivovom oleji vo vysokom hrnci. Pridám pečené paradajky aj so šupkami a passatu. Prilejem vodu na zriedenie tak, aby polievka ostala dostatočne hustá.
  • Polievku ochutím soľou, čerstvo mletým čiernym korením a cukrom. Množstvo cukru závisí od zrelosti paradajok, ale polievka má byť jemne sladká. Pridám aj sušené alebo čerstvé oregano a varím cca 15 minút.
  • Po uvarení polievku rozmixujem ponorným mixérom. Nemixujem ju úplne do hladka, lebo máme radi keď sú v nej kúsky. Nakoniec pridám lístky bazalky a ak treba polievku dochutím soľou, cukrom a korením.
  • Polievku podávam s rôznymi toppingmi. Máme radi lístky čerstvej bazalky, hoblinky parmezánu, bazalkové pesto alebo pár upečených rajčín. Keď slúži polievka ako hlavné jedlo, podávam k nej opečenú ciabatu.

Poznámky

  • Polievka je výborná aj zohrievaná a vydrží niekoľko dní, ale musíte ju skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
  • Dá sa z nej urobiť aj omáčka na cestoviny. Stačí ju povariť a zredukovať, aby zhustla na správnu konzistenciu.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.