Tak toto je neskutočne dobrý, zdravý a zároveň jednoduchý dezert. Garantujem, že keď ho raz vyskúšaš tak ho budeš robiť do zbláznenia! Je hustý, bohatý, plný čokoládovej chuti – a navyše je zdravý! Ja ho jem bez štipky pocitu viny… A neboj sa, avokádo v ňom vôbec nie je cítiť.
Vďaka avokádu je pena bohatá na vlákninu, vitamín C a E, vitamíny skupiny B a draslík. Navyše, zdravé tuky v avokáde znižujú zlý cholesterol. Kakaový prášok má zase vysoký obsah antioxidantov a nádherne vonia. No a ďatle sa postarajú o prirodzenú sladkosť krému bez potreby pridávania iných sladidiel. Histaminici si však musia dať na tento lahodný dezert pozor, lebo avokádo a kakao majú vysoký obsah histamínu.
Je to fantastický dezert na párty, lebo ho môžeš urobiť deň vopred. Nechaj ho v chladničke a keď prídu priatelia bude fajnovo preležaný a vychladený. Šupni ho do pohárov alebo misiek, pridaj drobné ovocie alebo kúsky strúhanej čokolády a každý sa ťa bude pýtať: „To si ako urobila? Je v tom fakt avokádo? Aj ja chcem recept! Mňaaaam…“
Ingrediencie
- 1 veľké zrelé očistené avokádo
- 1 hrsť kešu orieškov
- 1 hrsť sušených ďatlí
- 3 PL kakaa
- 1 PL javorového sirupu
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL škorice
- 150-200 ml vody
- + drobné ovocie na ozdobu
Inštrukcie
- Kešu oriešky a ďatle dám namočiť do vody minimálne na 2 hodiny, najlepšie na noc. Potom vodu zlejem. Ak mám veľmi silný mixér, nemusím vôbec namáčať.
- Do mixéra dám všetky suroviny, asi polovicu vody a mixujem na najslabšom stupni. Mixér niekoľkokrát otvorím a zotriem zvyšky zo strán mixéra.
- Pomaly pridávam vodu a zvyšujem rýchlosť kým nedosiahnem želanú hustotu. Mixovanie trvá asi 5 minút, kým nevznikne hustý hodvábny krém.
- Ak je pena málo sladká, pridám viac javorového sirupu. Podávam ju s drobným lesným ovocím.
Pingback: Vegánska čokoládová pena z avokáda - Vegan Lady
Pingback: Čokoládová pena z avokáda a banánu - Vegan Lady
Pingback: Čokoládová torta s vegánskym čokoládovým krémom, kokosovými čipsami a brusnicami - Kitchen Love