Škoricové slimáky s mandľovými lupienkami

Škoricové slimáky

Dokonalé cesto z domácej pekárne

Kto by nemiloval škoricové slimáky s mandľovými lupienkami? Okrem toho, že sú neuveriteľne chutné a voňavé, sú navyše aj veľmi pekné. Ale skúsili ste ich niekedy upiecť aj doma? Viem, viem…kysnuté cesto, veľa roboty a času. Mňa to tiež dlho odrádzalo, lebo ja milujem rýchle a jednoduché pečenie, ale lákala ma predstava upiecť si ich sama doma. Chcela som však vymyslieť spôsob, ako celý proces čo najviac zjednodušiť a napadlo ma využiť moju domácu pekáreň Tefal a podarilo sa! Nahádzala som do nej všetky suroviny a nechala pekárničku spracovať cesto, kde zároveň aj krásne vykyslo. Cesto bolo vláčne a dokonalo vypracované. No úplná fantázia! Nabudúce určite vyskúšam urobiť v pekárni moje Pečené buchty z kysnutého cesta.

Chrumkavá škoricová náplň

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej pracovnej doske, natrela škoricovou plnkou a posypala plátkami mandlí. Cesto môžete rozvaľkať aj medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru obdĺžnika s rozmermi cca 50 x 30 cm. Plnku som urobila z masla, škorice a hnedého trstinového cukru, ktorý krásne chrumká keď zahryznete do slimáka. Maslo musí byť mäkké, aby sa plnka dala dobre vymiešať. Najlepšie to ide vidličkou. Plnku rada natieram pomocou cukrárskej špachtle alebo lopatkou na tortu. Má veľkú plochu vďaka čomu sa plnka rýchlo a rovnomerne rozotrie.

Škoricové slimáky s mandľovými lupienkami a javorovým sirupom

Ako vytvarovať škoricové slimáky s mandľovými lupienkami

Cesto natreté škoricovou plnkou som zrolovala do závinu ako pri robení štrúdle a rozkrojila ho na 12 rovnakých častí. Najskôr som odrezala okraje závinu, aby boli aj krajné slimáky pekné v priereze. Potom som závin rozdelila na polovicu, a znovu na polovicu a každú zo štyroch vzniknutých častí ešte na tretiny. Tak mi vzniklo 12 rovnakých častí. Slimáčiky som poukladala na plech vymastený maslom, prikryla fóliou a nechala ešte raz podkysnúť. Pred pečením som ich potrela mliekom a posypala mandľami. Keď som ich vytiahla z rúry, rozvoňal sa celý byt škoricou a my sme sa nevedeli dočkať kedy ochutnáme tieto domáce škoricové slimáky s mandľovými lupienkami. A poviem vám, stálo to za to!!!

Škoricové slimáky s mandľovými lupienkami

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Ťažká
Porcie

12

por.
Príprava

2

hod. 
Pečenie

30

min.
Celkový čas

2

hod. 

30

min.

Ingrediencie

  • Cesto (H = hrnček = 250ml)
  • 2 rozšľahané vajcia

  • 120 g roztopeného masla

  • 1/2 ČL soli

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 60 g (1/4 H) cukru krupica

  • 160 ml (2/3 H) mlieka

  • 500 g (3 H) hladkej múky

  • 2 ČL sušeného droždia


  • Plnka škoricová
  • 100 g zmäknutého masla

  • 100 g kryštálového cukru

  • 4 ČL škorice


  • Plnka kakaová
  • 100 g roztopeného masla

  • 80 g kryštálového cukru

  • 50 g kakaa

  • 20 g medu


  • Posýpka
  • trošku mlieka na potretie cesta

  • 100 g mandľových lupienkov


  • Citrónová poleva
  • práškový cukor

  • citrónová šťava

Postup

  • Do domácej pekárne dám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí. Je dôležité, aby mali izbovú teplotu. Zapnem program na vypracovanie a kysnutie cesta, ktorý trvá asi hodinu. Na mojej Tefal pekárni je to program číslo 11 s názvom “Cesto” s dĺžkou trvania 1 hodinu a 9 minút.
    Ak nemám pekáreň, dám suroviny v uvedenom poradí do kuchynského robota s hákom a nechám ho spracovávať cesto asi 10 minút. Potom cesto prikryjem fóliou a nechám na teplom mieste kysnúť asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
  • Pripravím si plnku. V mise vymiešam zmäknuté maslo s cukrom a škoricou pomocou vidličky.
  • Cesto vyvaľkám na pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmermi cca 50 x 30 cm. Potriem ho škoricovou plnkou a nechám horný okraj prázdny asi 2 cm na ukončenie slimákov. Plnku bohato posypem mandľovými lupienkami. Cesto zaviniem do štrúdle a rozkrojím na 12 rovnakých častí. Keďže je cesto vláčne, slimáky sa pri krájaní mierne deformujú, preto ich znovu vytvarujem. Slimáčiky poukladám prierezom smerom nahor na plech vymastený maslom. Vyjde vzor 3 x 4 slimáky čo je presne 12 kusov. Prikryjem ich fóliou a nechám ešte raz podkysnúť asi 30 minút.
  • Po vykysnutí ich potriem mliekom a posypem mandľami. Dám piecť do rozohriatej rúry na 180C na horný a dolný ohrev na strednú mriežku. Pečiem 20 minút, potom ich prikryjem alobalom a pečiem ešte ďalších 10 minút. Vyberiem z rúry a nechám na plechu vychladnúť.
  • Citrónovú polevu urobím vymiešaním cukru s citrónovou šťavou. Cukor najprv preosejem cez sitko. Potom do neho po kvapkách pridávam citrónovú šťavu za neustáleho miešania metličkou, kým dosiahnem požadovanú hustotu. Slimáky ozdobím polevou, ktorá postupne zaschne a vytvorí pekný vzor.

Poznámky

  • Slimáky môžete plniť rôznymi plnkami ako makovou, orechovou alebo kakaovou, ktorú nájdete aj v recepte.
Škoricové slimáky
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 4 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.