Papriková polievka z pečených paprík

Recept na paprikovú polievku z pečených paprík s pečeným cesnakom, oreganom a tymianom

Zrelá červená paprika je základ

Už ste niekedy jedli paprikovú polievku? Asi áno, ale nie takúto – papriková polievka z pečených paprík je úplne iný level. Jedla som ju prvý krát pred desiatimi rokmi v Prahe v jednej talianskej reštaurácii. Pamätám si, že nám tak s Luďkom chutila, že som ju musela doma hneď uvariť. Je nesmierne lahodná, krémová, plná sýtej sladkej paprikovej chuti s náznakom pikantnosti. Ak máte radi paradajkovú polievku, tak papriková je jej nóbl sesternica s rafinovanejšou chuťou. Musíte ju doma určite uvariť a skúste ju podávať s feta syrom alebo lyžičkou kyslej smotany. Jej sladká chuť sa krásne vyníma v kombinácii s kyslou. Úplná symfónia chutí!

Najprv upiecť, potom uvariť

Aby bola papriková polievka z pečených paprík dokonalá, musíte použiť čerstvú a zrelú mäsitú červenú papriku. Tá sa najprv upečie v rúre a potom ešte uvarí vo vývare. Po upečení sa zvyčajne koža z papriky dáva dole, ja to však nerobím. Pečiem ju v teplovzdušnej rúre asi 25 minút na 220 stupňov, aby zmäkla a mala pár čiernych škvŕn, ktoré dodajú polievke charakteristickú grilovanú chuť. Celé grilované papriky dám do zeleninového vývaru a ešte prevarím aj spolu s cibuľou, pečeným cesnakom a pórom. Táto dvojitá príprava zabezpečí intenzívnu chuť polievky, skoncentruje sladkosť paprík a tým vytvorí kvalitný základ, do ktorého pridám už len bylinky. Tentokrát som zvolila moje obľúbené oregano a čerstvý tymian. Dokonalosť sama, nič viac nie je treba…

Papriková polievka z pečených paprík ako hladký krém

Uvarenú polievku rozmixujem v stolnom mixéri, aby bola dokonale hladká a krémová. Nakoľko na paprike nechávam kožu, používam robustný stolný mixér a nie tyčový. Ale ak vám nevadí mierna štruktúra, aj tyčový mixér urobí svoj džob dostatočne. Pri stolnom mixéri musíte polievku mixovať po dávkach a na viackrát. Inak sa vám môže stať ako mne, že papriková polievka z pečených paprík bude po celej kuchyni a ani utierka na viečku vás nezachráni. Polievka je veľmi horúca a v mixéri vznikne tlak, ktorý viečko vytlačí hoci ho držíte. Zase som sa niečo naučila a som rada, že sa s vami môžem o to podeliť. Dajte vedieť ako dopadla tá vaša, budem rada.

Papriková polievka z pečených paprík

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: PolievkyKuchyňa: TalianskaObtiažnosť: Ľahká
Porcie

8

por.
Príprava

20

min.
Varenie

40

min.
Celkový čas

1

hod. 

Ingrediencie

  • 1,5 kg červenej mäsitej papriky

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • 1 červená cibuľa

  • 1 pór, len biela časť

  • 1 hlavička cesnaku

  • sušené oregano

  • čerstvý tymian

  • olivový olej

  • morská soľ

  • mleté čierne korenie

  • hnedý cukor

Postup

  • Dám zohriať rúru na teplovzdušný program na 220 C. Papriku umyjem, osuším, zbavím stonky so semienkami a rozkrojím na polovicu. Poukladám ich šupkou smerom nahor na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Spolu s paprikou dám piecť aj hlavičku cesnaku rozkrojenú na polovicu a každú zabalím do alobalu. Papriky dám piecť asi na 20-25 minút na strednú mriežku kým nezmäknú a nebudú mať zopár čiernych škvŕn.
  • Medzitým nakrájam cibuľu a pór a orestujem ich v hrnci na troche olivového oleja do zlatista. Ochutím soľou, korením, oreganom a tymianom. Pridám pečené papriky aj s kožou, vytlačený pečený cesnak, zalejem horúcim vývarom a nechám mierne bublať asi 10 minút. Množstvo vývaru prispôsobím množstvu papriky tak, aby polievka ostala hustá a krémová. Radšej dám menej a neskôr pridávam a upravujem konzistenciu.
  • Uvarenú polievku rozmixujem v stolnom mixéri na viackrát po menších dávkach. Polievku mixujem kým nie je úplne hladká. Nakoniec dochutím soľou, korením a cukrom podľa chuti. Polievku podávam s pečenou mini papričkou a čerstvým koriandrom. Je výborná aj s feta syrom, mozzarellou alebo kyslou smotanou.

Poznámky

  • Na polievku sú ideálne mäsité červené papriky s hrubou dužinou. Ak použijete kápie alebo iný druh červených paprík s tenšou dužinou, budete potrebovať väčšie množstvo ako je uvedené v recepte.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.