Dokonalé kysnuté cesto je základ
Dobrý závin musí mať jemné nadýchané cesto a super šťavnatú plnku v dostatočnom množstve. Čo sa cesta týka, toto je ľahké, dobre sa s ním pracuje a keďže nevyžaduje čas na kysnutie, je rýchlo hotové. Vďaka oleju je cesto ľahšie a vydrží vláčne niekoľko dní. Kombinácia kvasníc a kypriaceho prášku sa zase postará o nadýchanú textúru. Ale najzaujímavejší je fakt, že toto cesto hoci je kysnuté, sa nenecháva kysnúť, ale hneď po vypracovaní sa formuje do závinu. Ide o to, aby príliš nenakyslo a závin nebol suchý s veľkým pomerom cesta a malým množstvom náplne. Všetci predsa máme radi hlavne veľa plnky, ktorá nevytečie, ale pekne ostane zavinutá v koláči. Vyskúšajte tento recept na makový závin bez kysnutia a uvidíte, že tajomstvo je práve v tom, že cesto nenecháte kysnúť. Na správne nadýchanú konzistenciu mu úplne stačí čas pri pečení strávený v rúre.
Makový závin bez kysnutia s makovou plnkou
Ako som spomínala, šťavnatá a dobre ochutená maková plnka je rovnako dôležitá ako dokonalé cesto. Túto netreba variť, ale stačí ju len zaliať horúcim mliekom. Vďaka tomu potrebujete menej tekutiny, je rýchlo hotová a chuť maku je o niečo intenzívnejšia. Na dochutenie používam škoricu a starý dobrý klasický rum tuzemák. Avšak ak vám tieto chute nevyhovujú, kľudne ich vynechajte alebo nahraďte svojimi obľúbenými. Zvykne sa dávať aj citrónová alebo pomarančová kôra, ktorá mak pekne ovonia. Do plnky som pridala aj nahrubo nastrúhané jablko, ktoré síce v závine neucítite, ale jeho zásluhou ostáva náplň šťavnatá aj niekoľko dní. A takto máme všetci radi – nadýchané tenké cesto s množstvom šťavnatej náplne. Inak túto náplň dobre využijete aj v iných receptoch, napríklad v mojich pečených kysnutých buchtách alebo moravských koláčoch. Dávajte však pozor na jej konzistenciu a hustotu si prispôsobte pridaním alebo odobraním mlieka podľa potreby. Prajem krásne pečenie!
Makový závin bez kysnutia
Chod: DezertyKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ťažká20
por.30
min.40
min.1
hod.10
min.Ingrediencie
- Kvások
250 ml teplého mlieka
2 PL kryštálového cukru
2 PL polohrubej múky
1/2 kocky čerstvého droždia (21g)
Cesto500 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
150 ml rastlinného oleja
1 celé vajce
Maková plnka300 g mletého maku
150 g práškového cukru
150-200 ml horúceho mlieka
1 nahrubo postrúhané jablko
1 ČL mletej škorice
1 PL rumu
Postup
- Vo veľkej mise kuchynského robota v ktorej budem miesiť cesto si zarobím kvások. Do 250 ml teplého mlieka dám čerstvé rozdrobené kvasnice s cukrom a múkou a poriadne premiešam. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10 minút stáť. Kvások je pripravený keď sa na povrchu vytvorí pena, droždie sa aktivuje a zväčší svoj objem.
- Potom do misy s kváskom pridám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí a spracovávam v kuchynskom robote s hákom asi 10 minút. Cesto je po vypracovaní vláčne a odliepa sa od stien misy. Vypracované cesto tentokrát nenechám kysnúť, ale ho hneď spracujem.
- Kým sa cesto spracováva, pripravím makovú plnku. Vo veľkej mise premiešam mletý mak s preosiatym práškovým cukrom. Mlieko zohrejem tesne pod bod varu a zalejem ním mak s cukrom. Riadne premiešam a prípadne prispôsobím konzistenciu náplne pridaním mlieka alebo maku. Náplň sa má dobre rozotierať, ale zároveň nesmie byť príliš riedka. Nakoniec do náplne primiešam jedno veľké nahrubo nastrúhané jablko bez šupky, škoricu a rum.
- Vykysnuté cesto rozdelím na dve rovnaké časti, z ktorých urobím dva záviny. Jednu časť rozvaľkám na pomúčenej pracovnej ploche do tvaru obdĺžnika o veľkosti menšieho plechu. Natriem ju makovou náplňou tak, aby okraje ostali asi 2 cm prázdne. Cesto pomaly zrolujem dlhšou stranou do závinu a koncové spoje uzavriem. Rovnako postupujem aj pri druhom závine. Oba záviny položím na plech vystlaný papierom na pečenie a potriem troškou oleja alebo rozpusteného masla.
- Záviny dám piecť do rozohriatej rúry na strednú mriežku na 180C približne na 35-40 minút do zlatista. Po upečení ich nechám vychladnúť na mriežke a podávam posypané práškovým cukrom.
Dobrý deň. V bode 2. píšete “vypracované cesto tentokrát nenechám kysnúť, ale ho hneď spracujem.”, no v bode 4 píšete ” vykysnuté cesto rozdelím na dve rovnaké časti”. Tak ako je to s tým kysnutím a čo znamená spracovanie cesta ?