Tento koláč patrí medzi moje najobľúbenejšie vegánske koláče. Nielen kvôli tomu, že je vynikajúci a šťavnatý, ale aj preto, lebo je veľmi rýchlo hotový. Vždy, keď máme chuť na niečo sladké, ale zrovna sa mi nechce vypekať, urobím túto dobrotu. Len sa tak za ním zapráši a na posedenie zjeme hneď polovicu.
Super je, že sa do neho dá použiť akékoľvek ovocie – čerstvé, lyofilizované alebo mrazené. Výber múky je tiež flexibilný a robievam ho aj v bezlepkovej verzii. Namiesto vody sa dá použiť kokosové mlieko alebo iný rastlinný nápoj. Skrátka rýchly a flexi vegánsky recept, ktorý musíte vyskúšať!
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 140g celozrnnej špaldovej múky
- 140g polohrubej pšeničnej múky
- 100g strúhaného kokosu
- 200g kokosového cukru
- 2ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Tekuté ingrediencie
- 250ml vody alebo kokosového mlieka
- 100ml kokosového oleja
- 2ČL citrónovej šťavy
- 250g mrazených čučoriedok a brusníc
Postup
- Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 22-24cm. Dno formy vysteliem papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie cesto. Do cesta rýchlo primiešam mrazené ovocie. Vylejem ho do formy, povrch uhladím a ešte posypem brusnicami.
- Dám piecť na 180°C približne 35-40 minút. Či je koláč hotový skúšam špajľou, ktorá má z koláča vyjsť čistá. Ak nie je, dám ho dopiecť na ďalších 5 minút.
- Po upečení nechám koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a chladnutím postupne tuhne. Potom ho vyberiem z formy a podávam pocukrovaný práškovým cukrom.
Pingback: Vegánsky brusnicový koláč s citrónovou polevou - Kitchen Love