Čokoládové uzlíky so sezamom

Recept na domáce čokoládové osie hniezda alebo zapletané kakaové uzlíky z kysnutého cesta

Prečo práve tieto čokoládové uzlíky so sezamom

Ak máte chuť upiecť pre vašich milovaných niečo výnimočné, spravte im tieto neodolateľne krásne a chutné čokoládové uzlíky so sezamom z kysnutého cesta. Nielenže sú príťažlivé na pohľad, ale sú aj nesmierne dobré. Keď máte radi osie hniezda, slimáky alebo iné koláče z kysnutého cesta, tak toto je to pravé “čokoládové”.

Je s nimi trošku babračka pri zapletaní, ale stojí to za to. Priznám sa, keď som ich plietla tak nevyzerali ani zďaleka tak dokonalo a obávala som sa, či z toho vôbec niečo bude. Ale keď som ich vytiahla z rúry, výskla som od radosti, lebo výsledok predčil všetky moje očakávania. Boli nádherne vykysnuté, do zlatista upečené, prekrásne voňali a chutili božsky! Skrátka, musíte ich vyskúšať, aby ste vedeli o čom hovorím…

Recept na domáce čokoládové osie hniezda alebo zapletané kakaové uzlíky z kysnutého cesta

Flexibilné kysnuté cesto

Recept na toto kysnuté cesto si dobre odložte. Funguje, je všemožne použiteľné a veľmi chutné. Ideálne je na výrobu rôznych koláčov z kysnutého cesta ako sú škoricové slimáky, čokoládové osie hniezda, orechové uzle, makové buchtičky a kysnuté tvarohové koláčiky. Ja sama sa chystám z neho upiecť ďalšie zapletané varianty s použitím inej náplne, pretože tieto čokoládové uzlíky so sezamom zožali u nás doma obrovský úspech.

Moja rodina miluje orechy a mak takže sa môžete tešiť na niečo s touto náplňou. Už sa neviem dočkať ako budem vypekať zase niečo nové s inou príchuťou a zdobením. Na povrch koláčikov môžete dať namiesto sezamu svoje obľúbené oriešky či semienka. Prípadne vyskúšajte cukrovú ovocnú polevu alebo lepkavý javorový sirup. Dodajú koláčom nielen zaujímavú textúru, ale aj ďalšiu vrstvu chuti, výživovú hodnotu navyše a krásny vizuálny zážitok. Nie nadarmo sa hovorí, že jedlo si musíme vychutnať všetkými piatimi zmyslami.

Čokoládové uzlíky so sezamom

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: Slovenská, FrancúzskaObtiažnosť: Ťažká
Porcie

12

por.
Príprava

2

hod. 
Pečenie

20

min.
Celkový čas

2

hod. 

20

min.

Ingrediencie

  • Kvások
  • 250 ml teplého mlieka

  • 2 PL trstinového cukru

  • 2 PL hladkej múky

  • 25 g čerstvého droždia

  • Cesto
  • 250 g špaldovej hladkej múky

  • 250 g špaldovej celozrnnej múky

  • 80 g trstinového cukru

  • 1 ČL mletého kardamomu

  • 1/2 ČL himalájskej soli

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 80 g zmäknutého masla 

  • 1 celé rozšľahané vajce


  • Kakaová náplň
  • 150 g zmäknutého masla (1min 600W v mikrovlnke)

  • 150 g práškového cukru 

  • 30 g kakaa

  • Povrch
  • 1 rozšľahané vajce na potretie

  • sezam na posypanie

Postup

  • Vo veľkej mise kuchynského robota v ktorej budem miesiť cesto si zarobím kvások. Do 250ml teplého mlieka dám čerstvé rozdrobené kvasnice s cukrom a múkou a poriadne premiešam. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10 minút stáť. Kvások je pripravený keď sa na povrchu vytvorí pena, droždie sa aktivuje a zväčší svoj objem.
  • Potom do misy s kváskom pridám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí a spracovávam v kuchynskom robote s hákom asi 10 minút. Cesto je po vypracovaní vláčne a odliepa sa od stien misy. Cesto a misu pomúčim, prikryjem vlhkou utierkou a nechám kysnúť na teplom mieste 45-60 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
  • Zatiaľčo cesto kysne, pripravím si kakaovú náplň. V mise vyšľahám ručným šľahačom zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom kým nezbledne a potom pridám kakao a ešte premiešam. Alebo vymiešam maslo, cukor a kakao pomocou vidličky. Vznikne nátierka podobná ako Nutella, ale s hrubšou textúrou.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej pracovnej ploche do tvaru obdĺžnika o veľkosti asi 35 x 45 cm.  Natriem ho kakaovou nátierkou až k okrajom. Cesto preložím dlhšou stranou na tretinu, aby náplň ostala vo vnútri. To isté urobím aj z druhej strany a náplň tak v ceste uzavriem. Cesto nakrájam na 12 rovnako širokých pásov. Každý pás ešte 2 krát narežem, aby vznikli tri pásiky, ktoré zapletiem do vrkoča. Vrkoč zaviniem do slimáka a dám do vymazanej formy na mafiny tak, aby bol vzor vrkoča zvrchu viditeľný. Zapletené uzlíky prikryjem utierkou a nechám ešte 10-20 minút podkysnúť podľa potreby.
  • Potom uzlíky ich potriem rozšľahaným vajcom, posypem sezamom a dám piecť do rozohriatej rúry na strednú mriežku na 180C približne 20 minút do zlatista.  Ak máte parnú rúru, použite strednú intenzitu pary. Z tejto dávky vyjde 12 zapletených uzlíkov, ktoré nechám vychladnúť v mafinovej forme a pred podávaním môžem potrieť ešte medom alebo javorovým sirupom.

Poznámky

  • Preložené cesto s náplňou môžem ešte jemne pred rozkrájaním na pásy rozvaľkať, aby sa vrkoče dobre zapletali.
  • Plnka bude z cesta pri zapletaní mierne vytekať a je to tak v poriadku. Po upečení urobí krásnu vizuálnu štruktúru.
Recept na domáce čokoládové osie hniezda alebo zapletané kakaové uzlíky z kysnutého cesta

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.