Výborné jednoduché jedlo plné zeleniny, ktorá zasýti aj zahreje v tomto studenom nečase. Na koreňovej a hlúbovej zelenine mám rada, že je dostupná počas celého roka a navyše je lacná. Myslím, že sa často podceňuje a jej potenciál nie je naplno využitý a pritom je fantastická! Dá sa z nej urobiť oveľa viac ako len vývar, polievka či sviečková…
Ja napríklad robím karfiolovú ryžu ako prílohu alebo brokolicové pesto na cestoviny, z batatov nátierku a z mrkvy koláče. Veľmi rada zeleninu aj pečiem a ochucujem ju korením od výmyslu sveta. Nemám žiadne pravidlá, upečiem zeleninu, ktorú mám práve doma a s korením, na ktoré mám chuť. Ako prílohu urobím raz pšeno, inokedy kuskus alebo polentu ako teraz. A keď mi nejaká pečená zelenina náhodou ostane, rozmixujem ju, trošku dochutím a vyčarím výbornú nátierku. To kúzlo stojí naozaj za to!
Ingrediencie
Na pečenú zeleninu:
- 1 červená repa
- 2 mrkvy
- 1 fenikel
- 2 bataty
- ½ karfiolu
- ½ kvaky
- 3 stonky brokolice
- 1 cibuľa
- 1 hlavička cesnaku
- 1ČL sušeného oregana
- 1ČL rímskeho kmínu
- 1ČL feniklových semienok
- 1ČL horčičných semienok
- ½ ČL himalájskej soli
- čierne mleté korenie
- olivový olej
Na polentu:
- polenta
- voda
- pesto z medvedieho cesnaku
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.
- Do veľkej misy dám olivový olej, soľ a všetko korenie. Pridám nakrájanú zeleninu a poriadne premiešam, aby sa zelenina v korení obalila.
- Plech vyložím papierom na pečenie a rozložím na neho zeleninu v jednej vrstve.Zelenina by sa nemala prekrývať aby sa rovnomerne piekla a nie dusila.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C asi 30 minút.
- Polentu uvarím podľa návodu na obale. Keď je hotová tak do nej primiešam pesto z medvedieho cesnaku. Ak nemám pesto tak do polenty pridám na jemno nakrájané bylinky, olivový olej a soľ.
- Pečenú zeleninu podávam na polente spolu s pestom z medvedieho cesnaku.
Pingback: Pečené morčacie stehno - Kitchen Love