Nedávno som varila Capellini s kučeravým kelom a toto je ďalšia alternatíva ako použiť túto fantastickú zeleninu a prepašovať ju do najkrutejších kritikov všetkých maminiek – našich detí. Moje dievčatá milujú toto jedlo a pravidelne si objednávajú „zelené rizoto“ netušiac jeho zloženie. A ja sa teším ako im toto koncentrované zdravie chutí…
Tentokrát som varila čisto vegánsku verziu rizota a vystačila som si so šalotkou, cesnakom a kučeravým kelom. Chcela som, aby chuť kelu ostala zachovaná, preto som nepoužila už žiadne bylinky, iba soľ a biele mleté korenie. O krémovú konzistenciu sa postaral extra panenský olivový olej a to nie hocijaký. Rincón de la Subbética D.O.P. je svetová špička medzi olejmi ocenenými na World best olive oils, ktoré ponúka slovenská firma Oleamo. Predstavuje to najlepšie, čo sa dá vyrobiť z olív a ja som sa zamilovala do jeho vône, ktorá pripomína čerstvo pokosenú trávu. Môjmu rizotu dodal totálne luxusný šmrnc! Určite stojí za vyskúšanie, naozaj veľmi odporúčam a aj ďalšie oleje z tejto oleotéky.
Ešte mi napadá, rizoto som nevarila tradičným spôsobom, kedy sa vývar pridáva po naberačkách a neustále mieša. Recept na takéto klasické talianske rizoto mám tu. Teraz som jednoducho ryžu zaliala vývarom, prikryla pokrievkou a 20 minút nechala variť. Je to síce poznať na textúre, ale chcela som ukázať spôsob varenia pre unavené maminy a musím povedať, že nikto sa nesťažoval. Chutilo jedna báseň!
Ingrediencie
- olivový olej
- 2 cibuľky šalotky
- 250g ryže Arborio alebo Carnaroli
- 800ml horúceho zeleninového vývaru
- biele mleté korenie
- morská soľ
- 1 zväzok kučeravého kelu
- 4 strúčiky cesnaku
- extra virgin olivový olej
Postup
- Kučeravý kel umyjem, odtrhnem z neho tvrdé stonky a blanšírujem vo vriacej vode spolu s cesnakom 3-4 minúty. Vyberiem ich z vody, osolím, okorením a rozmixujem v kuchynskom robote na krásne zelené pyré. Ak je príliš husté, pridám trochu vody z kelového vývaru.
- Nakrájanú cibuľku orestujem na horúcom oleji vo veľkej panvici. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujem na miernej teplote asi 3min.
- Zvýšim teplotu, pridám ryžu a za stáleho miešania pražím asi 1min až začne byť priesvitná. Zalejem ju horúcim vývarom, nechám zovrieť, znížim teplotu, prikryjem a varím cca 20 minút pod pokrievkou až bude al’dente.
- Po uvarení ryže pridám pyré z kučeravého kelu. Poriadne premiešam, aby sa ryža spojila so zeleninou a vzniklo sviežo zelené rizoto. Rizoto má byť takmer tekuté.
- Rizoto odložím zo sporáka, pridám kvalitný olivový olej a prípadne dochutím soľou a korením. Prikryjem pokrievkou a nechám odstáť asi 2 minúty – týmto sa stane rizoto ešte krémovejším.
- Rizoto podávam ihneď po dovarení s čerstvým šalátom, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým korením.